Geldzorgen op de werkvloer? Dit kun je als werkgever doen!
Steeds meer werkenden hebben moeite om rond te komen. Hoe merk je dat het financieel niet goed zit bij een werknemer? En wat kun je doen? Budgetcoach Walid Somers van Gimd beschrijft signalen en geeft tips.
Door de toenemende inflatie is het leven fors duurder geworden in de afgelopen jaren. Een derde van de Nederlandse huishoudens (2,7 miljoen) heeft dan ook moeite om de eindjes aan elkaar te knopen. En een op de elf huishoudens (ongeveer 730.000) heeft problematische schulden. Daaronder zijn steeds meer werkenden.
Geldzorgen blijven niet thuis
Volgens onderzoek van het Nibud heeft gemiddeld 62 procent van de werkgevers in Nederland werknemers met schulden. Zij kunnen door geldzorgen vaker ziek en minder productief zijn. Bovendien wordt hun aandacht zo in beslag genomen door hun geldproblemen, dat ze niet toekomen aan hun persoonlijke ontwikkeling. Om medewerkers duurzaam inzetbaar te houden, is het dus belangrijk dat ze financieel fit zijn. Maar hoe herken je geldstress bij medewerkers? En wat kun je als werkgever doen om ze te helpen om hun financiën weer op orde te krijgen?
Signalen van financiële stress
Walid Somers: “Op het moment dat er loonbeslag wordt gelegd, is natuurlijk wel duidelijk dat een werknemer in de problemen zit. Maar dat wil je voor zijn; loonbeslag kan jaren duren en geeft veel administratieve rompslomp. Bovendien is het zaak dat financiële problemen zo snel mogelijk worden opgelost, want incassokosten lopen razendsnel op.”
Extra alert bij life events
Volgens Somers moeten werkgevers vooral alert zijn als zich bepaalde levensgebeurtenissen voordoen bij hun werknemers. Zoals een scheiding, een verhuizing, een partner die ziek wordt of een baan verliest. “Door dergelijke life events raken mensen soms hun grip op de post of hun administratie kwijt en verandert hun inkomen.”
Zo coachte Somers eens een monteur van een busbedrijf, die in de periode van zijn scheiding zijn administratie had verwaarloosd. “Hij was snel geïrriteerd op zijn werk en snauwde anderen af. Toen hij niet reageerde op een brief van zijn werkgever, ging deze met hem in gesprek. Hij bleek al maanden zijn post niet te hebben geopend. Toen riep zijn werkgever mijn hulp in. Ik heb met hem de post opengemaakt en gekeken wat prioriteit had. Zo kwam zijn administratie weer op de rit en werd hij weer relaxt op zijn werk.”
Ziekteverzuim door geldzorgen
Maar ook andere signalen kunnen wijzen op financiële problemen. Denk aan concentratieproblemen en veel bellen, appen of mailen onder werktijd. Somers: “De huidige incassomarkt kent geen genade. Incassobureaus drammen maar door om te betalen en spammen op allerlei manieren.”
Geldzorgen veroorzaken dan ook veel stress, die zich uit in psychische en fysieke klachten en een hoog ziekteverzuim. Al heeft het verzuim soms ook een andere oorzaak. “Er zijn ook werknemers die zich ziekmelden op steeds dezelfde dagen in de maand, vaak net voor het salaris wordt gestort, omdat ze dan geen geld meer hebben voor vervoer naar het werk. Of omdat ze dan een andere job hebben om rond te kunnen komen.”
Ga in gesprek
Heb je het vermoeden dat dit speelt bij een van je werknemers? Ga met hem of haar in gesprek. Zorg voor een veilige, informele sfeer, waar zaken zoals geldzorgen bespreekbaar zijn. “Heb het eens over inflatie of hoge energierekening en betrek ook jezelf erbij. Je merkt tenslotte zelf ook dat de brandstof en de boodschappen flink duurder zijn. Vertel dat je medewerker zich kan aanmelden voor de Hulp bij geldzaken voor gratis ondersteuning bij de administratie en handige tips van een budgetcoach. En zeg er vooral ook bij dat dit volstrekt anoniem is en dat ook jij niets hoort over de inhoud. Houd je aan de vertrouwelijkheid en laat je vooroordelen in zo’n gesprek achterwege, want geldproblemen kunnen echt iedereen overkomen.”
Hulp bij geldzaken: een snelle oplossing
Door Hulp bij geldzaken krijgen werknemers snel overzicht over hun inkomsten en uitgaven. Voor eventuele schulden wordt een structurele oplossing gezocht. “Hulp bij geldzaken is een maatwerktraject van enkele afspraken. Geen jarenplan. Al binnen enkele weken is er verschil te merken. Werknemers hebben een beter humeur, zijn relaxter en kunnen zich beter concentreren. De budgetcoaching haalt het gewicht van hun schouders, maakt ze minder kwetsbaar en geeft ze weer toekomstperspectief.”
Aanmelden?
Hulp bij geldzaken wordt aangeboden door de sociale partners in de metaalbewerking, met als doel om de duurzame inzetbaarheid en het behoud van werknemers in de sector te bevorderen.
Werknemers kunnen zich aanmelden voor Hulp bij geldzaken. Voor werknemers van bedrijven die bij opleidingsfonds OOM zijn aangesloten, is deelname gratis. Meer info? Mail naar service@verzuimnavigator.nl.