Grote individuele toeleveranciers in metaalbranche merken effecten importtarieven VS

Het effect van hogere Amerikaanse exporttarieven is voor de Nederlandse industrie relatief beperkt. Alleen grote individuele toeleveranciers in de metaalbranche zullen effecten gaan merken. Dat verwacht ABN AMRO.

Door internationale afhankelijkheid is de Nederlandse industrie gevoelig voor economische en geopolitieke ontwikkelingen in het buitenland. Zo staan de handelsrelaties met de Verenigde Staten (VS) onder druk vanwege de aangekondigde tariefverhogingen op de import van aluminium (+10 procent) en staal (+25 procent). “De exportrol van Nederland is relatief beperkt als het gaat om staal en aluminium. Van alle goederen die jaarlijks naar de VS worden geëxporteerd, hebben staal en aluminium een aandeel van 3,5 procent. Grote individuele toeleveranciers – met grote belangen in de export naar de VS – kunnen echter meer last gaan ondervinden van de hogere importtarieven. Hierbij gaat het vooral om maatwerkproducten die moeilijk te vervangen zijn”, vertelt Casper Burgering, Senior Sectoreconoom Industrie van ABN AMRO. “Op het moment dat het handelsconflict zou escaleren naar een mondiale handelsoorlog, gaat de sector industrie harder geraakt worden, ook via onze exportpartners.”

Flinke groei industrie
In 2017 nam de industriële productie in Nederland toe met 3,9 procent. Dat is de sterkste toename in zes jaar. ABN AMRO spreekt in haar jongste Sectorprognose Industrie de verwachting uit dat groei zich ook in de komende jaren manifesteert, zij het in een minder hoog tempo. Zo groeit de industriële productie in 2018 naar verwachting met 3,5 procent en in 2019 met 2,9 procent. Machines (+10,5 procent), transportmiddelen (+9,5 procent) en elektrotechniek (+7,5 procent) zijn in 2018 de sterkste stijgers. Dit is vooral te danken aan de positieve verwachtingen voor de wereldeconomie in de komende twee jaar. Zo blijven de export – één van de belangrijkste aanjagers van groei voor de industrie – en de investeringen weliswaar op peil, maar neemt het groeitempo licht af. De druk op de arbeidsmarkt blijft volgens ABN AMRO groot, waardoor het voor industriële bedrijven niet eenvoudig is geschikt personeel te vinden.

Toeleveranciers moeten professionaliseren om groei aan te kunnen.
De industriële sector is aan verandering onderhevig. Doordat steeds meer bedrijven digitaliseren, zijn ze in staat verdere groei te realiseren. Dit kan echter druk leggen op andere bedrijven in de keten. Het is nog maar de vraag of toeleveranciers de snelle groeiers kunnen bijbenen, omdat zij niet de capaciteit en vaardigheden hebben om hierin mee te gaan. Om aan deze hogere eisen te voldoen, is hoe dan ook een professionaliseringsslag noodzakelijk. Hierbij is het onduidelijk of de bedrijfsstrategie dan nog wel aansluit op de nieuwe rol van toeleveranciers. Deze digitale transformatie zet daarmee druk op partijen in de keten. ABN AMRO benadrukt dat toeleveranciers in strategisch en organisatorisch opzicht voorbereid moeten zijn op deze veranderingen.

Lees hier de sectorprognose van ABN AMRO

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Industrie kan in 2025 met 4% groeien, maar veel is onzeker

10-12 Vooral energie-intensieve industrieën zoals de chemische industrie, de basismetaalindustrie en de rubber- en kunststofproductindustrie…

Bedrijf en Economie

Industriepolitiek is helemaal terug

25-04 De gestegen rente leidt tot afbouw van voorraden, een dalende vraag naar bouwmaterialen en…

Bedrijf en Economie

Investeringsmaatschappij helpt toeleveranciers door te groeien

08-08 Aeternus, kantoor in corporate finance, ging in gesprek met VADO, Verenigd Ondernemers Fonds en…

Bedrijf en Economie

Energiecrisis treft vooral industrie

15-07 De prijzen voor grondstoffen en energie zijn al zeer hoog en is er sprake…

Bedrijf en Economie

Margedruk in metaalbewerking door stijgende energie- en materialenprijzen

31-03 Dat zegt ABN AMRO in haar sectorprognoses voor 2022. De explosief stijgende gas- en…

Materialen

Overspannen staalmarkt gevaar voor herstel en groei maakindustrie

23-06 “Metaalunie is niet principieel tegenstander van Europees ‘anti-dumping’ beleid. Het is van belang de…

Materialen

Verlenging importheffingen is tegenvaller voor staalverbruikers

16-06 Tot verrassing van velen maakte de EU-Commissie medio juni bekend de sinds 2018 geldende…

Bedrijf en Economie

‘Krachtig herstel meeste industriële branches in 2021’

17-12 De Nederlandse industrie laat zien over de veerkracht te beschikken die nodig is om…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs