Goma groeit op diverse fronten
Goma heeft de blik op de toekomst gericht. Met de komst van een nieuwe directeur, drie nieuwe machines en een extra productiehal wil het metaalbewerkingsbedrijf uit Hengelo (Gld) verder groeien.
Het metaalbewerkingsbedrijf is in 1962 begonnen in een oude stal, die liefkozend ‘het oude kippenhok’ werd genoemd. De oprichters werkten voor een haardenfabrikant en maakten gietwerk. Toen zij voor zichzelf begonnen met het bedrijf Goma richtten de werkzaamheden zich destijds ook al op metaalwerk. Een kleine twintig jaar later begon het bedrijf uitbreidingen, die tot de dag van vandaag verdergaan. Het bedrijf groeide met name dankzij een zwenkbuigmachine van Codatto. “Wij zijn één van de weinige bedrijven in Nederland met zo’n machine”, zegt oud-directeur Foppe Atema. “Toen het bekend werd dat we een buigmachine hadden aangeschaft, werden we onderscheidend. Engineers zagen de mogelijkheden en dat heeft geresulteerd in een grote groei.” Buiten deze buigmachine bestaat het machinepark van Goma uit diverse andere plaatbewerkingsmachines, zoals lasersnij- en ponsmachines en robotkantpersen. Dit jaar is het machinepark uitgebreid met een nieuwe kantbank van Safan, na de TechniShow is een bandschuurmachine van Kuhlmeyer geplaatst en binnenkort verwacht Goma een Trumpf TC7000 pons-laser machine.
Groei
Naast de komst van drie nieuwe machines zal ook het onderkomen van Goma worden uitgebreid. Momenteel wordt assemblage in een hal in Zelhem gedaan en het doel is om ook dit naar Hengelo te halen. De productiehal zal groter worden om de groeiende vraag te kunnen beantwoorden. Daarnaast zal Goma op zoek gaan naar nieuw personeel. “Ook wij hebben te maken met het bekende probleem, vakmensen zijn schaars”, verklaart Atema. “Wij proberen daarom al vakmensen enthousiast te maken op de basisschool. Leerlingen van groep 8 in de regio krijgen een leskist met daarin materiaal, een weegschaal en meetapparatuur. Hiermee kunnen ze zelf al proefjes doen en in een later stadium nodigen we ze uit in de fabriek, zodat het vakwerk tastbaar wordt. We merken dat dit in combinatie met de Techniekdag zijn vruchten afwerpt en we zien dat kinderen enthousiast worden.”
Nieuwe directeur
Tijdens de TechniShow/ESEF in Utrecht was Atema bezig met zijn laatste beurs. Hij is per 1 april met pensioen gegaan. Een maand daarvoor is zijn opvolger Ivo van den Noort in dienst gekomen bij Goma. “Ik had nog nooit van Goma gehoord”, vertelt Van Den Noort, die werkzaam was bij een bedrijf dat gespecialiseerd is in het opstellen van productielijnen voor metaalbedrijven. “Ik werd gebeld door een headhunter en werd nieuwsgierig. Tijdens het eerste gesprek werd ik meteen gepakt door het verhaal, de visie en de groei van het bedrijf. Het werd mij duidelijk dat er een idee en duidelijke strategie achter het bedrijf zit.” Andersom werd Atema ook enthousiast over zijn opvolger: “Naast bestuurlijke capaciteiten gaven de openheid en het natuurlijk enthousiasme die Ivo uitstraalde de doorslag. Als directeur moet je mensen mee zien te krijgen en dat herkenden we meteen bij hem. Daarnaast zagen we een groot aanpassingsvermogen bij hem. De markt verandert continu en mensen zijn gewoontedieren. Als je aanpassingsvermogen heb en dat kunt overbrengen, dan kun je volgens mij een bedrijf goed leiden.”
Tijdens de TechniShow/ESEF was Van Den Noort bezig met zijn tweede week. “Het is een privilege om zo mogen starten en met mijn voorganger mee te mogen lopen. De TechniShow/ESEF is zeer geschikt om kennis te maken met bestaande en nieuwe relaties en Foppe heeft mij perfect kennis laten maken met het bedrijf Goma. Maar ik sta wel te trappelen om te beginnen!”