Hillebrand Verspaning vergroot kottercapaciteit
Hillebrand Verspaning in Middelburg heeft de kottercapaciteit flink uitgebreid met een WMW 160 floortype kotterbank. Deze heeft een verplaatsing van 9 meter in de X-as. Om goed met deze machine uit de voeten te kunnen, heeft het Zeeuwse bedrijf een nieuwe hal gebouwd. Daarin is inmiddels ook een bedfrezer van 6 meter geplaatst.
De WMW kotterbank heeft een tafelafmeting van 14.000×3500 mm en kan een maximaal gewicht van 100 ton dragen. Het maximale gewicht voor de draaitafel is 40 ton. De besturing is van Heidenhain (TNC420). Het betreft een gebruikte machine. “We hebben hem voor een redelijk bedrag kunnen kopen, daardoor kunnen we prijstechnisch goed met deze bank concurreren”, aldus Gilles Jacobse, oprichter en directeur van Hillebrand Verspaning.
Jacobse is in 2004 met het bedrijf begonnen, aanvankelijk als dochteronderneming van een metaalbewerkingsbedrijf. Alle verspanende activiteiten van dat bedrijf gingen toen naar Hillebrand Verspaning, dat in 2006 is verder gegaan als een volledig zelfstandige onderneming. In de loop der jaren is het bedrijf flink gegroeid. Elk jaar kwam er wel een machine bij en ook het aantal medewerkers nam gestaag toe. Jacobse is begonnen met twee medewerkers, tegenwoordig werken er 24 mensen in de werkplaats. Zijn zoons Marco en Sander zijn ook toegetreden tot de zaak en zijn inmiddels mede-eigenaar. Daarmee is de continuïteit gewaarborgd.
Hillebrand Verspaning bewerkt ruwe metalen/constructies tot kwaliteitsproducten voor opdrachtgevers in bijvoorbeeld offshore, bagger en grond-, weg- en waterbouw. Ook kan het bedrijf een combinatie van constructie en verspaning aanbieden. In de goed geoutilleerde machinefabriek kan het bedrijf kotteren, draaien en frezen. Daarmee richt Hillebrand Verspaning zich op de allergrootste formaten. Die zijn voornamelijk te vinden bij baggermaatschappijen, maar ook de overheid rekent indirect op de expertise van het bedrijf bij grote projecten.
Serieproductie boven de 100 stuks kom je bij het Middelburgse verspaningsbedrijf niet tegen. Er komen vrijwel enkel aanvragen binnen voor grote, unieke stukken. Hierdoor zijn de gereedschapsselecties cruciaal. “Dat maakt ook dat we ons machinepark niet zozeer gaan automatiseren. Aangezien we geen terugkerende werken hebben, zou dit een nutteloze investering betekenen. Wel willen we enkel vakmannen aan onze machines aangezien de instellingen van de bewerkingen correct moeten gebeuren.”