Alle hardlopers in één compacte toren
Van den Hout Metaal en Machinebouw in Reusel heeft vier rekken voor de opslag van plaatmateriaal de deur uit gedaan en deze vervangen door één geautomatiseerde opslagtoren van aalbers|farina. “Efficiënter plaatmateriaal opslaan dan dit kan niet”, zegt directeur/eigenaar Jan van den Hout.
Hij is vooral enthousiast over de grote opslagcapaciteit van zijn nieuwe platenmagazijn, dat echt een stukje maatwerk is. De toren heeft 45 laden en past strak onder het 6.20 meter hoge dak van de productieruimte, waar Jan van den Hout met twaalf medewerkers, waaronder gecertificeerde lassers, actief is. Zij vervaardigen onder andere transportschroeven, schroefbladen, framebouw, plaatwerk, laswerk, RVS en trappen/bordessen. Het bedrijf is partner voor bedrijven die al hun machinebouw, plaat- constructiewerk en halffabricaten willen uitbesteden aan één leverancier. Van den Hout werkt vooral voor machinebouwers, onder meer in de verpakkingsindustrie.
Schroefbladen
Regelmatig vormen schroefbladen een onderdeel van die orders. Van den Hout produceert deze in eigen beheer in praktisch alle voorkomende vormen en uitvoeringen. Dat gebeurde aanvankelijk alleen voor de eigen behoefte, maar omdat er productiecapaciteit over was, worden de schroefbladen sinds enkele jaren ook via het gespecialiseerde onderdeel Van den Hout Schroefbladen aangeboden aan derden. Hierdoor is de omzet in kilo’s plaatwerk – en daarmee ook de bezetting van de lasersnijmachine – flink gestegen. “Onze kracht is flexibiliteit en enkelstuks productie”, zegt Jan van den Hout. “We hanteren levertijden binnen een week en dus is doorlooptijd belangrijk. Daarom willen we steeds meer materialen op voorraad hebben voor onze schroefbladen.”
Tot voor kort dienden daarvoor vier rekken langs de wanden van de productieruimte. Maar die vormden steeds meer een doorn in het oog. Want niet alleen de rekken namen ruimte in beslag, ook was er ruimte nodig om te kunnen manoeuvreren met de heftruck. Bovendien kostte het laden en lossen van materiaal veel tijd en raakte er regelmatig wat beschadigd.
Compact opslagsysteem
Van den Hout ging dus op zoek naar een compact opslagsysteem. De eerste leverancier die hij sprak kon hem een toren leveren, maar daarvan zou hij er minstens twee nodig hebben gehad om de opslagcapaciteit van de rekken te evenaren. Toen las hij over aalbers|farina, dat een opslagtoren voor plaatwerk op de markt brengt, die door zusterbedrijf aalbers|wico zelf is ontwikkeld. Deze geautomatiseerde opslagmethode betekent voor aalbers|wico 64% meer opslagcapaciteit, 80% minder handlingtijd en 200 vierkante meter ruimtebesparing.
Grote capaciteit
Jan van den Hout bezocht aalbers|wico in Renswoude, waar hij het systeem in de praktijk zag functioneren. Hij was direct overtuigd. Vooral vanwege de capaciteit. Het geheim van deze toren is dat het materiaal in de laden ligt in plaats van op kaders. Hierdoor passen er veel meer laden in dan gebruikelijk. Van den Hout heeft een systeem met 45 laden gekocht, die elk 2,5 ton materiaal met maximale plaatafmetingen van 3×1,5 meter kunnen bevatten.
Hardlopers
De toren is snel geplaatst in de zomervakantie. Toen de medewerkers van vakantie terugkeerden, waren de rekken verdwenen en zat al het plaatmateriaal in de toren. Alle hardlopers bevinden zich nu pal naast de lasersnijmachine. Voor alle maten/soorten zijn twee lades in gebruik: één voor hele platen en één voor reststukken. Als een lade leeg is, wordt deze weer beladen met een nieuw pakket. “We kunnen er in één keer een vol pakket in leggen zonder dat we de platen van elkaar moeten halen”, zegt Jan van den Hout. “Dat werkt heel gemakkelijk.”
Verder hoeft er nauwelijks meer met platen te worden gehandeld. De laseroperator pakt met een vacuümheffer de gewenste plaat rechtstreeks uit de toren en legt hem op het bed van de lasersnijmachine. Deze snijdt met twee bedden: één voor staal en één voor RVS. Zo kan constant worden gerouleerd zonder dat de machine stil staat. “De toren levert ons echt tijdwinst op”, aldus Van den Hout. “Een repeterend project, met verschillende diktes, sneden we voorheen bijvoorbeeld in 4 uur. Nu doen we dat in 2,5 à 3 uur. Zo kunnen we beduidend meer omzet op de laser maken.”
De toren, bestaat uit eenvoudige, maar degelijke componenten en heeft weinig slijtdelen. De besturing met touchscreen bediening werkt eenvoudig. “Een cursus van een uur was voldoende”, zegt Jan van den Hout. “Ons nieuwe platenmagazijn functioneert perfect en we zijn er heel blij mee.”