Gouden handjes op een hoger niveau

De nieuwe HBO-module Mechatronica van opleidingsinstelling STODT Toekomsttechniek in Hengelo is medio juli afgesloten met een certificaat-uitreiking. Zowel de gediplomeerden als hun werkgevers waren enthousiast over deze première.

De deelnemers hebben geleerd complexe producten en processen te analyseren om problemen op te lossen en storingen te verhelpen. Bovendien zijn ze beter getraind in het communiceren met collega’s uit verschillende disciplines. Hun leidinggevenden zien die persoonlijke ontwikkeling terug in de praktijk. “De mannen met de gouden handen echt op een hoger niveau brengen, dat is precies wat we willen.” Eind september start een nieuwe groep voor de eenjarige HBO module.

Een snelle route naar een hoger niveau biedt de eenjarige HBO-module Mechatronica die STODT heeft ontwikkeld in samenspraak met bedrijven en het Centrum voor Innovatief Vakmanschap TechWise Twente. Vorig jaar september startte de eerste groep met veertien deelnemers, van bedrijven als Apollo Vredestein (Enschede), Braakhuis (Borne), Nedap (Groenlo), Philips Lighting (Winterswijk), Trumpf Nederland (Hengelo) en Voortman Steel Machinery (Rijssen), Minivalve (Oldenzaal), Bauhuis (Goor) en Reginox (Rijssen).

Analyse vaardigheden, initiatief en communiceren
Deze deeltijd module koppelt theorie en praktijk. Leren analyseren door de methode Root Cause Analysis en door het toe te passen op het werk. Interdisciplinair samenwerken met collega’s uit verschillende disciplines, met leveranciers en eindgebruikers. Met casussen uit de eigen praktijk stellen de deelnemers een probleemdefinitie vast. Zelf onderzoek doen en initiatief nemen; zelf op zoek naar informatie, leveranciers, kennis van collega’s, deelnemers en docenten om te komen tot een uitrolbaar Plan van Aanpak. Tot slot presenteren ze dit voor de groep aangevuld met hun leidinggevenden.

Helikopterview
In de smart industry gaat het om automatisering en robotisering van productieprocessen en het organiseren van ‘flow’ in die productie . Communicatievaardigheden staan daarin centraal, verklaart Johaniek Bus, bedrijfsadviseur bij STODT. “Medewerkers kunnen zich meer focussen op het behalen van de bedrijfsdoelen. Dat lukt het beste als ze vol vertrouwen kunnen samenwerken.” We helpen medewerkers een helikopterview te ontwikkelen door tools aan te reiken en in de praktijk te oefenen. We steken veel energie in de begeleiding van de deelnemers en tussentijdse evaluaties, ook met hun werkgevers.”

Geslaagd
Half juli werd de eerste editie van de module afgerond met een certificaat-uitreiking. Alle dertien deelnemers die het volledige programma hadden gevolgd, ontvingen het certificaat. Deze HBO module is een schot in de roos, constateert Johaniek Bus. “Twee jaar geleden hebben we bij bedrijven onderzocht wat er in de module zou moeten komen en dat blijkt nu goed uit te pakken. Ik zie het als een compliment aan de bedrijven, voor hun input en meedenken.
Docent Alfred Schut is als freelancer werkzaam voor verschillende opleidingsinstellingen.: “De manier waarop STODT vooraf bedrijfsonderzoek heeft gedaan, alle lessen monitort en tussentijds evalueert met docenten en bedrijven, versterkt het leereffect en vergroot de betrokkenheid. Alle bedrijven waren bij de eindpresentaties; dat gebeurt nergens.”

Bedrijf en deelnemer aan het woord
Loek Winkeler, onderhoudsmonteur bij Apollo Vredestein, wijst naar de opzet van de opleiding: “Het mooie van deze module is dat je met monteurs van andere bedrijven om tafel zit en kunt sparren over hoe iedereen de theorie op z’n eigen manier aanpakt. We willen ook bij elkaar in de fabriek gaan kijken.” Even afstand nemen van het probleem, analyseren en dan pas aan de slag gaan, wordt veel genoemd als leereffect.
Elmar Kuenenger, van Nedap noemt het onderwerp storingsanalyse. “Door wat we geleerd hebben, kijk ik nu anders naar processen en kan ik makkelijker storingen vinden. Mijn collega’s kan ik daarin meenemen, het is geen trial & error meer.” Ton Kanis, Industrial Engineer van Philips Lighting: “Marco heb ik zien veranderen. Hij werkt nu veel beter samen in verbeter/innovatieteams met Philips in Eindhoven, met leidinggevenden en engineers. Deze module heeft hem tools gegeven die bruikbaar zijn en aansluiten in ons bedrijf én hem zelfvertrouwen geven.”

Gat in de markt
Tevreden zijn ze ook bij Voortman Steel Machinery. Govert Verboom klom op tot Test Engineer: “Ik begrijp nu hoe belangrijk het is dat je zaken vastlegt en communiceert. Heel fijn dat ik meer aansluiting heb bij de R & D Engineers. Ik weet nu ook beter hoe ik als persoon in elkaar zit en hoe ik kan werken aan vertrouwen. Dat maakt dat ik nu sneller afstem met collega’s en zaken veel eerder op tafel gooi.” Het rapporteren is inderdaad sterk verbeterd, signaleert Verboom’s leidinggevende, hoofd engineering Aard Slagman: “Hij geeft nu een veel betere onderbouwing en komt meer tot de essentie. Met de casus die hij heeft onderzocht, gaan we echt verder in de praktijk.” Govert heeft ons daarmee een weg naar optimalisatie getoond. Over zijn eindpresentatie was ik zeer verrast, geen spreadsheets, maar een visuele presentatie van de kern. Zo krijg je leidinggevenden en medewerkers veel beter mee.” Alle reden voor Aard Slagman om de module als ‘gat in de markt’ te betitelen: “De mannen met de gouden handen echt op een hoger niveau brengen, dat is precies wat we willen.”

Vervolg
Natuurlijk komt er een vervolg, meldt Johaniek Bus, en wel in meerdere opzichten. Zo start eind september de volgende groep. Meerdere deelnemers van de eerste groep, en hun werkgevers, zijn zo enthousiast dat ze meteen door willen om zich verder te ontwikkelen in persoonlijk leiderschap met onder andere feedback. Bus: “Ze merken allemaal dat de communicatie in de keten belangrijk is. Wij komen daarom met een vervolg op de module.’ Ook blijkt er behoefte aan technische verdieping, onder meer op het gebied van servotechniek en robotica.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Personeel en Opleiding

Altair daagt studenten uit voor innovaties in robotica en mechatronica

21-10 De wedstrijd, met circa $ 30.000 aan geldprijzen, zal laten zien hoe studenten Altair-software…

MetavakNieuws

STODT prominent aanwezig in kennistheater

18-09 De eerste presentatie is ‘Industry 4.0 de integratie van slimme digitale technologieën’. Hier draait…

Personeel en Opleiding

Manique stapt over van brood en banket bakken naar fijnmechanische componenten draaien

18-06 Ze had best een aardige functie bij die bakkerij, waar ze leiding gaf aan…

Personeel en Opleiding

Samenwerking geeft verspaning in Drenthe een duurzame toekomst

10-06 Deze samenwerking zorgt ervoor dat studenten tijdens hun studie al vertrouwd raken met de…

Personeel en Opleiding

Nieuwe technische opleiding VDL en Avans

27-05 In september start de duale Associate degree Engineering, gebaseerd op werktuigbouwkunde, mechatronica en elektrotechniek.…

TechnishowNieuws

Belang van opleidingen verspanen en meten blijft groeien

06-03 STODT presenteert zowel de opleidingen verspanen als meten op de TechniShow, waar Smit nog…

Toeleveren

Wisseling van de wacht bij Variass

10-01 Al zijn kennis en ervaring blijft beschikbaar, want hij zal een actieve rol gaan…

Personeel en Opleiding

Ruim baan voor verspanend talent in Drenthe

20-11 Na grondig vooronderzoek en vele gesprekken is besloten samen te werken met STODT, technische…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs