Herstel industrie houdt onverminderd aan
De inkoopmanagersindex voor de industrie, de NEVI PMI, is in november gestegen naar 56.8. Dat is het hoogste cijfer sinds april 2011. De productieomvang was aanzienlijk hoger dan vorige maand. Het aantal nieuwe orders was opnieuw groter en het aantal nieuwe export orders bereikte het hoogste niveau sinds april 2011.
De hoeveelheid onvoltooid of nog niet uitgevoerd werk nam voor het eerst in 32 maanden toe, zij het in geringe mate. De levertijden werden aanzienlijk langer. De hoeveelheid ingekochte materialen nam in de grootste mate toe sinds april 2011 en de voorraad ingekochte materialen steeg voor de vierde maand op rij, al was deze stijging de kleinste in die periode. De voorraad gereed product daalde voor de twaalfde achtereenvolgende maand.
De werkgelegenheid steeg in november voor de derde maand op rij en wel in de grootste mate sinds juli 2011. De inkoopprijsinflatie bereikte het hoogste niveau in 12 maanden en de verkoopprijzen stegen eveneens, zij het beperkt.
In zijn maandelijkse commentaar stelt hoogleraar inkoopmanagement Arjan van Weele dat de toeleveringsketen voor onze industrie een belangrijke bottleneck begint te vormen voor de groei van de bedrijvigheid. Hij legt uit: “De omzetgroei van onze industrie houdt onverminderd aan getuige de 56.8 (in oktober 54.4) die over november werd geregistreerd (waarde >50 wijst op groei). Oorzaak hiervoor: de aanhoudend sterke toename van de binnenlandse vraag (nu 5 maanden op rij, november registreerde de grootste toename in 31 maanden) en de nog altijd sterke exportvraag. Meer orders in portefeuille schroeft het productievolume op waardoor bedrijven meer personeel en meer componenten en materialen nodig hebben. Hier gaat de schoen wringen want het valt niet mee de inkoopbehoeften tijdig ingevuld te krijgen. Oorzaken: leveranciers lopen tegen capaciteitsproblemen aan en krijgen zelf ook niet alle materialen binnen. Een en ander wordt geïllustreerd door de verslechterde levertijden index. En oplopende productie-achterstanden. Capaciteitstekorten en schaarste in inkoopmarkten vertalen zich uiteraard in hogere inkoopprijzen. Die op zich weer, zij het met mate, in hogere verkoopprijzen worden doorberekend. Dit zijn problemen die de industrie de afgelopen jaren niet heeft gekend.”
Van Weele vervolgt: “De werkgelegenheid begint voor het eerst in lange tijd te stijgen. De industrie heeft de weg naar boven gevonden. Nu oppassen dat men niet gaat overreageren. Nieuwe orders kritisch bekijken en accepteren is het devies. De ketenpartners tijdig informeren, bestellingen goed plannen en capaciteiten goed benutten is belangrijk. Dan kan dit plaatje nog even aanhouden. Gezien deze ontwikkelingen verhoog ik mijn rapportcijfer naar een dikke 7.”