Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

Onlangs werden mijn compagnon Janwillem en ik aangenaam verrast met een uitnodiging van MCB uit Valkenswaard voor een zakentrip naar Amerika. Ongewild dwaalden hierbij mijn gedachten even af naar Donald John Trump. De man die, ‘as we speak’, exact 73 jaar geleden op 14 juni geboren is, in het Jamaica Hospital Medical Center in New York. De man die toch al zo’n 2,5 jaar de zittend president is van de US of A, ondanks zijn verwoede pogingen om zichzelf mateloos onmogelijk te maken. Niet in de laatste plaats met zijn buitenlandbeleid, bestaande uit een opeenstapeling van importheffingen, handelsconflicten en andere protectionistische provocaties. Waarbij hij zich ook richting de staalindustrie uitermate kil opstelt.

Hoe hartverwarmend is dan het initiatief van MCB om een bezoek te gaan brengen aan twee bedrijven in diezelfde Amerikaanse metaalsector; Trumpf Smart Factory en de John Deere Fabriek. Bovendien vormt dit voor Janwillem en mij ook nog eens de uitgelezen mogelijkheid om aansluitend met z’n tweeën een tegenbezoek te brengen aan een viertal bedrijven die al eens eerder bij ons in Oisterwijk waren. Van Chicago tot Rock Valley gaan we naar Ludlow Manufactoring, Co-Line Manufacturing, De Jong Manufactoring en Kooima Company. Aan de namen van die laatste twee is mooi af te lezen dat er al langere tijd een goede band bestaat tussen de twee landen. Hoe verschillend de culturen ook zijn, juist dát maakt het zo leerzaam.

Dat deze uitwisseling van kennis en ervaring door beide kanten zeer gewaardeerd wordt blijkt wel uit het feit dat bij alle bedrijven steeds de directeur eigenaren betrokken zijn. Daarbij is er één belangrijk actueel thema dat ons allemaal uitermate bezighoudt; de samenwerking tussen mens en machine, automatisering en software. Boeiend om te gaan zien hoe de verschillende partijen hiermee omgaan, omdat ze allemaal werken op een ander ‘level of scale’. Hierbij zal duidelijk zijn dat bij de Amerikanen over het algemeen geldt ‘bigger is better’. Dat zorgde er dan ook voor dat men bij hun bezoek aan Nederland erg nieuwsgierig was naar onze slimme manier van produceren in kleine series. Wij zijn op onze beurt weer benieuwd naar ‘what makes America great again?’. In ieder geval zijn we erg welkom, dus hebben we er het volste vertrouwen in dat men bij het kijkje in hun keuken open en transparant zal zijn. Je hoeft immers niet meteen je recept weg te geven.

Ronnie van den Hurk
De Cromvoirtse

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Trumpf maakt 3D-printen productiever met twee 700-W lasers

11-11 In de TruPrint 3000 bewaakt een systeem het procesgebied en handhaaft een constante temperatuur.…

Columns

Passende jas

06-11 Patrick had een engineering-, productie- en montageonderneming voor specifieke installaties die werden toegepast in…

Automatisering

Trumpf presenteert automatisch sorteren zonder programmeren

30-10 De Duitse fabrikant spreekt zelf van een doorbraak in het sorteren van snijdelen, een…

Plaatbewerking

Trumpf lanceert eenvoudige lasersnijmachine

21-10 Deze nieuwe TruLaser Serie 1000 Lean Edition heeft dezelfde kwaliteitsstandaard als de high-end modellen…

Plaatbewerking

Jonge Trumpf machines uit voormalige Duitse staalhandel op de markt

14-10 Peter Drösser is een klinkende naam in de Duitse maakindustrie. Het familiebedrijf dat in…

Plaatbewerking

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

14-10 Artificial Intelligence, ofwel AI, is all over the place. Zoals wij het zien: AI…

Plaatbewerking

De Cromvoirtse breidt nabewerkingen uit

07-10 Hierdoor hebben klanten voortaan nog meer keuze in nabewerking. Zo verliezen ze geen kostbare…

Columns

Zomervakantie

15-07 Voor veel ondernemers voelt het alsof er nooit een goed moment is om een…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs