Gasprijs pijnpunt in klimaatplannen
Koninklijke Metaalunie noemt bepaalde onderdelen van de ambitieuze klimaatplannen van het kabinet onrechtvaardig voor MKB-maakondernemers. Vooral de forse verhoging van de belastingen op aardgas – al vanaf relatief bescheiden volumes – is een pijnpunt. Want door de congestie op het elektriciteitsnet kunnen deze duizenden ondernemers geen kant op.
Ze moeten fors meer betalen voor hun gas terwijl stappen richting elektrificatie nog afgesloten zijn en alternatieve technieken nog ontbreken of in de kinderschoenen staan. Hier knelt dus ook de uitvoerbaarheid. “Metaalunie pleit ervoor om eerst de congestie op te lossen en pas dan met deze prijsprikkel te komen”, aldus Gerard Wyfker, beleidssecretaris van Koninklijke Metaalunie.
Pure symboolpolitiek
De branchevereniging voor het MKB in de metaal ziet het verhogen van de terugverdientijd van verplicht te nemen maatregelen – van 5 naar 7 jaar in 2027 – als pure symboolpolitiek. Een derde generatie lijst met energiebesparende maatregelen is in aantocht, een tweede ronde van de informatieplicht eind dit jaar en met de sterk opgelopen energieprijzen, zal deze maatregel eerder onrust veroorzaken en daarmee afleiden van de ingeslagen weg dan dat het een structurele bijdrage levert aan succesvol klimaatbeleid. Metaalunie pleit er dan ook voor om dit voornemen terug te draaien.
De oproep van MKB-Nederland aan het kabinet om een deel van het Klimaatfonds specifiek in te zetten voor verduurzaming van het MKB en ondernemers handelingsperspectief te bieden wordt door Metaalunie van harte onderschreven. Wyfker: “Besef daarbij dat ‘het MKB’ veel meer is dan de herkenbare ondernemers in winkelstraten. Het omvat ook vele tientallen duizenden bedrijven die, veelal gevestigd op de minder zichtbare bedrijfsterreinen, met de meest geavanceerde technieken alle ingenieuze tussen- en eindproducten maken die niet meer weg te denken zijn in de samenleving”.
Circulaire economie
Metaalunie blijft ook aandringen op forse investeringen in een circulaire maak- en bouw- economie. “CE is het perfecte klimaatmiddel, draagt bij aan grondstof onafhankelijkheid en geeft een boost aan de economie. Extra betreurenswaardig is het dat het kabinet, ook nu weer, met goede voornemens komt maar lijkt te vergeten om daar middelen voor vrij te maken.” Metaalunie roept nogmaals op om structureel 100 miljoen per jaar te investeren.