‘Herstart Aldel positief, waakzaamheid blijft geboden’
De herstart van de productie bij aluminiumsmelter Aluminium Delfzijl (Aldel), die donderdag bekend is gemaakt, is positief, maar waakzaamheid voor het effenen van het ongelijke speelveld met het omringende buitenland blijft geboden. Dat stellen de producenten van metaal, verenigd in de Vereniging Nederlandse Metallurgische Industrie (VNMI).
Frank Buijs, directeur VNMI omschrijft het als volgt: “Het opnieuw in bedrijf nemen van de primaire aluminiumproductie in Delfzijl vanaf begin 2015 en de aanleg van een directe hoogspanningskabel met Duitsland betekent een verbetering van de strategische positie van een deel van de basismetaalproductie in Nederland. Naar verwachting 200 mensen kunnen straks weer aan het werk. De metaalmarkt is echter sterk conjunctuurgevoelig. Terwijl het probleem van de dure Nederlandse stroom voor grootverbruikers nu voor een deel van de sector wordt opgelost, moet het grote verschil in de stroomtarieven met onze Duitse concurrenten uiteindelijk structureel worden verholpen.”
Stroomprijzen
De aluminiumgieterij van Aluminium Delfzijl wordt in het voorjaar van 2015 weer herstart. Minister Kamp meldde vorige week aan de Tweede Kamer dat de prijsverschillen met de ons omringende landen bovendien wel mee lijken te vallen. Zijn de problemen voor de basismetaalproducenten nu achter de rug?
Buijs: “De aluminiumprijzen zijn de afgelopen periode gestegen met circa 20%. De tariefsvergelijking in het rapport van EZ van vorige week is bovendien gebaseerd op een onvolledige vergelijking van de bijkomende kosten. Gestegen metaalprijzen dalen op termijn weer. De onderliggende bijkomen opslagen en belastingen maken dat de productiekosten in Nederland voor onze industrie te hoog zijn in vergelijking met onze Duitse concurrentie.”
Aardgasbelasting
De sector is in overleg met EZ en Financiën over de structureel te hoge lasten voor de basismetaalproducenten, in vergelijking met hun buitenlandse concurrenten binnen de EU. Buijs: “Vooropgesteld: we hebben veel te danken aan de inzet van minister Kamp van Economische Zaken. In het voorjaar hebben we Kamp en zijn ambtenaren daar ook persoonlijk voor bedankt. Nu is het echter zaak de laatste hordes te nemen. Zo is er vanuit de metaalsector, samen met de glas-, bouwkeramiek en kalkzandsteensectoren een brede lobby op gang gekomen om de zogeheten metallurgische en mineralogische aardgasbelasting afgeschaft te krijgen. Dit is een regeling die alléén in ons land onze sectoren voor extra hoge energiebelastingen stelt; in andere EU landen is deze belasting al lang afgeschaft. Daarbij gaan de tarieven voor deze belasting de komende jaren ook nog eens extra omhoog. Het is een regeling die bovendien binnen de rijksbegroting en zonder juridische belemmeringen kan worden afgeschaft.” Waarom is die aardgasbelasting dan niet allang afgeschaft? Buijs: “Dat ligt niet bij EZ, maar bij Financiën. Staatssecretaris Wiebes van Financiën heeft hopelijk tegen het voorjaar aanvullend onderzoek hierover afgerond.”