Hoe duurzaam is de metaalbouw al?

Het Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw (KDM) heeft de factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw gelanceerd.

KDM-voorzitter Bob Evers (links) overhandigt het eerste exemplaar van de factsheet Feiten & Cijfers Duurzame Metaalbouw aan de voorzitter van Bouwen met Staal, Rob Stark. (Foto: Pieter Kers | Beeld.nu)

Deze bevat kerncijfers en grafieken over de productie van staal en non-ferro metalen, de toepassing ervan in de bouwketen, de hieraan gerelateerde CO2-footprint en beoogde CO2-reductiemaatregelen.

Bouwsector niet goed op de hoogte

De lancering vond plaats tijdens de Staalbouwdag op 15 oktober. Hier overhandigde KDM-voorzitter Bob Evers het eerste exemplaar van de publicatie aan de voorzitter van Bouwen met Staal, Rob Stark. Evers benadrukte daarbij dat de bouwsector vaak niet goed op de hoogte is van wat er al gebeurt in de metaalbouw op het gebied van duurzaamheid. Zo bestaat constructie- en wapeningstaal al voor 95% uit recycled content. De CO2 footprint van stalen bouwproducten is met 12% gedaald ten opzichte van 1990 terwijl de afzet sindsdien met 13% is gestegen.

Verdere CO2-reductie

Stark vulde aan dat het Bouwakkoord Staal hard werkt aan verdere CO2-reductie in de sector. Besparingen tot meer dan 68% zijn mogelijk door onder meer maatregelen bij staalproducenten in heel Europa en verhoogde inzet van hergebruikt staal. De publicatie is bestemd voor alle partijen die actief zijn in de bouwketen, van planvorming tot realisatie, tot onderhoud en sloop. De publicatie is hier te downloaden op de KDM-website.

Ketenoverleg Duurzame Metaalbouw

KDM is het platform voor overleg, samenwerking en projectuitvoering op het gebied van staal en metaal in de bouwketen. KDM streeft naar een gelijk speelveld voor beoordeling van duurzaamheid en een goede marktpositie van metalen in de bouw en infra. In KDM zijn partijen uit de hele metaalketen vertegenwoordigd. Deelnemers zijn Koninklijke Metaalunie, FME, Samenwerkende Nederlandse Staalbouwers (SNS), Koninklijke Staalfederatie Nederland (SFN), Brandveilig Bouwen Nederland (BBN), Stichting Duurzaam Bouwmetaal (DBM), Tata Steel Nederland, Salzgitter Mannesmann Staalhandel. Partners van het Ketenoverleg zijn Stichting Adviescentrum Metaal en Bouwen met Staal.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Materialen

Meer hergebruik staal kan CO2-emissie bouw verlagen

11-02 Dit blijkt uit de ‘Analyse CO2 impact staal in de bouw’ van bureau LBP Sight,…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs