‘Geld ligt op straat voor metaalbranche’
Metaalbedrijven letten in deze financieel zware tijden steeds beter op de kosten. “Het is jammer dat eenvoudige handelingen, die relatief veel kosten besparen en bijdragen aan een beter milieu over het hoofd worden gezien”, aldus Rob van der Rijt van het Klimaatplein.
Het geld ligt volgens hem op straat voor de metaalbranche. Een gemiddeld MKB-bedrijf met zo’n vijftien man personeel bespaart al snel 5.000 euro per jaar door het energieverbruik te reduceren. Het Klimaatplein informeert, inspireert en activeert organisaties om energie te besparen en duurzame energie op te wekken. “Het is mijn ambitie om organisaties bewust te maken van de mogelijkheden van duurzaam ondernemen. Minder energie verbruiken betekent automatisch minder uitstoot van het broeikasgas CO2. Zo draag je een steentje bij aan het tegengaan van klimaatverandering én spek je de eigen portemonnee”, aldus Van der Rijt, die oprichter is van Klimaatplein.com.
Directe kostenbesparing
Veel ondernemers denken dat duurzaam ondernemen vooral veel geld kost. Van der Rijt helpt dit misverstand graag de wereld uit met direct toepasbare en concrete tips om energie te besparen. “Ik ken organisaties waar 30% van het energieverbruik pure verspilling is. ‘s Nachts staan bijvoorbeeld machines, computers, printers of andere apparatuur nog aan. Als je bewustwording onder je medewerkers creëert en zorgt dat alle apparatuur ‘s nachts uitstaat, help je én het milieu én je portemonnee. Het geld ligt echt op straat voor de metaal-ondernemer.
Gratis rekentools voor energiebesparing
Wat is te verdienen aan het op peil houden van de juiste bandenspanning van een bedrijfsauto? Hoeveel euro’s wordt bespaard door PC’s en laptops op de energiebespaarstand te zetten? En wat zijn de terugverdientijden van verschillende energiebesparende maatregelen zoals isolatie, zuinige verlichting of een tijdschakelklok? Deze en meer handige rekentools zijn te vinden op de homepage van het digitale platform Klimaatplein.com.