Hermle vernieuwt robotsysteem
Een hoogtepunt van de traditionele huisbeurs van machinebouwer Hermle was vorige maand de presentatie van het nieuwe robotsysteem RS 05-2. Sinds het eerste, compacte robotsysteem van Hermle is ontwikkeld, zijn de variantie en de eisen van de klanten vele malen hoger geworden. Niet alleen de noodzaak om het robotsysteem RS 05 aan extra machinemodellen aan te passen, maar ook de vraag naar individuele opslagoplossingen zorgde voor een verdere ontwikkeling van het systeem.
De tweede generatie van de RS 05 kan nu frontaal (de C 250, C 400 en C 32) of ook aan de zijkant (de C 12 en C 22) aan de Hermle-bewerkingscentra worden aangepast. Met een benodigde ruimte van net 2 vierkante meter is het robotsysteem compact geconstrueerd. Het systeem kan afhankelijk van de toepassing worden uitgerust met uiteenlopende opslagmodules. Als systeem met enkele matrix, een opslag met vijf telescoopladen met matrixopbergplaats, een palletopslag of ook als Kanban-systeem, modulariteit staat voorop. Met een voor de bediener geoptimaliseerde toegang kan zowel de werkruimte als de opslag voor handmatige instel- of controlewerkzaamheden worden bereikt. De robot kan onbewerkte stukken/werkstukken en ook pallets met een gewicht tot 10 kg inwisselen. Hij wordt ook voor matrixhandling uit en in de verschillende opslagsystemen gebruikt, terwijl hij met een aan de grijper aangepast trek- en duwinrichting de matrices uit de opslag trekt of er weer in schuift. De robot kan worden voorzien van een enkele of dubbele grijper en beschikt voor de reiniging van de spanvoorziening ook over een extra afblaaseenheid.
Met het Hermle Automation-Control-System (HACS) biedt Hermle een eigen automatiseringssoftware. HACS wordt allang toegepast bij palletwissel- en handlingsystemen en ook bij robotinstallaties van Hermle. Een extra, zwenkbaar bedieningspaneel is aan de voorbereidingsplaats gekoppeld. De eenvoudig en intuïtief via ‘drag & drop’ te bedienen bedieningsinterface vergemakkelijkt het dagelijks gebruik in de productie. De bediener behoudt altijd het overzicht over de taken die hem nog wachten. Zo is een zo storingsvrij mogelijke productie gewaarborgd. De duidelijke structuur en de eenvoudige opbouw van het systeem helpen om fouten te voorkomen.