Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?
Intelligente lockdown, groepsimmuniteit, social distancing, mondkapjesplicht, thuisquarantaine, pcr-test, triagetent, avondklok, anderhalvemetermaatschappij, zoomsessie, nasleepklacht, knuffelvrees, huidhonger, hamsterschaamte, balkonbingo, zorgapplaus, raamvisite, stoepverjaardag, plexiglassamenleving, twitterviroloog, contactberoep, complotgekkie , coronakilo’s, coronacoupe, coronakucher, coronaspuger, coronahufter, coronaspijbelaar, coronababy, coroma, coronamoe.
Nog even en gaan we dan écht geloven dat dit het nieuwe normaal is? Gelukkig is daar dan de Special Plaatbewerking, nu hier in uw vertrouwde MetaalNieuws. Dit soort zaken helpen mij in ieder geval terug te brengen in een werkelijkheid waar ik wél in wil zitten. Ik word er zelfs licht nostalgisch van, want dat is toch waarmee het voor mij allemaal begonnen is zo’n 25 jaar geleden, met plaatbewerking.
Met een vaste klant had ik toevallig vorige week een ‘walk down memorylane’. In ons pand in Oisterwijk liepen we langs een 25 meter lang doek, met hierop de belangrijke momenten uit de geschiedenis van De Cromvoirtse. Als we daar even bij stilstaan halen we samen herinneringen op aan ons 38-jarig bestaan en de vlucht die plaatwerk in die tijd genomen heeft. In het begin van de metaalbewerking was het veelal ponsen en stansen.
Eind jaren ’80 kreeg je de introductie van het lasersnijden, wat in eerste instantie zeer goed toegepast kon worden in de automobielindustrie. Als ik me goed herinner was Zantech uit Oss, iets verderop hier in Brabant, een van de eerste hiermee. Zelf begonnen wij er rond ’97 mee. De techniek was toen al een stuk verder en vooral nauwkeuriger. En voor ons belangrijk, het bewerken van kleine aantallen kon met de laser slimmer en efficiënter, mede door automatisering van het hele proces. Bovendien is het vermogen van de laser in de loop der jaren met maar liefst een factor tien toegenomen! De techniek werd door het watersnijden nog eens ‘next level’ getild en nu kunnen we zelfs tot 100 millimeter gaan.
Aan het eind van de rondleiding komen we vlak voor het onhandige moment van geen handen mogen schudden gezamenlijk tot de belangrijkste conclusie van jarenlange plaatbewerking. Het meeste voordeel haal je uit goede engineering. Tijdig met machinebouwers en metaalverwerkers samen kijken waar je heen wil. De diverse bewerkingstechnieken, van snijden tot kanten, optimaal op elkaar afstemmen. Op die manier voorkom je onnodige kosten in het verdere verloop van het proces en kun je samen de beste oplossing realiseren. En dat zou natuurlijk het nieuwe normaal moeten zijn. Niet teveel terugkijken dus, regeren is vooruitzien.
Ronnie van den Hurk
De Cromvoirtse