HAN start Smart Production Centre
Hogeschool Arnhem Nijmegen zet een nieuw testcentrum op voor slim en schoon produceren. De focus ligt op lichtgewicht componenten voor met name de automotive industrie. Aspecten als continue productie (24/7), massaproductie van composieten, Internet of Things (IoT) en Big Data zullen daarbij aan bod komen.
Als onderdeel van ‘Smart Industry’ heeft de provincie Gelderland een startkapitaal van twee ton toegezegd aan het testcentrum. HAN Automotive Research heeft dit idee ontwikkeld samen met een aantal bekende firma’s, zoals Hollander Techniek, DSM, Siemens, EDAG, Firestone, Qing, Vink en IRSA.
Het nieuwe ontwikkel- en testcentrum krijgt als naam Smart Production Centre for Advanced Automotive Applications (SPC). Het richt zich op het slim én schoon produceren van lichtgewicht onderdelen en moet eind dit jaar al openen. De totale kosten worden begroot op 3 à 4 miljoen euro. Verschillende studierichtingen en lectoraten binnen de HAN doen mee vanuit verschillende invalshoeken, zoals engineering, design, logistiek, ict, communicatie en management.
Gelders gedeputeerde Michiel Scheffer (verantwoordelijk voor economie, innovatie) kwam persoonlijk naar HAN Automotive Research in Arnhem om de toezegging van het startkapitaal toe te lichten. Hij vindt het heel belangrijk dat onderwijs onderdeel uitmaakt van het nieuwe testcentrum. “De studenten kunnen zich binnen dit centrum nieuwe technieken nog beter eigen maken, omdat ze zich ook kunnen laten voeden door de kennis van de deelnemende bedrijven. Studenten leren bijvoorbeeld hoe je de berekeningen doet, hoe je de eigenschappen modelleert en hoe je reparaties uitvoert. Dit levert weer nieuwe kennis op, wat voor de bedrijven ook andere inzichten kan opleveren.”
“In Gelderland is er voor de maakindustrie een beperkt aantal ‘Shared Facilities’ beschikbaar. Mede hierom is dit SPC een aanwinst voor de maakindustrie”, vertelt Peter Verschut, senior projectmanager bij HAN Automotive Research. “Het SPC past in het provinciale innovatiebeleid om het vestigingsklimaat te versterken met voorzieningen die de Gelderse mkb-industrie ondersteunt bij het slimmer en schoner produceren.” Binnen het testcentrum komt een ‘Smart Cell’ om bedrijven de kans te geven sneller over te gaan op volledig geautomatiseerde productie. Verschut: “De techniek is hierin leidend, maar er wordt wel nagedacht over wat je moet realiseren om tot een goed lopend en winstgevend productieproces te komen. Hoe neem je mensen hierin mee en welk businessmodel past in het totaal plaatje?”