Geen zicht op hervatting cao-overleg
Ondanks de acties van de vakbonden, is er geen zicht op een spoedige voortzetting van de onderhandelingen over een nieuwe cao Metaal & Techniek. Dat zegt de Metaalunie, die de leden bovendien adviseert om niet op een nieuwe cao vooruit te lopen met loonsverhogingen per 1 januari aanstaande.
Er lijkt sprake van een behoorlijke patstelling. “Zolang er geen nieuwe cao is, gaan de regionale stakingsacties komende tijd door”
De Metaalunie krijgt vragen van lidbedrijven die, vooruitlopend op een nieuwe cao, per 1 januari toch al zelf een loonsverhoging willen geven. “Bedrijven moeten hierbij rekening houden met een toekomstige cao-afspraak”, aldus de brancheorganisatie voor het MKB-metaal. “Bedrijven die vooruitlopen op de cao en de feitelijke salarissen al onverplicht en vrijwillig verhoogd hebben en/of onverplicht een voorschot hebben verstrekt, mogen deze juridisch niet verrekenen met de eerste salarisverhoging die de cao toekent. De kans is zeer groot dat een cao-verhoging daar straks nog overheen komt. Ons advies is daarom hier niet op vooruit te lopen.”
Regionale stakingen
De acties van de bonden zijn eind vorige week de tweede ronde ingegaan met stakingen in Eindhoven, Hengelo (G) en Nijmegen. Deze week zijn er opnieuw regionale 24-uurs stakingen in Noord-Holland (maandag) en Friesland (dinsdag). Deze acties vinden plaats omdat de werkgevers eind oktober een ultimatum van de vakbonden hebben afgewezen, waarna de onderhandelingen die moeten leiden tot een nieuwe cao voor het Metaalbewerkingsbedrijf (onderdeel van de cao’s in de Metaal en Techniek), zijn afgebroken. “Werkgevers hebben de contouren geschetst van een nieuwe cao. Over deze contouren kon nog worden gesproken”, aldus de Metaalunie, die de vakbonden oproept het overleg te hervatten. “Zodat werkgevers en werknemers zekerheid krijgen over de te hanteren arbeidsvoorwaarden.”
Voorstellen op een rij
Volgens de Metaalunie wijken de door de vakbonden in de ultimatumbrief geformuleerde voorwaarden wijken zo sterk af van hetgeen voor werkgevers wenselijk en haalbaar is, dat zij niet anders konden dan ze af te wijzen. De brancheorganisatie heeft de voorstellen van werkgevers en vakbonden naast elkaar gezet in een vergelijkingstabel, die inzichtelijk maakt waarover werkgevers en vakbonden van mening verschillen.
Patstelling.
Er lijkt sprake van een behoorlijke patstelling. “Zolang er geen nieuwe cao is, gaan de regionale stakingsacties komende tijd door”, zegt CNV Vakmensen. Volgens landelijk onderhandelaar Bernard Zijlstra van CNV Vakmensen moeten werkgevers in de metaal en techniek zich de ogen uit de kop schamen. Zijlstra zei dit vorige week naar aanleiding van een oproep van werkgeversorganisatie AWVN, die de noodklok luidde over de grote personeelstekorten. “Maar intussen komt een van de grootste cao’s van Nederland (metaal en techniek, 320.000 werknemers) maar niet tot stand. Ik vind het verbijsterend dat werkgevers in deze tijd, waarin zoveel vraag is naar goede vakmensen, met zo’n oproep komen en intussen in een van de grootste sectoren van ons land een loonbod durven doen dat ruim onder de inflatie ligt”, aldus Zijlstra.
Koopkracht
Hij vindt de oproep van AWVN voor een nationaal actieplan arbeidsmarkt ‘huichelachtig’. ‘De werkgevers herhalen allerlei ideetjes, bijvoorbeeld dat mensen maar meer uren moeten gaan werken om die tekorten op te lossen. Ik zeg dan: ga de mensen eerst maar eens meer betalen! Zorg dat ze hun koopkracht behouden – en liever natuurlijk nog meer. In plaats daarvan bieden ze koopkrachtverlies! Wat is dat nou voor signaal naar mensen die misschien overwegen in om deze sector te gaan werken!?”’
Opleidingsfondsen
De cao Metaal en Techniek is per 1 oktober verlopen. Zijlstra wijst er op dat het vastgelopen cao-overleg ervoor zorgt dat per 1 januari 2022 ook alle funding voor de opleidingsfondsen in de metaal en techniek wordt stopgezet. In die fondsen werken vakbonden en werkgevers samen, om de sector aantrekkelijk te houden en via scholing naar een hoger plan te tillen. “Die fondsen zijn voor de sector ontzettend belangrijk, juist gezien het schreeuwende tekort aan vakmensen”, aldus Zijlstra.