Hogere kwaliteit en productiviteit door ergonomische montagetechniek

Bij de inrichting van een werkplek voor montagewerkzaamheden is vaak veel winst te behalen door de toepassing van eenvoudige ergonomische principes. Op dit gegeven heeft de Duitse fabrikant van onder andere spanmiddelen Roemheld een montageconcept ontwikkeld en een daaruit voortvloeiend programma van onderdelen waarmee een efficiënte montagewerkplek kan worden gecreëerd.

Het vertrekpunt is de montagehandeling, bijvoorbeeld het aanbrengen van een pen in een werkstuk. Dat kan op verschillende manieren; daarom is de eerste stap het vaststellen van de snelste, meest betrouwbare methode. Roemheld vergelijkt bijvoorbeeld het inpersen met andere verbindingstechnieken zoals lijmen en toepassing van een spieverbinding en concludeert dat veelal het inpersen op punten wint. Stap twee is dan het inrichten van de werkplek om die handeling zo goed mogelijk(snel, bedrijfszeker, goedkoop en ergonomisch verantwoord) uit te voeren.

Bij het configureren van de werkplek moet, als we ons nog even beperken tot het inpersen van een onderdeel, een aantal vragen worden beantwoord. Welke perskracht is nodig? Hoe wordt de kwaliteit (bijvoorbeeld de kracht waarmee het onderdeel in het werkstuk vast zit) gewaarborgd? Wat is de benodigde slag van de hefcilinder? Hoe groot is het werkstuk? Ook moet worden vastgesteld welke veiligheidsvoorzieningen gewenst dan wel noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld een lichtgordijn. Daarnaast komen de economische vragen aan de orde hoe de cyclustijd tot een minimum kan worden teruggebracht en hoeveel uur per dag de montagewerkplek wordt ingezet. Roemheld, in ons land vertegenwoordigd door Laagland te Capelle aan den IJssel, heeft de technologie ontwikkeld om deze vragen op een economisch, ergonomisch en technisch verantwoorde wijze in te vullen.

Het modulaire systeem ‘Modulog’ omvat een compleet programma onderdelen voor het samenstellen van een montage-werkplek: hefzuilen, draaimodulen, kiepmodulen, vloerconsoles en verrijdbare consoles. Bij de hefzuilen bestaat de keuze uit hydraulisch handbediende of elektromechanische uitvoeringen.
De gewichtslasten lopen van 100 tot 600 kg en de hoogteverplaatsingen van 200 – 1000 mm. Indien gewenst zijn de hefzuilen inzetbaar met drie hoogte-geheugenfuncties. Draaimodulen, horizontaal of verticaal, zijn verkrijgbaar in de uitvoeringen horizontaal, handbediend of met indexering, met voetpedaal of elektrisch bediend. Kiepmodulen kunnen met de hand of elektrisch bediend worden. Met deze onderdelen kunnen complete werkplekken worden samengesteld, zoals in hoogte verstelbare werktafels of montage plekken, bijvoorbeeld voor het assembleren van delen van motoren.
In de praktijk zijn op basis van het Modulog-programma met name in Duitsland al vele montage-oplossingen ontworpen, voor zowel zeer eenvoudige assemblagewerkzaamheden als voor zeer complexe.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

Bedrijf en Economie

Martendo levert MetaalNieuws-team nieuwe stoelen

30-03 De werkplekken van 54U Media in Apeldoorn, de uitgever van MetaalNieuws, zijn weer helemaal…

Geen categorie

Zwaar werk passé door meervoudige moeraanzetters

02-07 Voor het regelmatig vervangen van wielen aan hun 500 bussen past Wiener Linien sinds…

Geen categorie

Ergonomische montagetechniek Roemheld levert winst op

03-09 Bij de inrichting van een werkplek voor montagewerkzaamheden is vaak veel winst te behalen…

Geen categorie

Atlas Copco Tools adviseert over verkorten montagetijden

15-07 Atlas Copco Tools heeft de nieuwe afdeling Production-Transformation in het leven geroepen. Deze afdeling…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs