FSO en partners bouwen satelliet voor krijgsmacht
FSO Instruments, VDL ETG en diverse partners gaan samen een satelliet voor de Nederlandse krijgsmacht ontwikkelen, bouwen en lanceren. De lancering zal in 2027 zijn.
Satelliet PAMI-1 gaat het verzamelen van inlichtingen voor Nederland ondersteunen door een autonome mogelijkheid te bieden om de aarde vanuit de ruimte te monitoren.
De satelliet, genaamd PAMI-1, gaat het verzamelen van inlichtingen voor Nederland ondersteunen door een autonome mogelijkheid te bieden om de aarde vanuit de ruimte te monitoren. PAMI-1 zal ook lasersatellietcommunicatietechnologie demonstreren die snelle en veilige overdracht van informatie biedt, terug naar een grondstation en naar andere satellieten.
Eigen ruimtecapaciteiten
De Nederlandse krijgsmacht heeft de behoefte geïdentificeerd om hun eigen ruimtecapaciteiten verder te ontwikkelen. Het Defense Space Security Centre, onderdeel van de Koninklijke Luchtmacht, leidt de inspanningen om de ruimtestrategie voor de Nederlandse Defensie te implementeren. PAMI-1 is een belangrijke stap in de richting van het opzetten van de Nederlandse capaciteit om soevereine inlichtingen uit de ruimte te verzamelen. De capaciteit zal ook bijdragen aan verdere versterking van internationale samenwerkingen binnen de NAVO, de EU en andere.
Nederlands consortium
Het consortium dat PAMI-1 gaat bouwen, wordt geleid door FSO Instruments en Axient Systems. FSO Instruments, dat het project initieerde, zal een leidende rol spelen in het PAMI Project Office, naast het leveren van de lasersatellietcommunicatietechnologie. Axient Systems, een in Delft gevestigde dochteronderneming van Astrion, een Amerikaanse defensie-aannemer met 6000 werknemers, draagt zijn schat aan ervaring in ruimtevaartprojecten bij door verantwoordelijkheid te nemen voor missie-integratie.
VDL ETG
De satelliet wordt volledig in Nederland gebouwd. Een belangrijk lid van het consortium is contractfabrikant VDL ETG, die de satelliet zal bouwen. Dit wordt een ruimtevaart-bewezen Saturn ESPA-grande satellietplatform van Blue Canyon Technologies, Raytheon’s kleine satellietfabrikant en missiedienstverlener. De aardobservatie-payload wordt ontwikkeld en geleverd door cosine, een leider in de ontwikkeling van optische remote sensing payloads gevestigd in Nederland. Het project wordt verder ondersteund door het Nederlandse ecosysteem van wereldklasse voor ruimte en hightech, dat onderzoeksinstituten TNO en NLR omvat, evenals een reeks grotere en kleinere bedrijven. Het consortium combineert de wereldwijde leidende positie die Nederland heeft in hightech-productie voor halfgeleiders met de eveneens geavanceerde expertise op het gebied van ruimtetechnologie die ook in Nederland beschikbaar is.