Haimer neemt ‘angst’ voor dure procesoptimalisatie weg
De strakke formule van de Brabantse Metaaldagen, waar alles in het teken staat van kennisdeling over procesoptimalisatie en productieverbetering, dwingt exposanten tot nadenken over wat ze laten zien. Haimer, systeemaanbieder voor het totale gereedschapsmanagement, komt dan ook niet met een standaard beursopstelling.
“Ik vind de insteek goed”, zegt Martijn Alders, general manager Nederland bij Haimer. “Bij ons zullen de bezoekers dan ook echt kunnen zien hoe makkelijk de processen verbeterd kunnen worden en dat er niet direct grote investeringen aan vast zitten.
Eenvoud en snelheid
Bij Haimer is alles gericht op eenvoud en snelheid, maar wel met nauwkeurigheid en betrouwbaarheid in 0,001 mm. “Dit is terug te vinden in bijvoorbeeld onze nieuwste krimpmachines Power Clamp i4.0 series. Hier kun je door middel van een QR-code scanner de houder scannen. De juiste parameters zijn dan direct ingesteld. Verder tonen we onze voorinstelapparaten, volautomatisch en semi-automatisch, en onze balanceermachines. Naast machines zullen wij ook diverse ontwikkelingen op snijgereedschappen tonen, die ook bijdragen in het proces te verbeteren.”
Haalbaar voor elk bedrijf
Alders is van mening dat procesoptimalisatie/productieverbetering niet alleen is weggelegd voor grotere bedrijven, vanwege de (soms flinke) investeringen. Het is volgens hem voor ieder (klein) MKB-metaalbedrijf haalbaar. “Processen verbeteren kost inderdaad geld. Maar wij hebben niet alleen de grote bedrijven verder kunnen helpen met onze technische kennis en producten. Ook de eenmanszaken en middelgrote bedrijven profiteren ervan. Wij zien elke dag dat je door kleine stappen in processen te maken, ruimte maakt in tijd en budget om in stappen te blijven investeren en te verbeteren.”
‘Angst’ wegnemen
Alders weet dat veel kleine metaalbedrijven toch juist vanwege de kosten aan hikken tegen procesoptimalisatie. “Die ‘angst’ horen wij ook dagelijks, maar we kunnen deze wel weg nemen door een realistisch beeld te geven door middel van doorrekenmodules, ook wel ROI’s genoemd. De makkelijkste stap die gemaakt kan worden, is eens goed te kijken naar bijvoorbeeld de gereedschapshouders die ingezet worden. Vaak valt hier al de eerste winst te behalen. Denk daarbij aan verbeteringen op korte termijn in standtijd en op langere termijn in het spindelbehoud van de machine. De volgende stap zou dan een voorinstelapparaat kunnen zijn, dat in de regel in een korte termijn terugverdiend kan worden.”
Haimer, stand D120