Geslaagd jubileumfeest STODT
Met een feestelijk en informatief jubileumevenement voor maar liefst 180 gasten, heeft technisch opleider STODT afgelopen donderdag het 40-jarig bestaan gevierd.
Het evenement stond voor een belangrijk deel in het teken van duurzaamheid. “Want voor de komende 40 jaar is dit een aspect waarover je zeker moet nadenken”, zei STODT-directeur Jeroen Rouwhof al in een interview in MetaalNieuws voorafgaand aan het jubileumfeest.
Grondstoffen raken op
Duurzaamheid is een onderwerp dat wel is toevertrouwd aan Harm Edens, die het jubileumprogramma presenteerde in de grote hal van de voormalige Stork gieterij in Hengelo, waar STODT samen met het ROC van Twente is gehuisvest. Edens, bekend van diverse tv-programma’s, houdt zich al vele jaren bezig met duurzaamheid. Hij maakte er programma’s over en is betrokken bij meerdere organisaties die op dit terrein actief zijn. Op het STODT-podium kaartte hij de opwarming van de aarde aan, de afnemende biodiversiteit, maar ook grondstoffen die aan het opraken zijn. Vooral dat laatste aspect betekent dat er zeker voor de maakindustrie op den duur geen ontkomen is aan circulariteit.
Keihard bezig met verduurzamen
Hoewel momenteel overal op de wereld politieke bewegingen, die tegengas bieden aan de duurzaamheidsontwikkeling, flink aan invloed lijken te winnen, ziet Edens een grote onderstroom in het bedrijfsleven die keihard bezig is met verduurzamen. Dat werd bevestigd door een podiumdiscussie met Frank Bruins van spuitgietbedrijf Timmerije uit Neede, Eric Klaassen van Contour Advanced Systems uit Winterswijk en Eelco Osse van Machinefabriek Boessenkool uit Almelo. Voor alle drie zijn duurzaamheid en circulariteit belangrijke thema’s. Boessenkool ontwikkelt en bouwt bijvoorbeeld systemen het recyclen van spuitbussen. Bruins kwam het podium op met een door Timmerije vervaardigde kap voor een ketel gemaakt van recyclebaar materiaal. Osse was het meest stellig over de noodzaak van verduurzamen: “Je zult als bedrijf wel moeten, anders ben je er over een aantal jaren niet meer.”
75.000 Mensen getraind
Het ging niet alleen over verduurzamen maar natuurlijk ook over STODT zelf. Presentator Harm Edens had tot voor kort nog nooit van ‘verspanen’ gehoord, maar nu vloog deze term hem continu om de oren. Geen wonder, STODT is immers vooral specialist in opleidingen verspanen en meten. Jeroen Rouwhof ging kort in op de historie, die begon bij de MTS in Almelo. Nu, veertig jaar later, heeft STODT zo’n 75.000 mensen getraind en bestaat het team uit een twintigtal medewerkers. Het netwerk van docenten dat ze om zich heen hebben verzameld is vele malen groter. Dit bestaat uit meer dan honderd mensen, die allemaal specialisten zijn op hun vakgebied en veel praktijkervaring hebben.
STODT heeft de vleugels inmiddels uitgeslagen naar de Brabantse Brainport-regio, waar in Best een nevenvestiging zit. Deze vestiging kwam ook voorbij in een video waarvoor Senior Accountmanager Bert Smit op pad was gestuurd. De video voerde ook langs diverse bedrijven, die veel baat hebben gehad (en nog steeds hebben) bij de opleidingen van STODT.
Op het podium verschenen ook vijf docenten, die ingingen op de toekomst. Termen als blended learning, hybrid learning en online lesgeven passeerden de revue. Een tip was dat STODT meer gebruik zou kunnen maken van moderne technieken als Virtual Reality en Augmentend Reality, maar over één ding waren de docenten het wel eens: klassikaal onderwijs, face-to-face aan een groep mensen is en blijft de beste vorm van opleiden.