Geerts rekent af met misverstanden over dieptrekken

Onbekend maakt onbemind. Dat gevoel bekruipt Peter Geerts wel eens als het gaat over dieptrekken, het specialisme van zijn bedrijf. Deze techniek voor het naadloos vervormen van allerlei metaalsoorten zou vooral vanwege de hoge gereedschapskosten alleen geschikt zijn voor grote series. “Het is de hoogste tijd om met dat misverstand af te rekenen”, aldus de algemeen directeur.

Dieptrekken is het naadloos vervormen van staal, aluminium, koper, messing en RVS vanaf 0,4 mm tot 3,0 mm in welke vorm dan ook: van cilindrische tot rechthoekige vormen en allerlei tussenvormen voor elke branche en alle doeleinden. Tot op de millimeter nauwkeurig met een minimaal verloop in plaat- en wanddikte. Door verschillende dieptrektechnieken te gebruiken, kan Geerts de meeste metaalsoorten in vrijwel elke gewenste vorm dieptrekken, van klein tot 600 mm hoog.

Kleine hoeveelheden
De in Heerhugowaard gevestigde dieptrekspecialist is hoofdzakelijk actief in Nederland, maar Duitsland wordt als afzetmarkt steeds belangrijker. Daarom neemt Geerts volgende week deel aan de internationale vakbeurs voor plaatbewerking Blechexpo in Stuttgart. De dieptrekkers die bij onze oosterburen opereren, zijn vooral gericht op de automotive en daarmee op de grote massa’s. “Wij profileren ons juist op de kleine hoeveelheden, zeg maar seriegroottes vanaf 100 stuks”, zegt marketing & salesmanager Rob de Haas. “Maar ook het dieptrekken van bijvoorbeeld 20.000 ketels is voor ons goed te doen.”

Is er in het dieptrekken zelf weinig concurrentie, Geerts moet wel rekening houden met bedrijven die met andere technieken zoals het forceren of de ‘gewone’ plaatwerktechnieken walsen en lassen min of meer dezelfde (half)fabricaten kunnen maken. Vooral ten opzichte van walsen en lassen heeft dieptrekken echter het voordeel dat het naadloos en daardoor minder roest- en onderhoudsgevoelig is. Voor branches zoals de medische, energie-, petrochemische en voedselindustrie zijn dit belangrijke meerwaarden.

Gereedschapskosten
Het dieptrekproces zelf is relatief goedkoop, maar gaat wel gepaard met gereedschapskosten. De matrijs en het stempel maken een fabricaat altijd exact op maat, maar moeten wel voor elk product speciaal worden gemaakt. Geerts engineert en maakt de gereedschappen vrijwel allemaal zelf in de eigen gereedschapsmakerij. Ze liggen in het magazijn in Heerhugowaard, maar zijn eigendom van de opdrachtgever, die er ook voor betaalt. Tot voor kort moesten de gereedschappen direct volledig worden afgerekend. Maar dat heeft Geerts nu veranderd. De materiaalkosten moeten wel meteen worden betaald, maar het arbeidsloon wordt doorberekend op de producten die er mee worden diepgetrokken. “Daarmee komt het kostenplaatje er heel anders uit te zien”, zegt Peter Geerts. “Je ziet de gereedschapskosten haast niet terug, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit.”

Lager uurtarief
Naast het aantrekkelijker maken van de instap door de aanpassing van de gereedschapskosten, heeft Geerts ook de uurtarieven kunnen verlagen. Door de invoering van een lean productieproces zijn de standaard doorlooptijden teruggebracht van 6 tot 8 weken naar 3 tot 4 weken. Het lean proces is al voor 70-80 procent gerealiseerd, waardoor alle belangrijkste (snellopende) producten efficiënt worden geproduceerd. De rest volgt nog. Er is grote winst geboekt door een aantal machines om te zetten en in een logische volgorde te plaatsen. “Hierdoor hoeven we geen grote afstanden meer te overbruggen en zijn er nauwelijks nog wachttijden”, zegt  Geerts. “Een product ondergaat bij ons al gauw zeven à acht verschillende bewerkingen, waarbij een paar dagen wachttijd niet ongewoon was. Als je dat er uit haalt,  schiet het al lekker op.” Veel aandacht is ook besteed aan het snel omstellen van de machines. Machinebesturingen zijn daartoe aangepast en het personeel (Geerts heeft 32 medewerkers) is opgeleid, zodat iedereen op dezelfde en enig juiste manier omstelt.   

Zo is de productiecapaciteit enorm verhoogd. Maar Geerts gaat nog verder: zodra het lean traject volledig is afgerond zal er geautomatiseerd gaan worden met robots en transfersystemen. De schetsen hiervoor zijn al aangeleverd door AP&T, dat enkele jaren geleden bij Geerts de grootste dieptrekautomaat van Europa heeft geplaatst. Het is een imposante installatie, die maximaal vier bewerkingen op één machine combineert. De installatie is voorzien van systemen waarmee producten en gereedschappen snel kunnen worden beladen c.q. gewisseld. Kortom: het is een uiterst efficiënte machine, die als inspiratie dient voor verdere productieverbeteringen bij Geerts.  

Grote variatie in producten
Geerts is actief in diverse branches en levert daaraan een gevarieerde hoeveelheid producten. De voorbeelden daarvan liggen in de showroom.
Voor de energiesector zijn dat onder andere hoogwaardige en betrouwbare verbindingen van diverse kabels en behuizingen van elektrische componenten. Voor de voedingssector produceert Geerts onderdelen voor ijsmachines, bakkerijmachines, (industriële) koffiezetmachines en pluimveeslachtinstallaties. Ook de transportsector is bekend met de voordelen van het dieptrekken. Hiervoor maakt Geerts producten, halffabricaten en onderdelen voor alles wat rijdt, vaart, rolt en beweegt, van groot tot klein: bulkcontainers, vrachtwagens en ruimtevaarttoestellen. Duurzame dieptrekproducten worden bijvoorbeeld in de oliefiltratie toegepast en de bouwsector wordt bediend met producten en halffabricaten voor ventilatie, koeling, verwarming, warmteterugwinning, pompbehuizingen, afvoer en ontvochtiging, maar ook met complete afvoerputten. Tot slot wordt de medische sector voorzien van medische instrumenten en componenten van röntgenapparatuur tot spoelbakjes.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Dieptrekken van staal: DD11 of DD14?

04-11 Bij dieptrekken kiezen bedrijven vaak voor koudgewalst vervormingsstaal als DC04, dat stelt MCB. Hiervan…

Geen categorie

Combipers Schuler buigt titanium voor aerospace

07-07 Schuler heeft een nieuwe trekpers voor het vervormen van titanium ontwikkeld. Deze kan zowel…

Bedrijf en Economie

Volgende week in uw brievenbus: Made in Varsseveld

02-07 Metaalwarenfabriek Lentink, Nijman-Arentsen en ABK innovent vormen samen een sterke groep bedrijven in Varsseveld.…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs