Het belang van bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor lasbedrijven: gevallen en preventie
Goed ondernemerschap begint met het voldoen aan wettelijke vereisten. Je onderneming kan immers nog zo bloeiend zijn, maar laat je steken vallen dan kan dit je onderneming duur komen te staan. Als lasbedrijf ben je continu in de weer met intense hittebronnen, vonkenregens, rookontwikkeling en verblindende lasstralen – een ongeluk zit daarbij in een klein hoekje.
Lassen brengt grote risico’s met zich mee: deze werkzaamheden staan zelfs in de top 5 van meest voorkomende oorzaken van brand, melden verzekeraars als De Goudse Verzekeringen
Gelukkig is er dan altijd nog de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering – kortweg: de AVB (aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven). Deze vormt jouw back-up om vrijuit je beroep te kunnen uitoefenen. We praten je in dit artikel bij over de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering; wat is het en hoe werkt deze verzekering?
Met een gerust gevoel je werk uit voeren
Laswerkzaamheden brengt een bepaald risico met zich mee. Zoals bekend is de rookontwikkeling schadelijk voor de gezondheid. Een goede ventilatie is daardoor van groot belang, evenals de aanwezigheid van blusmaterialen. Dit geldt ook voor het dragen van brandwerende kleding en natuurlijk een goede lasbril. Dit zijn echter voornamelijk veiligheidsmaatregelen voor de lasser zelf. Als lasbedrijf kom je mogelijk ook bij de klant op locatie en daar is het van groot belang dat je pas aan het werk gaat zodra jouw lasbedrijf voorzien is van een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering; dan pas kun je met een gerust hart het werk uitvoeren. Want waar met vuur gewerkt wordt, stijgen de risico’s.
Risico’s van lassen
Lassen brengt grote risico’s met zich mee: deze werkzaamheden staan zelfs in de top 5 van meest voorkomende oorzaken van brand, melden verzekeraars als De Goudse Verzekeringen. Komen de vonken, of komt slechts één vonk, terecht bij brandbare producten, zoals isolatiemateriaal, houtresten, of gassen bij dierstallen, dan kan het al gebeuren. Maar ook smeulende resten kunnen brand veroorzaken. Natuurlijk neem je als lasser voorzorgsmaatregelen, maar wat je niet weet kun je ook niet voor zijn. Dan is het bijzonder belangrijk om als bedrijf goed verzekerd te zijn.
Preventieve maatregelen bij laswerkzaamheden
Wat kun je doen om de risico’s zoveel mogelijk te beperken? Denk hierbij aan de onderstaande stappen:
- Voer als het even kan de laswerkzaamheden buiten het bedrijfspand uit, op gepaste afstand van zo’n 20 meter afstand indien mogelijk.
- Moet je toch binnen werken? Zorg ervoor dat je de werkplek zoveel mogelijk afschermt met brandwerende schotten.
- Zijn alle hulpmiddelen binnen handbereik? Denk aan een brandblusser, zand en dergelijke.
- Zorg ervoor dat je een mobiel bij je draagt, zodat je, mocht het fout gaan, direct hulp kunt inschakelen.
- Verplaats brandbare spullen die zich binnen de directe werkomgeving bevinden.
Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten
Praktisch ieder actief lasbedrijf zal zich goed ingedekt hebben tegen schade en ongelukken die zij zelf veroorzaken bij derden, via een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. De aandacht ligt dan ook bij de startende ondernemer: bega als startend lasbedrijf niet de fout om geen goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering direct af te sluiten. De gevolgen van schade door bijvoorbeeld brand, of letselschade bij derden zijn vaak niet te overzien! Bezoek De Goudse Verzekeringen om jouw lasbedrijf in te dekken tegen schadegevallen en sluit vandaag nog de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af, die de kosten dekt van door jouw bedrijf gemaakte schade.