Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

Amerikanen denken vaak groot of gek genoeg om er iets van te kunnen leren. Van de ultieme uitdaging ‘to put a man on the moon’, tot een robot die de mest opruimt in een koeienstal, als het om innovatie gaat zijn ze er regelmatig als de kippen bij. De Groep Plaatverwerkende Industrie (GPI) van NEVAT is een sterk innoverende bedrijfstak, die jaarlijks een studiereis organiseert voor zijn leden. Inspiratie opdoen en zo een bijdrage leveren aan toekomstvisie. Onlangs ging de reis naar Chicago en Boston, mijn compagnon Janwillem en ik waren erbij.

Column Ronnie van den Hurk

De twee steden in het Noordoosten van de VS zijn uiteraard niet toevallig gekozen. Beiden hebben een rijk verleden in de maakindustrie, hightech producten en research. Als ik aan onze reis denk schiet mij toch als eerste te binnen ons bezoek aan het meest geavanceerde roboticabedrijf ter wereld, Boston Dynamics. Iedereen kent de spectaculaire filmpjes op YouTube wel, waarbij een robot salto’s maakt terwijl hij dozen verplaatst. In het echt is het zo mogelijk nog indrukwekkender.

Bij onze rondleiding loopt een robothond met ons mee, die nog net niet begint te kwispelen als hij mee naar buiten mag. Ik kan er hier grappig over doen, maar uiteraard is dit voor die Amerikanen serious business. Als je zak met geld groot genoeg is om hen er prioriteit aan te geven, dan kunnen zij werkelijk élke robot voor je maken die zwaar, vervelend of gevaarlijk werk uit handen neemt. Die robothond heet trouwens Spot en is volgestopt met sensoren waarmee hij van alles kan detecteren.

De rest van onze reis bezochten we veel bedrijven met interessante presentaties en demo’s die ons goed inzicht geven in de toekomst van de maakindustrie in de VS en (dus) bij ons. Leerzaam was ook het bezoek aan het Consulaat in Chicago, waar we onder andere horen hoe de VS omgaat met importheffing. Daar kan Europa nog een puntje aan zuigen, bijvoorbeeld als het gaat om evenwicht creëren in verschillende industrieën. Bij ons bezoek aan de grootste technische universiteit ter wereld in Massachusettes worden we door een professor bijgespijkerd over het werken in een toekomst met AI.

Samengevat is voor mij de rode draad van deze studiereis dat we voorlopig in een periode zitten van grote veranderingen én uitdagingen. Een transitie die veel energie geeft, maar, met alle techniek die erbij komt kijken, ook letterlijk en figuurlijk veel energie gaat kosten.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Verspanen

Vlotte levering van draaidelen waar niemand tijd voor heeft

06-11 Antal Driessen houdt wel van uitdagingen. Of zoals hij het zelf zegt: “Ik mag…

Verspanen

Hoe ziet de toekomst van de verspanende branche eruit?

30-05 In het rapport ‘Consolidatie in metaalbewerking’ spreekt ABN Amro de verwachting uit dat de…

Toeleveren

Webinar: wat zijn de gevolgen van CBAM?

22-02 De Europese Unie (EU) voert dit CBAM per 1 oktober 2023 in. CBAM is een aanvulling…

Toeleveren

Nevat lanceert Update methode voor medewerkers

30-01 De Update methode, die door en voor bedrijven in de maakindustrie is ontwikkeld, zorgt…

Toeleveren

NEVAT-leden buigen zich over ‘medewerker van morgen’

02-11 Tijdens deze bijeenkomst bij Confed in Amersfoort geeft gastheer Marcel Lentfert inzicht in hoe…

Plaatbewerking

Van visie naar actie

19-04 De Masterclass Technology Roadmapping is de eerste zichtbare activiteit van het Expertisecentrum Metal Processing,…

Personeel en Opleiding

Expertisecentrum Metal Processing opgericht

30-11 Het initiatief is afkomstig van bedrijven uit de sector, waardoor NEVAT, Saxion en Henri…

Toeleveren

NEVAT Expertgroep Verspaning ontwikkelt horizonvisie voor fabriek van de toekomst

23-06 Door onderlinge kennis- en ervaringsuitwisseling kunnen thema’s, zoals ERP, planning, automatisering, koppeling van systemen,…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs