Groku ontdekte mobiele buighulp Up op METAVAK

Op zoek naar een goede ergonomische oplossing voor het zetten van grote en zware RVS platen, zag productiemanager Wim Hendriks van Groku vorig jaar op METAVAK op de stand van Holtech de mobiele buighulp Up. Deze buighulp is inmiddels geïnstalleerd, waardoor het werken aan de kantbank voor de medewerkers van Groku veel prettiger en minder lichamelijk belastend geworden.

Groku in Kampen is producent en leverancier van professionele keukens en uitgiftesystemen en biedt maatwerkoplossingen voor het midden- en hoge marktsegment. Het bedrijf produceert voor de horeca, bedrijfsinstellingen, kantines, scholen en ziekenhuizen. “We doen complete projecten vanaf de engineering tot en met de plaatsing en alles wat daar tussenin zit”, aldus Wim Hendriks. Hiervoor heeft Groku (60 medewerkers) alles in eigen huis. De grote fabriekshal bestaat uit drie delen: plaatbewerking, meubilair en buffetten afdeling. De plaatbewerking doet de voorbereidende werkzaamheden voor de assemblage-afdelingen (meubilair en de buffetten).

Zware fysieke belasting

Op de afdeling plaatbewerking staan onder meer vier kantbanken, waaronder een 4 meter en een 2 meter kantbank van Durma. Daarop worden RVS platen gezet, die regelmatig flink aan de maat zijn. Vooral het kanten van de eilandbladen, die wel 150 tot 200 kilo kunnen wegen, is een heel karwei. Hiervoor waren vier en soms zelfs zes medewerkers nodig, waarbij op bepaalde momenten flink moest worden getild. Maar ook andere platen van dunner materiaal, die 30, 40, of soms 50 kilo wegen, betekenden een flinke inspanning voor de medewerker. Groku zocht dan ook een oplossing om vooral de fysieke belasting van de medewerkers te verminderen, om efficiënter te kanten en om de beschikbare bezetting beter te benutten. “We zijn in onze productie voortdurend bezig met efficiencyverbeteringen”, aldus Wim Hendriks.

Mobiele oplossing

De oplossing die Groku zocht, moest mobiel zijn, makkelijk en snel te verplaatsen zodat lichte werkzaamheden zonder hulpmiddel kunnen worden gezet. Een half jaar lang is onderzocht of een manipulator de oplossing kon zijn. “Maar dat kregen we niet voor elkaar”, aldus Hendriks. Vorig jaar kwam hij op METAVAK Gorinchem op de stand van Holtech de Up tegen. Dit is een standalone buighulp van Italiaans fabricaat voor alle typen kantpersen. Hij kan onafhankelijk van elke kantpersbesturing werken vanwege zijn on board intelligentie. De Up is mobiel en kan daardoor aan meerdere willekeurige kantpersen worden gekoppeld.  De programmering van de besturing wordt volledig gedaan via een touchscreen en is voorzien van Nederlandstalige menu’s.
Dit leek Hendriks een interessante oplossing, maar hij was wel voorzichtig. De Up is een product van een hem onbekende Italiaanse fabrikant, hij kende Holtech niet en de buighulp stond ook nog nergens in Nederland voor een referentiebezoek. Daarom maakte hij de afspraak met Evert van Holland van Holtech dat de Up eerst anderhalve maand bij Groku op proef zou komen. De buighulp is in december gekomen en niet meer weggegaan. Na een korte instructie konden de medewerkers ermee aan het werk. Ze waren heel positief over de Up, die inmiddels niet meer weg te denken is uit het productieproces van de afdeling plaatwerking bij Groku.

Eilandbladen kunnen wel 150 tot 200 kilo wegen.

Eilandbladen kunnen wel 150 tot 200 kilo wegen.

Eenvoudige werking

De Up werkt dan ook eenvoudig. Hij is makkelijk voor de kantbank te zetten en kan met een eenvoudig hulpgereedschap exact ten opzichte van de gereedschappen in de kantbank worden gepositioneerd. Vervolgens wordt de besturing gekoppeld aan die van de kantbank. Het instellen van de buighulp is ook eenvoudig, zeker als de dikte van het materiaal niet verandert en de messen hetzelfde blijven. De oplegtafel heeft een verstelbaar bovenblad waardoor de Up verlengd kan worden voor een betere ondersteuning bij het kanten van zeer lange platen.
Het optionele volautomatische vacuümsysteem verhindert het eventuele schuiven van de plaat tijdens de retourbeweging.
De Up blijkt niet alleen een uitkomst voor de fysieke belasting. Ook de productnauwkeurigheid is duidelijk verbeterd. De nauwkeurigheid van de automatische beweging van de buighulp is met de hand niet haalbaar. Groku past de Up nu voor alle bladen boven de 1,5 meter toe. Platen tot 150 kilo buigt hij probleemloos. “Bij 200 kilo moeten we hem een beetje helpen”, zegt Wim Hendriks.

De Up is leverbaar in diverse varianten met een maximaal koppel van 150 kgm. Op de website van Holtech staat een video, die laat zien hoe de buighulp werkt.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetavakNieuws

Lumixz trekt aandacht met buislasers

14-10 Lumixz is een nieuwe machineleverancier op de markt. Het bedrijf presenteerde zich afgelopen voorjaar…

MetavakNieuws

METAVAK en Welding Week Nederland zeer succesvol

07-10 ‘Wij hebben drie fantastische inspirerende beursdagen beleefd met de sector’, zegt Bas van Gent…

MetavakNieuws

Slijpen zonder compromissen

26-09 Productiviteit verhogen en daarbij tijd en geld besparen. Allemaal geen probleem met de nieuwe…

MetavakNieuws

Toekomstbestendig zetprofielen produceren

26-09 De geïnstalleerde machines bieden tal van voordelen. De Variobend dubbelbuiger (6 meter) kan volautomatisch…

Bedrijf en Economie

Full-service dienstverlening kenmerkt Surplex

26-09 “Ik leg onze werkwijze graag nog eens uit”, zegt Ben Heijkoop. Hij is begin…

Plaatbewerking

Geha vervult lang gekoesterde wens

25-09 Geha is een van Europa’s grootste toeleveranciers op het gebied van industriële luchtkoeling. Het…

Verbinden

Laskar Puntlastechniek presenteert innovatieve punt- en stiftlasoplossingen

25-09 Tevens introduceert het bedrijf een micro puntlasmachine, uitermate geschikt als uitzonderlijke precisie en controle…

Automatisering

Twee of drie keer data inkloppen hoeft niet meer

25-09 Nieuwe integratiemogelijkheden De wensen en eisen van bedrijven in de plaatbewerking om met steeds…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs