Haimer neemt alle belemmeringen weg voor betrouwbaar produceren
In het gezelschap van klanten, partners en andere relaties heeft Haimer Nederland eind juni haar nieuwe kantoor en showroom in Nijmegen officieel geopend.
De nieuwe vestiging van Haimer Nederland werd geopend in aanwezigheid van Claudia en Kathrin Haimer. General manager Martijn Alders hanteert de schaar om het lintje door te knippen.
Deze opening, die gepaard ging met een tweedaags open huis, markeert een mijlpaal in de stormachtige ontwikkeling die de systeemleverancier voor toolmanagement in ons land heeft doorgemaakt. General manager Martijn Alders en zijn team zien volop kansen om deze lijn door te trekken. Ze focussen daarbij op het ondersteunen van hun klanten bij de optimalisering van hun totale proces. Dat zijn niet alleen de grote high-end verspaners, maar ook – of misschien juist wel – de kleine verspaners.
Haimer Nederland is de zeventiende dochteronderneming van het Duitse familiebedrijf, voor wie ons land een belangrijke markt is met veel potentieel. Dat werd onderstreept door de aanwezigheid van Claudia en Kathrin Haimer bij de opening van de nieuwe vestiging.
Kwaliteit in µm-bereik
Met een productiecapaciteit van maar liefst 4000 stuks per dag, is Haimer de Europese marktleider in gereedschapshouders. Op het gebied van krimp- en balanceertechniek is het bedrijf zelfs wereldmarktleider. Jaarlijks wordt 8 procent van de omzet geïnvesteerd om deze positie vast te houden en te versterken. Dat geld gaat vooral naar productinnovatie, de opleiding van medewerkers en de versterking van de productiecapaciteit. Haimer is heel streng op de kwaliteit van haar producten. Met de bedrijfsfilosofie ‘Quality wins’ is alles erop gericht om het de eindgebruiker mogelijk te maken betrouwbaar en efficiënt te produceren binnen het µm-bereik.
Hardware en software
Vooral sinds 2017, toen Martijn Alders in dienst trad, is Haimer zeer actief in Nederland. Het bedrijf biedt tegenwoordig een compleet aanbod op het gebied van toolmanagement. “Zowel op het gebied van hardware als van software kunnen we de eindgebruikers van onze producten volledig ondersteunen”, zegt Alders. “We kunnen alle belemmeringen voor betrouwbaar produceren wegnemen.”
De focus ligt hierbij op het totale verspaningsproces. Dat is volgens Alders essentieel, want vanuit die visie valt voor de eindgebruiker de meeste winst te behalen. Hij hoort regelmatig dat de producten van Haimer behoorlijk aan de prijs zijn en ziet verspaners om die reden nogal eens de keuze maken voor goedkope(re) gereedschappen en gereedschapshouders. “Maar de bezuinigingen die daarmee op korte termijn worden gerealiseerd, vallen in het niet bij de enorme rendementsverbeteringen die je kunt behalen door te kiezen voor kwaliteit en door je te richten op het totale proces.
Kiezen voor kwaliteit betekent bijvoorbeeld langere standtijden van gereedschappen, makkelijker te realiseren oppervlakteruwheden en minder bijstellen van machines om tot het beoogde bewerkingsresultaat te komen.” Deze positieve effecten ervaart Haimer zelf in de eigen productiefaciliteiten, waar meer dan 200 CNC-machines operationeel zijn. Daar is het een bijna een doodzonde om aan te knoppen van machines te draaien. “Bij een kwalitatief hoogwaardig proces dat op alle aspecten klopt, is dat gewoon niet meer nodig.”
Kleinere verspaners
Alders ziet bij verspaners het besef groeien dat de keuze voor kwaliteit voordeel oplevert. Dat besef groeit niet alleen bij de high-end bedrijven, waarop hij zich aanvankelijk vooral richtte. Haimer is in Nederland vooral explosief gegroeid doordat het ingangen heeft gevonden bij die kleine draai- en freesbedrijven. “Juist zij hebben weinig tijd. Ze moeten ieder productie-uur maximaal benutten en hebben daarom veel profijt van probleemloze en optimaal functionerende processen.”
Dat hoeft niet gerealiseerd te worden met enorme investeringen ineens. Geleidelijk aan, heel gefaseerd stappen maken kan ook. “We maken vaak een roadmap, die we vervolgens samen uitvoeren”, zegt Alders, die om die reden liever spreekt van partners en relaties dan van klanten. Op die manier worden prachtige resultaten gerealiseerd. Alders noemt het voorbeeld van een verspaner in oosten van het land, die begon als een eenmansbedrijf met één machine. Nu is dat een bedrijf met zeven medewerkers en vijf machines, dat inmiddels op een dusdanig niveau opereert dat het de blik durft te richten op de high-end markten.
Behoefte aan ondersteuning
Ondersteuning bieden is een belangrijk onderdeel van de werkwijze die Haimer hanteert, zeker nu de kennis van verspanen bij eindgebruikers minder wordt. “Zij vragen aan leveranciers zoals wij steeds vaker: waar in het proces kunnen we nog wat winnen? Wij proberen de plekken te vinden waar de meeste winst zit.” Dat doet Haimer niet alleen, maar met een open vizier naar partners die zich eveneens richten op de verspanende maakindustrie.
Tijdens het open huis waren bijvoorbeeld Heidenhain, Open Mind en BIS Specials van de partij. Ook wordt steeds meer nauw samengewerkt met machineproducenten en -leveranciers. “De onderdelen van het verspaningsproces zijn nog vaak eilandjes op zich”, zegt Alders. “Je merkt dat er grote behoefte is aan kennis over hoe je die allemaal aan elkaar koppelt tot een totaalproces.”
Zien, voelen en ruiken
Alders is blij dat Haimer in Nederland nu beschikt over een volwaardige vestiging met een showroom waar alle producten/processen kunnen worden gedemonstreerd: de gereedschappen en de houders, het voorinstellen, het krimpen en balanceren en de software. Klanten kunnen hier zien, voelen en ruiken hoe al deze onderdelen bijdragen aan een optimaal verspaningsproces.
Dat proces verloopt steeds autonomer en meer geautomatiseerd en ontwikkelt zich in de richting van een volledig geïntegreerd geheel. Neem het voorinstellen van gereedschappen. Op de EMO in 2019 presenteerde Haimer al een eerste versie van een geautomatiseerde cel hiervoor. Met de feedback van eindgebruikers is deze doorontwikkeld tot een werkende cel, die op de vorige EMO te zien was en binnenkort ook op de AMB in Stuttgart.
Zo’n cel rendeert volgens Alders vanaf 100 gereedschapshouders per dag. De volgende stap is dat een AGV de cel in rijdt en zonder tussenkomst van een medewerker de houder met het gereedschap in het magazijn van de machine plaatst. Het is een ontwikkeling die zich volgens Alders onherroepelijk zal doorzetten. Hij verwacht dat binnen nu en 3 jaar enkele van dit soort cellen bij Nederlandse verspaners volledig operationeel zullen zijn.
Kathrin Haimer benoemd tot directeur
Kathrin Haimer is per 1 juli benoemd tot algemeen directeur van Haimer. Haimer heeft hiermee zijn managementteam opnieuw uitgebreid. Dat gebeurde ook al in 2014, toen de tweede generatie toetrad in de persoon van Andreas Haimer. Hij is nu als president verantwoordelijk voor de gehele Haimer Group. Met de benoeming van Kathrin Haimer, de dochter van de twee oprichters en managing partners van het bedrijf, Claudia en Franz Haimer, treedt een ander familielid in de voetsporen van haar ouders. Zij zal verantwoordelijk zijn voor human resources, opleiding, administratie en organisatie in de raad van bestuur.
Deze ontwikkeling onderstreept de langetermijnstrategie en oriëntatie van de Haimer Group, die in 1977 werd opgericht in Igenhausen (Beieren), en nu wereldwijd meer dan 800 mensen in dienst heeft, waarvan 500 op het hoofdkantoor.