Grootformaat prototypes frezen als specialisme
In de regio rond Eindhoven is sprake van een grote concentratie metaalbedrijven, waarvan een groot deel zich bezighoudt met verspanende bewerkingen. Een deel daarvan onderscheidt zich daarbinnen met een eigen specialisme. Sanders Machinefabriek in Westerhoven is daar een representatief voorbeeld van. Met tien medewerkers concentreert het bedrijf zich op de productie van prototypes en 0-series voor machineonderdelen en frames in grote afmetingen en is daar succesvol in. Directeur Kees Sanders: “Door de toenemende vraag uit de regio hebben we onlangs de stap gezet naar de investering in een grootformaat portaalfreesmachine. Daarmee beschikken we over een grotere verscheidenheid aan bewerkingsmogelijkheden en kunnen we onze klanten nog beter bedienen.”
Kees Sanders vervolgt: “Met een volle bezetting op onze bestaande bedfreesmachines en een toenemende vraag naar precisiebewerkingen op grote werkstukken zijn we op zoek gegaan naar een machine waarmee we onze bewerkingsmogelijkheden konden uitbreiden. Omdat we op 0,01 mm nauwkeurig werken moest dat een bridgetype freesmachine met een vast portaal en een beweegbaar bed worden in plaats van een moving bridge type. Verder was een Z-hoogte van 1.500 mm en een groot en breed bed een belangrijke eis. Uiteraard ook een gestuurde kop en een groot gereedschapsmagazijn.”
Correa FOX 50 bridgetype
Samen met bedrijfsleider Jan Huybers bezocht Sanders twee jaar geleden de EMO in Hannover waar de Spaanse fabrikant Nicolás Correa een dergelijk type machine, een FOX 50, op de beurs demonstreerde. Sanders: “Met een werkbed van 5.500×2.500 mm in een bridgetype constructie, exact wat we zochten. Ik kende het merk al uit m’n vroegere werkkring. De hoge betrouwbaarheid was me bijgebleven. Bovendien geeft Correa 5 jaar garantie op zijn machines. Dat geeft ook aan dat het vertrouwen in je eigen product hoog is. De beursmachine kon bovendien snel geleverd worden, dus hebben we toen snel geschakeld.”
Prototypes vragen veel aandacht
“Voor veel bedrijven in de regio maken we prototypes, waaronder prototypes voor een grote OEM-er in de semi-conductor industrie. Omdat we daarvoor alle bewerkingen in eigen huis doen, kunnen we snel en flexibel schakelen. Daarbij komt dat we beschikken over vakmensen die graag een stukje vakwerk willen leveren. Daarvoor programmeren ze zelf het werkstuk vanaf PC, stellen de machine in, spannen het materiaal op en nemen de productie geheel voor eigen rekening. Werkstukken staan daar soms tot enkele dagen op de machine. Is een prototype eenmaal productierijp, dan beperken we ons verder tot de 0-serie. Seriematig werk laten we aan anderen over. Dat past niet bij ons bedrijf. Voor de machines betekent dat, dat de nauwkeurigheid en procesbetrouwbaarheid belangrijker zijn de productiesnelheid”, licht Jan Huybers toe.
Frames en lange aluminium werkstukken
De nieuwe Correa portaalfreesmachine wordt door Sanders Machinefabriek voornamelijk ingezet voor bewerkingen aan frames en frees- en boorbewerkingen van aluminium werkstukken. Huybers: “Frames langer dan 3,5 m konden we tot nu toe alleen bewerken door het frame, na één zijde te hebben bewerkt, 180 graden te draaien. Op de 5,5 m werktafel van de FOX 50 kunnen we een dergelijk groot frame nu in één keer bewerken, zonder het frame te moeten draaien. Bovendien maakt de grote tafellengte het mogelijk ook de kopse kanten te bewerken.”
Frezen met 10.000 toeren
Sanders heeft voor een aantal opties gekozen, waaronder een groter gereedschapsmagazijn met 80 posities, een grotere koeltank en de nieuwe UDX freeskop van Correa. Deze mechanisch aangedreven auto-index freeskop is met de wereldwijd gepatenteerde dubbele Hirth-vertanding (positioneernauwkeurigheid van alle 0,02° uitgevoerd en levert continu 10.000 omw/min bij maximale continue snelheid zonder beperkingen en een buitengewoon hoog koppel. Jan Huybers: “Door de dubbele Hirth vertanding is de afwijking in de hoek nul. De hoge toeren hebben we nodig omdat de nieuwste generatie gereedschappen steeds meer zijn afgestemd op hoge toeren verspanen met een snelle voeding. Vooral wanneer je met kleine gereedschappen in aluminium freest, levert dat met hoge toeren een hogere nauwkeurigheid op. ”
Programmeren op PC
Alle bewerkingen worden eerst met Hypermill op een PC naast de machine geprogrammeerd en gesimuleerd, voordat de programma’s naar de Heidenhain besturing worden gestuurd. Huybers: “De nieuwe generatie Heidenhain 640 besturing met een groot beeldscherm is weliswaar zeer uitgebreid, maar die gebruiken we niet voor programmering. Daarvoor biedt extern programmeren op de PC meer mogelijkheden. Waar we wel veel gebruik van maken zijn de apps die Correa speciaal voor deze besturing heeft ontwikkeld. Deze apps voor onder meer temperatuurmeting van kop, frame en kolom (Z-as), foutmeldingen en een resetfunctie op de wisselaar, zijn voor ons cruciaal. Daarmee kunnen we nagenoeg alles monitoren en waar nodig corrigeren.”
Vol bezet
De Correa FOX 50 is door monteurs van de Spaanse fabrikant en Landré, die het machinemerk in de Benelux vertegenwoordigt, ondersteund door Baetsen, specialist in machineverplaatsingen, inbedrijf gesteld. De portaalfreesmachine is al vanaf het begin vol bezet. “Onze operator had al ervaring op een oudere Correa portaalmachine en kon na een korte training vrijwel direct aan de slag. Met in totaal vier verschillende freescentra, waaronder een 7-assige bedfreesmachine met indextafel, beschikken we nu over een breed gespreid machinepark. Waarmee we voor de komende jaren optimaal zijn uitgerust,” besluit Kees Sanders.
Tekst en beeld: Erik Steenkist