Gunnebo verbetert robotlassen sterk
Geheel zelfstandig hebben het management en de medewerkers van de lasafdeling van Gunnebo binnen een half jaar de doorlooptijd van het robotlassen van de deur van een geldautomaatkluis met 80 procent weten te optimaliseren. De kennis hiervoor werd opgedaan bij LAC.
Gunnebo in Doetinchen is een wereldleider in producten, diensten en oplossingen voor beveiliging, gericht op geldbeheer, brandkasten en kluizen, ingangsbeveiliging en elektronische beveiliging. Voor de productie van geldautomaatkluizen zet het bedrijf vijf lasrobotinstallaties in. Naast het robotlassen wordt er ook nog relatief veel handmatig gelast. De wens was een optimaal rendement en een verantwoorde return on investment van de lasrobots te bereiken. Dit wilde men bereiken door de dekkingsgraad van de lasrobots te verhogen, de kwaliteit van het lasproces te verbeteren en het aandeel handlassen en herstelwerkzaamheden te reduceren.
Samenwerking met LAC
Om deze doelstellingen te bereiken werd een samenwerking aangegaan met LAC in Enschede. LAC verzorgde de coördinatie van het verandertraject, het coachen van management en de medewerkers van de lasafdeling en de benodigde trainingen om specifieke kennis over robotlassen over te dragen.
De volgende stappen zijn daarin onder andere genomen en gerealiseerd:
- Er is een businesscase opgesteld om besparingen bij investeringen inzichtelijk te maken;
- De kwaliteitsinput naar de lasrobots is verbeterd;
- Er zijn programmeertrainingen aan de lasrobots verzorgd;
- Er is kennis over visuele lasnaadinspectie bij het robotlassen gedeeld;
- Er is eenheid in de structuur van robotprogramma’s ingebracht.
Hierdoor beschikt Gunnebo in de eigen organisatie nu over betrouwbare expertise op het gebied van robotlassen. De sterke verbetering in korte tijd die bij het robotlassen van de kluisdeur is gerealiseerd, bevestigt dit.