HDN methodiek gelanceerd voor voedingsmiddelenindustrie
Tijdens het Food Technology Event ‘Van ontwerp tot onderhoud’ heeft het Platform Hygienic Design Norm (HDN) de HDN methodiek gelanceerd voor alle bedrijven in de gehele keten van de voedingsmiddelenindustrie. HDN borgt dat installaties hygiënisch aantoonbaar voldoen aan Europese regelgeving.
De richtlijnen en normen voor machines en procesinstallaties in de voedsel-, dranken- en farmaceutische industrie zijn niet altijd duidelijk. De consument moet er echter wel op kunnen vertrouwen dat producten op een veilige en hygiënische manier worden geproduceerd. De HDN methodiek biedt duidelijkheid binnen de jungle aan Europese normen en richtlijnen.
De methodiek maakt gebruik van een blauwdruk van Europese normen en richtlijnen voor het ontwerpen, bouwen en installeren van machines en procesinstallaties voor de voedingsmiddelenindustrie. Bedrijven in de hygiënische procesindustrie kunnen gebruik maken van deze methodiek. HDN borgt dat installaties aantoonbaar voldoen aan Europese regelgeving. De Europese regelgeving voor voedselveiligheid en de norm EN1672-2 vormen de basis voor de HDN methodiek.
Er zijn veel schakels tussen ontwerp en oplevering van een procesinstallatie. Door de keuze voor HDN is het voor iedereen duidelijk hoe er gewerkt moet worden en wat er wordt verwacht. De installatie wordt gebouwd door gecertificeerde partijen, met de juiste componenten en volgens de actuele eisen. De HDN methodiek is een levend orgaan en wordt gevoed door het HDN Platform. Alle stakeholders in de hele keten kunnen lid worden van dit Platform. Leden kunnen onderwerpen inbrengen voor verdere doorontwikkeling van HDN en de Nederlandse hygiënische procesindustrie. Deelnemen aan het HDN platform kan via www.HDN4food.com.