Honderdste Bodor laser geïnstalleerd bij Lammerink
Klaassen Machines heeft de honderdste laser van Bodor geïnstalleerd bij Lammerink Constructiewerken in Geesteren. Het is een 12 kW vlakbedlaser, waarmee Martijn Lammerink de mogelijkheden van zijn bedrijf vergroot en een flinke efficiencyslag kan maken.
Martijn Lammerink (links) schudt de hand van accountmanager John Kerkveld van Klaassen Machines. De 12 kW laser van Bodor vergroot de mogelijkheden van Lammerink Constructiewerken.
De komst van de lasersnijmachine vervult hem als ondernemer ook met trots. “Een laser, daar kon ik 5 jaar geleden echt nog niet aan denken. En nu staat hij hier gewoon.”
Hard werken loont
Lammerinks bedrijf heeft de afgelopen jaren een behoorlijke groei doorgemaakt. De Twentse ondernemer is al in 2004 voor zichzelf begonnen. Hij was toen 19 jaar oud. Eerst verhuurde hij zichzelf aan andere bedrijven. Zo kon hij geleidelijk aan machines en gereedschappen aanschaffen. Hiermee begon hij in de schuur van zijn ouders zijn eigen werkplaats. Lammerink Constructiewerken groeide snel en verhuisde in 2012 naar de huidige locatie in Geesteren. Hier zette de groei door, wat resulteerde in een forse uitbreiding van de hal in 2019.
Allround metaalbedrijf
Begonnen met las- en constructiewerk is Lammerink tegenwoordig een allround metaalbedrijf dat voornamelijk actief is in de bouw. Het bedrijf produceert veel stalen trappen, balustrades en grote constructies. Dat is allemaal maatwerk. “We leveren totaalproducten, die we van a tot z uitvoeren”, vertelt Martijn Lammerink. “Wij ontwerpen, tekenen en produceren alles in eigen beheer. Alleen het conserveren besteden we uit.”
Zijn bedrijf telt inmiddels vijftien medewerkers en beschikt over een mooi machinepark, dat grotendeels is ingericht door Klaassen Machines. Een hoofdrol was daarin tot voor kort weggelegd voor de ponsknipmachine, maar die is nu overgenomen door de laser. Zodra deze nieuwe machine helemaal onder de knie is, wordt er afscheid genomen van de ponsknipmachine. “We hebben altijd best veel snijwerk uitbesteed”, vertelt Lammerink. “Maar we willen niet meer afhankelijk zijn, nog sneller kunnen schakelen en zelf meer geometrie vrijheid hebben om onze producten zo efficiënt mogelijk te kunnen maken. Dat kan nu allemaal met deze laser.”
Finetunen
De investering is ook een signaal naar de medewerkers. De komst van de laser is een bewijs dat hun werkgever innovatief is en vooruit wil. Bovendien vinden de operators Erik Nieuweweme en Nick Overmeer het machtig interessant om met de laser te werken. Ze kunnen er al behoorlijk mee overweg, maar hebben in het begin wel wat hulp nodig van de leverancier om de zaken te finetunen. “Dat is prima, zo werken we het liefst”, zegt sales manager Jürgen Kroeze van Klaassen Machines. “We geven meestal twee dagen opleiding en laten de klanten dan los met het verzoek een lijstje te maken van de dingen waar ze tegenaan lopen. Dan komen we terug en lossen die in één keer op.”
Compressor installatie
De 12 kW Bodor lasersnijmachine bij Lammerink heeft een formaat van 3 x 1,5 m en is uitgerust met een wisseltafel. Ook is er een compressor installatie geleverd, die door de Voskamp Groep – waar Klaassen sinds begin vorig jaar een onderdeel van is – zelf is ontwikkeld. Hiermee kan Lammerink 20 bar lucht snijden, wat voldoende is om staal tot 8 à 10 mm dik snel en kostprijs verlagend te snijden. Dikker materiaal wordt dan met zuurstof gesneden. Lammerink snijdt veel van 3 t/m 20 mm. Ook hoog vermogen snijden komt voor, zoals voor 30 mm dik staal, soms 40 mm.
De machine is voorzien van de nieuwste Bodor Thinker 3.0 besturing. Deze is geënt op een one click strategie en daardoor heel gebruikersvriendelijk. “Deze laser heeft eigen CADCAM aan boord. Er kan zowel aan de machine als vanaf kantoor worden geprogrammeerd”, legt Kroeze uit. “Zo ben je heel flexibel en dat past hier bij Lammerink heel goed. Ze weten immers niet altijd wat voor werk ze morgen krijgen. Maar je kunt altijd vanaf de tekening aan de machine programmeren.”
Martijn Lammerink verwacht dat zijn bedrijf met de laser verder kan groeien. “We worden wat meer divers omdat we nu ook aan de toelevering kunnen gaan denken. Hier in de buurt staat nog geen 12 kW laser, terwijl de machine- en apparatenbouw graag mooie snijkwaliteit wenst. Daar kunnen wij nu voor zorgdragen.”