‘Groeien met Groen Staal’ kan starten
Het ‘Groeien met Groen Staal’ programma heeft een officiële goedkeuring ontvangen voor een subsidie van meer dan 100 miljoen euro uit het Nationaal Groeifonds.
‘Groeien met Groen Staal’ ontwikkelt een reeks technologieën op basis van waterstof, hernieuwbare energie en circulaire ijzer- en staalverwerking. Daarmee richt het zich op een transformatie van de gehele staalcyclus in Nederland.
Dat betekent dat dit 8-jarige programma, dat is ontwikkeld door een consortium van 31 partijen onder leiding van het Materials innovations institute (M2i), van start gaat.
Transformatie van gehele staalcyclus
‘Groeien met Groen Staal’ ontwikkelt een reeks technologieën op basis van waterstof, hernieuwbare energie en circulaire ijzer- en staalverwerking. Daarmee richt het zich op een transformatie van de gehele staalcyclus in Nederland met als ultieme doel een CO2-neutrale staalsector in 2050.
Vooroplopen met duurzaam staal
Erik Vegter, directeur van M2i: “Dit is een mijlpaal voor de Nederlandse staalsector en de bredere gemeenschap. Nieuwe technologieën komen tot stand door samenwerking van industriële partijen en kennisinstellingen. Nieuwe technologische concepten voor schoon staal worden gepresenteerd in demonstratieprojecten om de haalbaarheid aan te tonen. Dit blijft niet beperkt tot het maken van staal zelf, maar heeft betrekking op de volledige levenscyclus, van productie tot terugwinning. We zijn ontzettend blij dat we niet alleen vooruitstrevende industrieën in het consortium hebben, maar ook toonaangevende kennisinstellingen en universiteiten die de benodigde onderliggende kennis ontwikkelen. Ons doel is om Nederland in alle opzichten voorop te laten lopen op het gebied van duurzaam staal. Met het versterken van onze kennispositie werken we niet alleen aan het opschonen van staalproductie en verwerkingsprocessen, maar vergroten we ook het verdienvermogen van de Nederlandse staalsector.”
Nederlandse klimaatdoelen
Naast het verstrekken van de benodigde financiering, maakt het programma een gecoördineerde en versnelde staaltransitie mogelijk die nodig is om Nederlandse en Europese klimaatdoelen voor 2030 en 2050 te halen. Verder adviseert het programma ook over het overheidsbeleid dat de randvoorwaarden stelt voor een soepele transitie van de staalsector. Met gericht beleid kunnen de groen staal transitie en de ontwikkeling van een hernieuwbare energiesector worden gefaciliteerd. Het programma zorgt ervoor dat alle opgedane kennis wordt opgenomen in het onderwijs. Hiervoor zijn diverse onderwijsinstellingen betrokken bij het programma.
Buitenlandse partners
De waardeketen en kennisnetwerken zijn internationaal en vereisen internationale samenwerking om de transitie tot een succes te maken. Daarom is het ‘Groeien met Groen Staal’ consortium versterkt met enkele buitenlandse partners die de Nederlandse staalindustrie ondersteunen bij de overgang naar groen staal.
De innovaties die tijdens het programma worden ontwikkeld hebben een belangrijke positieve impact op milieu, economie en samenleving. Het is daarmee een essentiële stap in het bereiken van een duurzame toekomst.