Geha vervult lang gekoesterde wens
Vooral door de stormachtige ontwikkeling van Artificial Intelligence (AI) schieten over de hele wereld datacenters als paddenstoelen uit de grond. Voor de koeling daarvan zijn heel veel specifieke ventilatoren nodig. Zelfs zoveel, dat Geha in Nieuw-Amsterdam hierdoor een al jarenlang gekoesterde wens in vervulling kon laten gaan: de aanschaf van een eigen lasersnijmachine. Tuwi heeft bij Geha een Accurl MasterLINE fiberlaser geplaatst. Het is de eerste vlakbedlaser van Accurl die Tuwi in Nederland heeft geplaatst, sinds het merk afgelopen voorjaar op de TechniShow werd geïntroduceerd.
Ancilla is samen met drie andere Geha-collega’s door Tuwi opgeleid om de laser te bedienen. Ze is aan de slag gegaan en is nu al zover dat ze als laseroperator de machine zelfstandig kan bedienen.
Geha is een van Europa’s grootste toeleveranciers op het gebied van industriële luchtkoeling. Het Drentse bedrijf ontwikkelt, produceert en levert onderdelen voor de koeling van industriële processen. Ventilatorhuizen tot een diameter van 7,30 meter en componenten zoals aandrijvingen, lagerblokken, jalousiekleppen en luchtkasten vormen de kern van het aanbod. Deze producten worden bijvoorbeeld gebruikt in industriële koelinstallaties in de energiesector en de (petro)chemische industrie.
Groot project
En dus ook in datacenters. Die vormen echt een groeimarkt voor ventilatoren. Geha heeft een groot project binnengehaald dat minimaal een jaar lang werk oplevert, met concreet uitzicht op een vervolgorder. Hiervoor is speciaal een ventilator ontworpen, waarvan er tien in een zeecontainer passen. Wekelijks worden dertig van deze ventilatoren geproduceerd. Het is een grote order voor Geha met veel (positieve) consequenties. Zo is het aantal medewerkers in korte tijd gegroeid van 25 naar 45.
Inkoop snijdelen
Tot voor kort kocht Geha alle snijdelen voor haar producten in. Dat was niet ideaal. De kwaliteit van de delen verschilde per snijbedrijf, er waren levertijden en transportkosten. Bovendien had één medewerker een dagtaak aan alleen al de inkoop van de snijdelen. Een eigen laser was daarom al jaren een wens. Maar Geha hikte aan tegen de prijs daarvan. Verdienen we de investering in een laser terug en hoe lang duurt dat? De inval van Rusland in Oekraïne vormde bovendien een onzekere factor. Hierdoor is de Russische olie- en gassector als afzetmarkt voor Geha weggevallen.
Maar toen kwam de order voor de ventilatoren voor datacenters. “Dat voelde voor ons echt als nu of nooit”, zegt Pieter Tent, hoofd technische dienst bij Geha. “Die order was dusdanig groot dat het alleen daarvoor al uit kon om het snijwerk naar binnen te halen.”
Veilige machine
Zelf gaan snijden vergt veel voorbereidingen. Allereerst moet er een machine komen. “We hebben goed naar onze mensen geluisterd”, vertelt Tent. “Toen we ze vertelden dat we een laser wilden kopen, hebben we ze gevraagd wat ze belangrijk vonden.” Daarbij kwam het gevaar van fiber laserlicht naar voren. Daarom was onze eerste eis dat de laser veilig moest zijn. Ook een goede rookafzuiging vonden onze mensen belangrijk.”
Tent greep de TechniShow aan om eens goed te gaan kijken. Tuwi, al jaren een leverancier van Geha, presenteerde daar de machines van Accurl. Tent zag een laser die volledig afgesloten was – ook aan de bovenzijde – en een rookafzuiging die per sector waar gesneden wordt, afzuigt. De kwaliteit van de machine stond hem ook aan. “Als technische man zag ik allemaal Europese componenten; motoren, aandrijvingen, lineaire geleidingen.”
In de wetenschap dat een betrouwbare partner als Tuwi als achtervang beschikbaar zou zijn, durfde Tent het wel aan om een machine van een Chinese fabrikant aan te schaffen. Ook hij had aanvankelijk best twijfels bij Chinese machines. “Maar die zijn 2 jaar geleden eigenlijk al weggenomen. Producten uit China worden steeds beter. En ze zijn financieel natuurlijk aantrekkelijk. Want de kosten zijn voor een bedrijf als ons toch wel een punt. We zijn geen loonsnijder, maar snijden puur voor ons zelf. Dat moet je wel rond kunnen rekenen.”
Ondersteuning door Tuwi
Tuwi heeft Geha geholpen om goed beslagen ten ijs te komen. Allereerst bij het bepalen van de juiste machine. Maik Wensink, productspecialist lasersnijtechnologie bij Tuwi, stelde gerichte vragen zoals: wat wil je gaan snijden, wat snij je het meest, zitten er exoten bij? Zo viel de keus op een machine met 6 kW vermogen geschikt voor een plaatafmeting van 3×1,5 meter. Tuwi kon ook antwoord geven op de vraag wat er nodig zou zijn aan perslucht, elektrische aansluitingen en contact gegevens doorgeven van een gasleverancier.
En natuurlijk heeft Tuwi gezorgd voor de opleiding van het personeel. Tent: “Je haalt een nieuwe techniek in huis en dan moet je wel mensen hebben die daarmee aan de slag willen.” We hebben een profiel gemaakt en daarmee gezocht binnen ons eigen personeel. Onze directeur is de kantine ingelopen en heeft gevraagd wie interesse had.” Eén van de medewerkers die haar vinger opstak was Ancilla. Ze is ooit begonnen als schoonmaakster, deed bij Geha inmiddels werk op de afdeling lagers en had de wens om een technische functie uit te oefenen. Samen met drie andere collega’s is ze door Tuwi opgeleid om de laser te bedienen. Ze is aan de slag gegaan en is nu al zover dat ze als laseroperator de machine zelfstandig kan bedienen.
Geweldig snijresultaat
De laser werd in maart op de TechniShow gepresenteerd en is in mei al bij Geha geïnstalleerd. “We hebben best wat druk op Tuwi gezet”, zegt Tent. “Want we wilden de machine liever gisteren dan vandaag hebben. Het project voor de datacenters was al immers gestart en daarvoor kochten we nog snijdelen in.”
Het is heel overzichtelijk wat Geha snijdt. In totaal maar 14 verschillende onderdelen. De machine snijdt de hele dag dezelfde onderdelen. 98 procent van het plaatmateriaal bestaat uit 8 t/m 15 mm staal 37. Dat plaatmateriaal wordt gestraald aangeleverd omdat Geha zeker wil weten dat het zink in het zinkbad naderhand goed aanhecht en de laagdikte klopt. Gestraalde platen vormen op zich een nadeel voor een laser. “Gladde platen worden veel constanter gesneden”, weet Maik Wensink. Niettemin noemt Pieter Tent het snijresultaat geweldig. “Het is allemaal verbazingwekkend snel gegaan. Na anderhalve week kwamen de eerste delen er al af. We snijden inmiddels al onze snijdelen op deze machine en zijn er dik tevreden over.”
Wie meer wil weten over de machines van Accurl, kan zich laten bijpraten op de stand van Tuwi op METAVAK. Daar kan ook de eB Ultra, de elektrische kantbank van Accurl, live worden bekeken. Naast Accurl biedt Tuwi oplossingen aan van partners/fabrikanten die al jarenlang worden vertegenwoordigd. Met een levensgrote LED-wall, advies van de accountmanagers en uitstekende koffie van de eigen barista heeft Tuwi voor iedere uitdaging een oplossing paraat.
Tuwi Nederland
Stand E122