Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?
‘Het begon allemaal toen mijn compagnon Janwillem Verschuuren met de BOM afreisde naar Brussel’. Dit klinkt als een explosieve openingsscène uit de nieuwste James Bond film. Maar het gaat hier om een cruciale ontmoeting met de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij, die de start markeert van een uitdagend nieuw project voor ons bedrijf. Symbolisch dat we deze ‘stimuleringsclub’ uit onze eigen provincie uitgerekend tegen het lijf lopen tijdens een lezing ver weg in de officieuze hoofdstad van Europa. Hieruit blijkt maar weer, innovatie moet je niet alleen loslaten op je productieproces, ook in je zoektocht naar verbetering moet je grenzen durven te verleggen. Om de concurrentie voor te blijven zal je moeten werken aan slimme oplossingen voor álle facetten binnen je bedrijf. Zeker nu we midden in de vierde industriële revolutie zitten.
Ik weet het zeker, wij als metaalsector kunnen succesvol zijn om onze productie nog verder te optimaliseren met behulp van ICT. Nederland doet het nog steeds goed op wereldschaal, maar de wet van de remmende voorsprong ligt met de digitalisering van de industrie wel op de loer. Mede daarom kwamen FME, TNO, het ministerie van Economische Zaken, VNO-NCW en de Kamer van Koophandel met het initiatief tot het actieplan ‘Smart Industry’. Een plan om te zorgen dat we als industrie competitief blijven in een snel veranderende economische realiteit. Hierin is er een prominente plaats voor zogenaamde ‘Fieldlabs’, projecten om de ambities nog meer te versnellen. Deze plannen werden bij de laatste Hannover Messe gepresenteerd en eind januari loste de minister Kamp het officiële startschot in Rotterdam.
Wij horen bij de genomineerden die mogelijk een ‘speelveld’ krijgen van de minister. Ons ‘Fieldlab Flexibele Manufacturing’ moet het mogelijk maken dat robots volledig én flexibel de productie van kleine series overnemen. Voor sommige mensen voelt dit als enge sciencefiction, maar dit is dé manier om de concurrentiekracht van de Nederlandse maakindustrie te versterken, en dus juist banen te creëren! Onze grootste uitdaging: zo min mogelijk programmeertijd, voor zoveel mogelijk gevarieerde kleine series. Wereldwijd willen we hiermee het toonbeeld worden van innovatie als Nederlandse (metaal)industrie. En alle opgedane kennis wordt gedeeld! Door de combinatie van klassiek vakmanschap met hedendaagse techniek gaan we tot ver achter Brussel lof oogsten. Anders hadden we dit hele verhaal beter kunnen beginnen met; we gingen naar ‘Manneken Pis’, die deed een plas en alles bleef zoals het was.
Ronnie van den Hurk
De Cromvoirtse