Haas voegt steeds meer waarde toe
Met een bewerkingscentrum (VF-1) voor 49.900 dollar ging Haas in 1988 de concurrentie aan met de gevestigde machinebouwers. Dat vormde de aanzet tot het bouwen van value for money machines in grote aantallen. Eind dit jaar verwacht het bedrijf uit California de 175.000e draai- of freesmachine te verkopen en volgend jaar stapt het met een eigen team in de Formule-1 races wereldwijd. Haas is daarmee uitgegroeid tot een wereldspeler.
Het feit dat naast het MKB nu ook grote bedrijven interesse tonen in een Haas machine geeft volgens Frank de Beijer, directeur van het Nederlandse Haas Factory Outlet, aan dat Haas met kwaliteit en value for money uitstekend voldoet aan de wensen van de klant.
Begin juni zette Haas Automation Europe de deuren open voor een tweedaagse HaasTEC. Haas demonstreerde daar niet alleen de nieuwste draai- en freesmachines aan de Europese metaalbewerkende industrie, maar gaf ook uitleg hoe de fabrikant op alle fronten steeds meer waarde weet toe te voegen aan haar machines, productie, dealersupport en service. Hoe en waarmee Haas dat stap voor stap heeft weten uit te bouwen deed algemeen directeur Bob Murray, die vanaf het eerste prille begin bij het bedrijf is betrokken, uit de doeken.
Componenten in alle machines dezelfde
Haas wil metaalbewerkende bedrijven helpen aan equipment waarmee ze sneller, effectiever en goedkoper kunnen produceren. Dat doet ze in de eerste plaats door machines te bouwen op basis van uniformiteit en volumeproductie in een sterk geautomatiseerde omgeving. Daarbij zijn alle componenten zelf ontwikkeld en in eigen fabriek geproduceerd. “De spanenafvoer, besturing, spindels, kogelomloopspindels, enzovoort zijn in al onze bewerkingscentra dezelfde. De voordelen daarvan komen zowel in de productie, samenstelling, inbedrijfstelling, onderhoud, service en prijsstelling ten uiting.”
Transparant prijsbeleid
Door uniformiteit en volumeproductie in een sterk geautomatiseerde omgeving, weet Haas Automation de prijzen van zowel de machines, als de onderdelen concurrerend te houden. Dat komt voort uit het idee om eind jaren ’80, begin jaren ’90 de goedkoopste machines ter wereld te willen bouwen. Inmiddels wil Haas niet meer de goedkoopste zijn, maar wel extra meerwaarde leveren, om de klant een zo laag mogelijke cost of ownership te bieden. Wat prijzen betreft houdt Haas er een open prijspolitiek op na, die op website vermeld staat en waar alle dealers zich aan houden.
First call fixed
Frank de Beijer: “Haas streeft er naar een reparatie of storing in één bezoek op te kunnen lossen (First call fixed). De servicewagens zijn daarom uitgerust met minimaal 1 stuks van ieder onderdeel en component. Tijdens een servicebezoek grijp je dan nagenoeg nooit mis; één van de voordelen van toepassing van uniforme componenten in alle machines.” Ook met onderdelen is Haas concurrerend en helder in zijn prijsstelling. “Zowel de klant als de servicetechnicus kan in een exploded view van de machine op haasparts.com het juiste onderdeel aangeven, zien wat dat kost en direct bestellen.”
Education
Éen van de dingen waarmee Haas al in een vroeg stadium waarde wist toe te voegen, is met de opzet van Haas Technical Education Centers. Scholen en opleidingsinstellingen krijgen machines, besturingskasten en begeleiding aangeboden tegen gunstige voorwaarden. Bob Murray: “We zijn daar in 1998 in USA mee gestart en hebben inmiddels 1650 HTEC’s in USA en 870 in Europa met onze machines ingericht. Jaarlijks maken we daar ruim 50.000 jonge technische studenten vertrouwd met Haas CNC technologie.”
Naar 2 miljard omzet in 2020
Met een groeitempo van 14.000 machines het afgelopen jaar, wil Haas ‘s werelds grootste machinefabrikant voor verspanende machines worden. De groei moet vooral uit Europa en China komen. Om het merk wereldwijd op de kaart te zetten is Haas vorig jaar begonnen met de opzet van een eigen Formule-1 team. Daarvoor is een complete fabriek in de UK opgezet, die de deelname aan 21 Grand Prix’s in 2016 wereldwijd voorbereid. Bob Murray: “In onze hele marketingstrategie zetten we vol in op branding. We willen in 2016 op de startgrid van alle F-1 races, die door miljoenen mensen worden bekeken, te zien zijn. Daarmee willen we Haas in de markt voor bewerkingsmachines over de hele wereld bekend maken.”
Super Speed
Dat Haas in het middensegment met toepassing van de nieuwste technologie steeds een stapje hoger gaat bewijst Haas met de introductie van een hogesnelheidsuitvoering van het 5-assige bewerkingscentrum UMC750. De UMC-750SS is een 5-assig SK-40 universeel bewerkingscentrum met verplaatsingen van 762 x 508 x 508 mm, ijlgangen tot 30,5 m/min en een geïntegreerde hogesnelheidstrunniontafel met twee assen. De machine is uitgerust met een in-line direct aangedreven hoofdspil met een maximaal toerental van 15.000 omw/min. Frank de Beijer. “Met voedingssnelheden van 150°/sec positioneert deze werkstukken snel onder vrijwel elke hoek voor 5-zijdige bewerking. Hiermee is ook volledige simultane 5-assige beweging mogelijk voor het bewerken van complexe werkstukken. Van het 5-assige bewerkingscentrum UMC750 staan er in Nederland al bijna 20 stuks. We verwachten, mede gezien de sterke prijsstelling ook voor deze hogesnelheidsuitvoering, een grote markt.”
Machines voor grotere werkstukken
De HaasTEC stond tevens in het teken van de introductie van machines voor grotere werkstukken. Grote delen zijn big business, en met de nieuwe ST55 draaimachine biedt Haas een draaimachine voor de bewerking van grote werkstukken, voor ondermeer de olie- en gaswinning, alternatieve energie, mijnbouw en ruimtevaartindustrie. Dankzij de mogelijkheid voor twee klauwplaten, het hoge koppel van de hoofdspil en de grote doorlaat met een diameter van 318 mm is deze machine perfect geschikt voor het bewerken van zware buizen en fittingen, grote koppelingen en lange cilinders. De machine heeft een maximale draaicapaciteit van 648 x 2.032 mm.