Grote matrijzen vragen om nog grotere draadvonkmachines
Adex, gevestigd in Venlo, specialiseert zich steeds meer in de ontwikkeling en productie van grote extrusiematrijzen. Om deze grote matrijzen te produceren is recentelijk geïnvesteerd in een tweede MV4800S NewGen, de grootste draadvonkmachine in het portfolio van Mitsubishi Electric.
Adex heeft geïnvesteerd in de grootste draadvonkmachine van Mitsubishi. Alain Wilmot is enthousiast over de nauwkeurigheid en snelheid van de machine.
Adex in Venlo specialiseert zich al ruim 45 jaar in de engineering en productie van extrusiematrijzen die gebruikt worden voor de vervaardiging van profielen in sectoren zoals de automobielindustrie, treinbouw en bouwsector. Het bedrijf heeft door de jaren heen technologieën ontwikkeld die haar kernboodschap, ‘The art of die manufacturing’, kracht bijzetten. De veranderende klantbehoeften, zoals strengere eisen ten aanzien van nauwkeurigheid, snelheid, en de toenemende complexiteit en grootte van profielen, hebben Adex ertoe gebracht zich te specialiseren in veeleisende projecten. “We hebben ons altijd gespecialiseerd in complexe extrusieprojecten, maar de afgelopen jaren specialiseren we ons steeds meer op het gebied van grote extrusiematrijzen”, vertelt Rogé Steeghs, ingenieur bij Adex.
Draadvonkmachine mag nog groter
Omdat Adex steeds grotere extrusiematrijzen vervaardigt, moet het machinepark daarop worden aangepast. Om die reden is het machinepark uitgebreid met de Mitsubishi Electric MV4800S NewGen draadvonkmachine. Met een tafel van 1.080 mm bij 780 mm en een bereik van 800 mm bij 600 mm, is dit de grootste draadvonkmachine die Mitsubishi in Europa levert.
Alain Wilmot, productie manager bij Adex, geeft aan: “Hoewel Mitsubishi in Azië een nog grotere uitvoering aanbiedt, ontbreekt hiervan de CE-certificering, waardoor deze niet in Europa verkrijgbaar is. Dat is jammer, want we zouden het liefst een nog grotere machine in gebruik nemen.” Wilmot wijst op de huidige praktijk, waarin er wekelijks al vijftien extrusiematrijzen worden vervaardigd die te groot zijn voor een enkele opspanning. Hij voorziet een toenemende vraag naar nog grotere matrijzen: “Tegen het jaar 2030 verwachten we matrijzen te produceren met een diameter van 1.400 mm, waarvoor grote en nauwkeurige machines essentieel zijn.”
Bedieningsgemak
De Mitsubishi Electric MV4800S NewGen is niet de eerste machine van het merk binnen Adex. Sterker nog, ze hebben al enige tijd een identieke machine in gebruik. Wilmot: “We werken al 25 jaar met Mitsubishi en zijn heel tevreden over de kwaliteit en het bedieningsgemak. Bovendien zijn we te spreken over de service van leverancier Dymato. Ondanks dat we in het voortraject natuurlijk met een schuin oog naar andere merken hebben gekeken, stond de keus voor Mitsubishi al zo goed als vast.”
In een snede binnen specificaties
Bij Adex worden de matrijsdelen eerst gefreesd uit staal 2343 en vervolgens gehard. Daarna worden de oppervlakken, die aan hoge eisen van maatnauwkeurigheid en oppervlaktekwaliteit moeten voldoen, met draadvonken nabewerkt. Aangezien dit vrijwel de laatste stap in het productieproces is en snijtijden van tot wel 120 uur regelmatig voorkomen, is procesbetrouwbaarheid van cruciaal belang. Wilmot benadrukt de voordelen van de nieuwe generator die in de NewGen-modellen is geïntegreerd. “Met de nieuwe generator kunnen we snel de vereiste eigenschappen bereiken met slechts een enkele snede, wat een aanzienlijk verschil is ten opzichte van oudere generaties draadvonkmachines. De machine behoudt haar nauwkeurigheid zelfs bij bewerkingen op hoogten tussen de 150 en 200 mm, en ook het behalen van een radius van 0,2 is geen enkel probleem.”
Naast de nieuwe generator prijst Wilmot ook de nieuwe D-Cube-besturing. Hoewel het bedrijf vooralsnog de voorkeur geeft aan de vertrouwde interface vanwege de werkdruk, zien ze de voordelen van de gebruiksvriendelijke interface en vooral de mogelijkheid om het proces op afstand te monitoren via een mobiele app. “Bij onbemande productie tijdens avonduren of in het weekend is het waardevol om meldingen te ontvangen bij storingen of om af en toe te kunnen controleren of alles soepel verloopt. Al met al zijn we nu dus nog beter voorbereid op de productie van grote extrusiematrijzen ,” aldus Wilmot.