Hoeveel kost het hebben van een 3D printer?

Veel mensen verwachten dat 3D printen een dure techniek is, maar eigenlijk valt dit best wel mee. De grootste investering bestaat natuurlijk uit het aanschaf van de printer, maar dit is logischerwijs een eenmalige uitgave. Nadat je het apparaat in huis hebt zullen de kosten van het 3D printen in principe best laag uit vallen. Toch zul je natuurlijk nog wel rekening moeten houden met een paar kostenposten. Zo zul je moeten betalen voor de energie die de 3D printer gebruikt, terwijl je ook materialen nodig hebt om te kunnen printen. Waarschijnlijk heeft de machine onderhoud nodig, wat natuurlijk ook geld kost. Hieronder kun je meer lezen over hoeveel 3D printen zal kosten voor een particulier.

Aankoop
3D printen is tegenwoordig eigenlijk voor iedereen mogelijk, al zul je wel minimaal een paar honderden euro’s neer moeten leggen voor een instapmodel. Dergelijke producten kosten meestal tussen de 300 en 400 euro.  Daarnaast kun je ook kiezen voor 3D printer bouwpakketten, die over het algemeen nog een stukje goedkoper zijn. Je moet zo’n apparaat dus helemaal zelf in elkaar zetten, waardoor de producent bespaart op arbeidskosten. De uiteindelijke kwaliteit van de 3D printer is daarentegen wel hetzelfde. Doordat de prijs-kwaliteitsverhouding van de bouwpakketten erg gunstig is, worden ze alsmaar populairder. Zo kun je onder meer kiezen voor een exemplaar van RepRap, maar bijvoorbeeld ook van CandyFab. Als je een groter budget hebt dan is het mogelijk beter om een model te kiezen dat al geassembleerd is.

Energie
Inmiddels heb je een 3D printer gekocht, wat dus de grootste kostenpost is. Je kunt het apparaat nu gaan gebruiken. Hiervoor heb je uiteraard stroom nodig. Hoe groter de printer, hoe meer stroom het normaal gesproken zal verbruiken. Het is dus verstandig om het energiebedrijven overzicht erbij te pakken en te kiezen voor het goedkoopste contract. Dit moet je ook doen bij het gas water licht kiezen, anders zul je te veel betalen. Bovendien is 3D printen best wel een duurzame en milieuvriendelijke technologie. Als je 20 huishoudelijke artikelen zult maken dan zal de gemiddelde 3D printer hiervoor circa 2,6 kWh verbruiken. Per geprint object zal de kostprijs dan op ongeveer anderhalve euro uitkomen. De winkelwaarde ligt daarentegen een stuk hoger: 42,25 euro.

Filament
Naast de energiekosten liggen de prijzen voor het materiaal dat je zult gebruiken voor het 3D printen vrij laag. Bovendien wordt verwacht dat deze kosten in de komende jaren nog lager zullen worden. Dit komt doordat producenten constant op zoek zijn om filamenten goedkoper te creëren, waardoor ze het dus ook goedkoper kunnen verkopen aan consumenten. Er zijn ondertussen al veel verschillende filamenten verkrijgbaar die je kunt gebruiken. Welk materiaal het beste is hangt onder meer af van je 3D printer. Daarnaast zal ook het product dat je wilt printen invloed hebben op deze keuze. Er zijn bovendien diverse sites waarop je de filamenten aan kunt schaffen, waaronder 123inkt.nl. Hierop kun je overigens ook 3D printers aanschaffen.

Onderhoud
3D printers zijn over het algemeen complexe apparaten. Als er een onderdeel kapot gaat dan zal dit niet altijd even eenvoudig zijn om te vervangen. Als je geluk hebt dan valt het apparaat nog binnen de garantieperiode, want dan zal de fabrikant natuurlijk een nieuw component sturen. Anders zul je toch zelf opdraaien voor de kosten van de reparatie. Overigens zullen deze kosten over het algemeen niet echt hoog zijn. Bovendien is het slim om direct alvast reserveonderdelen te produceren met behulp van de 3D printer. Op deze manier kun je direct beginnen met de reparatie, terwijl het ook nog eens een stuk goedkoper is.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

3D

Demcon neemt 3D-printerfabrikant Bond3D over

11-12 Toepassingen liggen onder meer in medische implantaten en complexe onderdelen voor hightech machines. Nieuwe…

Toeleveren

Metalen ‘warmtewingevel’ draagt bij aan duurzaam bouwen

23-09 De innovatie speelt in op de groeiende behoefte aan energie-efficiënte en milieuvriendelijke bouwmaterialen en…

3D

3D Makers Zone zet nieuw fieldlab voor metaalprinten op

10-07 Het metaalfieldlab, dat in 2025 operationeel moet zijn, zal fungeren als een gezamenlijke onderzoeks-…

3D

Ultimaker lanceert nieuwe Factor 4 industriële 3D-printer

22-04 Deze 3D-printer is ontworpen voor de ontwikkeling en productie van proceskritische gereedschappen en componenten.…

3D

Sodick en Prima Additive gaan alliantie aan voor 3D metaalprinten

03-04 Hiertoe heeft Sodick een minderheidsbelang van 9,5% genomen in Prima Addditive, dat onderdeel is…

3D

Vroeg op voor ontbijtsessie Metaal 3D-printing

18-03 Bij additive manufacturing worden op basis van digitale modellen voorwerpen met behulp van een…

3D

Gibas benadrukt maatwerk en innovatie

06-03 “We organiseren onze dienstverlening altijd rond specifieke vraagstukken. Of een klant nu streeft naar…

Oppervlaktetechniek

Coatings krijgen duurzame functionaliteiten

29-01 Het programma loopt de komende vijf jaar en wordt ondersteund door het ministerie van…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs