Goede klik met Dumaco
Overgenomen worden door een metaalbewerkings-bedrijf dat vooral specialist is in plaatbewerking?
Dat zagen oprichter Theo Zegers van SAM Precision en zijn dochter Myrle aanvankelijk totaal niet zitten. Toch hebben ze begin dit jaar hun bedrijf verkocht aan Dumaco.
Als Dumaco Cuijk willen vader Theo Zegers en dochter Myrle Zegers-Brunsman blijven mee spelen in de Champions League van de metaalbewerking.
“De Dumaco bedrijven kunnen samen veel aanbieden en een grote groep klanten bedienen. Dat biedt veel perspectief.”
Er was een klik met de mensen van Dumaco, hun visie sprak aan en er was de overtuiging dat deze organisatie de beste garantie bood op een gezonde toekomst voor SAM Precision. Nu zijn ze hard aan het werk om die toekomst onder de nieuwe naam Dumaco Cuijk gestalte te geven. Vol zelfvertrouwen: “Wij kunnen Dumaco op een hoger level brengen.”
Myrle Zegers-Brunsman weet nog wel waarmee Dumaco haar en haar vader overtuigde: de platte organisatie en de inzet op organische groei, waarbij alle locaties (Dumaco telt inmiddels negen vestigingen) hun identiteit behouden en autonoom opereren. Ook de manier van omgaan met medewerkers sloot goed aan bij hun eigen visie. “Maar vooral kon Dumaco ons duidelijk maken dat we echt een toevoeging zijn op de andere vestigingen. Toen Dumaco kort voor ons ook grootverspaner Ubroek overnam, zagen we de kracht van die combinatie nog beter. De Dumaco bedrijven kunnen samen veel aanbieden en een grote groep klanten bedienen. Dat biedt veel perspectief.”
Verspanen op het allerhoogste niveau
Natuurlijk was de overname best wennen. Vooral voor Theo. Hij heeft SAM Precision 40 jaar geleden opgericht en is een echte techneut met passie voor zijn werk. “Van een ruw stukje metaal een stukje hightech maken is het mooiste wat er is”, zegt hij. Hij heeft van SAM Precision een topper op verspaningsgebied gemaakt, die hoogwaardige fijnmechanische onderdelen draait en freest; op het allerhoogste niveau, ultraprecies en voldoend aan de hoogste cleanliness eisen van de klant. Hiermee is het bedrijf een gewaardeerde toeleverancier in onder andere de medische en de semiconductor industrie. Deze locatie van Dumaco heeft nu 33 medewerkers, een machinepark met 15 hoogwaardige machines en bijna alles is geautomatiseerd met robots en palletwisselaars.
Organisatie professioneler
Sinds de overname heeft Theo een stapje terug gedaan. Afgesproken is dat hij nog 3 jaar een adviserende rol zal vervullen om met zijn kennis te helpen het nieuwe team klaar te stomen voor de komende jaren. Dat gebeurt onder leiding van Myrle, die nu directeur is, na 13 jaar lang als organisatorische rechterhand van haar vader te hebben gefungeerd. Ze vult haar rol anders in dan haar vader. Dat moet ook wel. Theo maak je niks wijs op het gebied van verspanen. Daardoor kon hij altijd veel ballen in de lucht houden en makkelijk beslissingen nemen. Voor Myrle is dat anders. “Ik heb geen achtergrond in de techniek maar in hospitality management. Een tekening kan ik lezen, maar ik ga niet verder tot in detail over de maakbaarheid. Hierdoor benader ik het vanuit een andere invalshoek en ontstaat er aan tafel een andere dynamiek. Zo vullen we elkaar goed aan.” Het betekent dat de organisatie moest worden omgegooid. Taken zijn meer afgekaderd, de boel is strakker georganiseerd en gestandaardiseerd waardoor je minder risico’s hebt. Op cruciale posities zitten nu mensen die de business snappen, met duidelijke taakomschrijvingen en verantwoordelijkheden. Zij zorgen ervoor dat Myrle de juiste informatie krijgt die nodig is voor de klanten. “Deze veranderingen hebben gezorgd voor een cultuurshock, maar eigenlijk vindt iedereen het wel fijn.”
Direct toeleveren aan machinebouwer
Door de veranderingen kan SAM Precision professioneler naar buiten treden, iets wat het nieuwe moederbedrijf sterk stimuleert. Dit hele proces was overigens al enige tijd gaande. Want na jaren onderdeel te zijn geweest van de toeleverketen van een grote Nederlandse machinebouwer, levert SAM Precision sinds anderhalf jaar rechtstreeks aan dit bedrijf. En dat vraagt veel van de organisatie, onder andere qua rapportages en hoge kwaliteitsnormen. Dat betekent een stevige administratieve last en SAM Precision is druk bezig zich daarop in te richten. Zo worden de orders al automatisch ingelezen. Er zijn en worden gericht nieuwe medewerkers aangenomen, die de taal van de klant spreken. De automatisering wordt ook verder opgeschroefd. De fabriek was al papierloos, dat wordt verder doorontwikkeld. Ook de tooling wordt verder geautomatiseerd, evenals de werkvoorbereiding. “De werkvoorbereiding kan en moet nog beter”, zegt Theo. “Alle programma’s moeten klaar staan. We drukken op een knop en een prototype wordt in de nacht automatisch geproduceerd. Daar gaan we naar toe.”
Optimalisering van de planning
Ook is Myrle druk met het optimaliseren van de planning. “Onze planning is heel complex omdat je met zoveel variabelen hebt te maken in de productie. We werken aan een snellere doorloop en aan een cockpit waarin ieder moment live zichtbaar is waar de capaciteit in de fabriek zit en waarop we kunnen sturen. Die cockpit geeft ook inzicht in zaken als: wat is de toegevoegde waarde per product en wat is CO2-belasting op productniveau. Ook is alles automatisch traceerbaar. Dat zijn allemaal zaken die steeds belangrijker worden voor onze klanten.”
Cleanliness
De werkzaamheden worden ook uitgebreid. Zo staat een uitbreiding van de cleanroomfaciliteiten op de planning. Hierdoor zal het bedrijf minder afhankelijk worden van toeleveranciers. Deze nieuwe reinigingsactiviteit is een voorbeeld van een investering die een bedrijf dat mee wil blijven spelen in de Champions League van de metaalbewerking moet doen. Dankzij Dumaco kunnen zulke investeringen makkelijker worden gedaan. De inbedding in de grote Dumaco-organisatie heeft nog een voordeel: grote klanten beschouwen zakendoen met een grotere organisatie als minder risicovol. Ze zien kansen om grotere orderbedragen bij de locatie in Cuijk neer te leggen omdat Dumaco er als sterke organisatie achter staat.
Opleidingen
Er moet nog veel gebeuren om een dergelijke orderomvang aan te kunnen. Myrle ziet ‘mensen’ hierbij als de grootste bottleneck. Daar besteedt ze dan ook veel aandacht aan. “Het vak van frezer verandert, er is een ander type mensen nodig”, legt ze uit. “Een vakman moet kunnen communiceren, vooruit kunnen kijken en denken. Alles is digitaal. Daarom doen we veel aan opleidingen om de medewerkers mee te nemen. We zetten een online leeromgeving op waarop iedereen kan inloggen en besteden veel aandacht aan de softskills, zodat mensen goed feedback kunnen geven en een boodschap kunnen overbrengen.”
Theo en Myrle zijn nu ruim een half jaar bezig onder de vleugels van Dumaco en hebben het gevoel dat alles begint te settelen. Op de vraag waar ze over 5 jaar zullen staan, durft Myrle wel een antwoord te geven: “Dan doen we nog steeds wat we nu doen, maar professioneler. We zijn nog steeds actief in de niche van de exotische materialen en ultra precieze onderdelen. Maar we worden geen productiebedrijf dat grote series maakt. We blijven high mix-low volume specialist, die nog meer geautomatiseerd prototypes en kleine series maakt. En we kunnen Grade 1 toeleveren. Dat is belangrijk, want de eisen waaraan je voor een high-end klant moet voldoen brengen je op een hoger niveau en daar kan de hele Dumaco groep van profiteren. Samen met de andere Dumaco bedrijven zullen we een mooie mix van klanten bedienen. Daar kijken we naar uit, want er zijn zoveel interessante klanten!”