Gezocht: technische bedrijven voor gastlessen en bedrijfsbezoeken

Technische bedrijven kunnen zich sinds kort aanmelden voor Gastlessen, zó geregeld. Deze nieuwe kosteloze landelijke dienst is ontwikkeld door TechniekTalent.nu en brengt scholen in het voortgezet onderwijs en bedrijven die een gastles of een bedrijfsbezoek willen organiseren, bij elkaar.

De vraag naar goed opgeleide technici zal de komende jaren alleen maar toenemen. Jongeren hebben echter niet altijd een juist beeld van werken in de techniek. Daarom is het contact tussen scholen en het toekomstig werkveld, dus bedrijven in de regio, zo belangrijk. Edmee Maas, programmamanager bij TechniekTalent.nu:  “Veel bedrijven zetten zich in om de instroom van jong technisch personeel te bevorderen. Hiervoor hebben zij behoefte aan een toegankelijk netwerk van scholen. Aan deze vraag  komt Gastlessen, zó geregeld tegemoet. Deze nieuwe dienst brengt bedrijven en scholen in de omgeving met elkaar in contact waardoor matches ontstaan op basis van aangegeven wensen en behoeften.”

Goed voorbereid
Naast dat Gastlessen, zó geregeld als online ontmoetingsplaats scholen en bedrijven bij elkaar brengt kunnen zij er ook terecht voor tips en handige hulpmiddelen zoals formats, checklists en een training. Bedrijf en school kunnen zich zo optimaal voorbereiden waardoor een gastles of bedrijfsbezoek gegarandeerd een succes is. Zo krijgen jongeren een goed beeld van werken in de techniek en kunnen zij betere loopbaankeuzes maken.

Praktijkvoorbeelden
De bedrijven Leertouwer en ZegersBouw vonden een match met scholen in de buurt via Gastlessen, zó geregeld, toen nog in pilotfase. ZegersBouw kreeg vijftig leerlingen van het vmbo 1e jaars Basis/ Kader over de werkvloer. Riane Metzke, HRM manager bij ZegersBouw: “Ik zou ieder bedrijf aanraden ook eens leerlingen over de vloer uit te nodigen. We komen, vanwege de uitstroom van ouder technisch personeel, in de toekomst handen, voeten en hersenen tekort in de technische branches. Daarom moeten we als sector nu jongeren enthousiast maken voor een baan in de techniek, en het brede palet aan mogelijkheden aan hen laten zien.”

Maarten van der Boon, werkzaam bij technisch dienstverlener Leertouwer stond als eerste gastdocent voor klas 4 van het vmbo-tl. Doel van de gastles was de leerlingen, waaronder veel jonge meiden, in te laten zien hoe dichtbij technologie bij hen komt, ongeacht het beroep dat zij kiezen. Van der Boon: “Ondanks dat ik ervaring heb met gastcolleges aan het hbo, vraagt het vmbo toch een andere aanpak. Zo wilde ik ervoor zorgen dat de vorm en inhoud aansloten bij de interesses, het niveau en leeftijd van de leerlingen. Wat een leuke ervaring! Voor de leerlingen, de docent zelf, maar ook voor mij. Ik kan mijn collega’s in het bedrijfsleven echt aanraden ook eens voor de klas te gaan staan.”

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel

Taalgebruik beïnvloedt beeld jongeren van techniek

16-01 Hoe over techniek geschreven en gesproken wordt, bijvoorbeeld in de voorlichting over technische opleidingen…

Geen categorie

TopJobsTV maakt jongeren enthousiast voor techniek

12-05 In het online tv-programma TopJobs strijden vier leerlingen VMBO techniek om de OOM Stageoffensief…

Personeel en Opleiding

‘Wijzer met IJzer’ gaat internationaal

29-04 In het Ketelhuis van het DRU cultuurpark in Ulft vindt van 7 tot en…

Geen categorie

'Wijzer met IJzer' gaat internationaal

29-04 In het Ketelhuis van het DRU cultuurpark in Ulft vindt van 7 tot en…

Geen categorie

Frencken formeert bedrijfsteam voor LEGO wedstrijd

28-08 Frencken zet LEGO in om jongeren te interesseren voor een baan in de techniek.…

Geen categorie

Vakkanjers pakken brons op WorldSkills

08-07 Wouter van der Ven (GEA CFS Bakel), Pim Bexkens (Van Doren Engineers, Boekel) en…

Bedrijf en Economie

Topman Vanderlande: buiten Europa schijnt de zon gewoon

04-03 President & CEO Michiel Peters van Vanderlande Industries gaf onlangs bij Industriepoort samen met…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs