Groei ASML en defensie vraagt om slimme verspaningsketen
Uit recent marktonderzoek van MCB, dat voortborduurt op een onderzoek van AMB Amro uit 2023, blijkt dat het aandeel van ASML in de verspanende sector kan groeien naar maar liefst 75 à 80 procent in 2030.
Dit cijfer werd vorige week gepresenteerd tijdens een FPT/Nevat bijeenkomst bij KeyTec in Sittard. MCB deelde hier haar kennis en inzichten met tientallen ondernemers uit de sector. “De dominantie van ASML is niet nieuw”, zegt Erik Spikmans, Sales Director van MCB. “Maar de snelheid en omvang van die groei wél. Als we daar niet gezamenlijk op inspelen, raken flexibiliteit en veerkracht in de keten in het gedrang.”
Grote kansen, grote opgaven
Als marktleider in de metaalbranche volgt MCB de ontwikkelingen binnen de verspanende sector op de voet. De nu gemaakte analyse laat zien dat de maakindustrie voor twee fundamentele uitdagingen staat. De eerste uitdaging is de is de verwachte verdubbeling van de vraag vanuit ASML. Die explosieve groei legt enorme druk op de capaciteit van toeleveranciers. De tweede uitdaging is de door ASML voorgenomen kostendaling van 30% voor de productie van machines voor de Aziatische markt. Die besparing moet grotendeels uit de keten komen. “Dat zijn niet alleen harde cijfers”, stelt Spikmans. “Dat is ook een dringende oproep tot samenwerking. We kunnen deze opgaven aan, maar alleen als we de handen ineenslaan en de keten slimmer gaan organiseren.”
Samen optrekken, samen versterken
MCB ziet het als haar rol om haar marktkennis te delen met partners in de sector. Niet alleen door cijfers te tonen, maar door inzicht te geven in de impact én kansen. “In gesprekken met ondernemers merken we dat de urgentie groot is, maar ook de bereidheid tot samenwerking. Op dit moment zijn er veel schakels die marge maken. Dat model staat onder druk. Verticale integratie, samenwerking en het delen van data en planningen zijn manieren om kosten te beheersen én snelheid te vergroten. De maakindustrie moet niet harder, maar slimmer werken”, aldus Spikmans.
Vooruitkijken naar defensie
Naast ASML staat ook defensie op het punt in de komende jaren grote investeringen te doen. Zo zal bijvoorbeeld Nederland miljarden steken in de opbouw van defensiecapaciteit, wat nieuwe kansen biedt voor verspaners. Die kansen gaan ook ontstaan in andere landen waar MCB actief is, zoals België en Frankrijk. “Maar dat vraagt ook om flexibiliteit en capaciteit in productie. We weten dát het komt, maar niet precies wanneer en in welke omvang. Daarom is het cruciaal om ons daar nu al op voor te bereiden”, zegt MCB.