‘Hoofdaannemer’ Dormac biedt altijd een totaaloplossing
Ruim 480 bezoekers zijn begin november door Dormac CNC Solutions geïnformeerd over automatisering en procesoptimalisatie tijdens ‘De Dormatisering Dagen’ in De Goorn. Tijdens de huisbeurs was een grote rol weggelegd voor automatisering. Echter, wie voorbij alle glimmende apparatuur keek zag ook de achterliggende visie van Dormac: samenwerken om tot totaaloplossingen te komen.
Een van de highlights tijdens de ‘Dormatisering dagen’ was de MetaLoader voor machine tending. De laagdrempelige automatiseringsoplossing is uit te rusten met maximaal 24 lades.
“Door de wens van klanten hebben we onze diensten de laatste jaren steeds verder uitgebreid. Inmiddels kun je ons zien als een soort hoofdaannemer. We verzamelen alle benodigdheden om een ‘huis’ te bouwen en leveren het pas op als het compleet functioneel is. Daarna verzorgen we ook nog eens het reguliere onderhoud”, zegt Dormac-directeur Joost Verschure.
De rol die Dormac als machineleverancier vervult is dus compleet veranderd. Ze leveren niet alleen de machine, maar een complete oplossing waarin alle aspecten van het verspanen worden meegenomen. Hierbij staat altijd het zo efficiënt mogelijk maken van een goed product centraal. Zoals op het open huis te zien was, is hierbij een belangrijke rol weggelegd voor de samenwerking met partners, zoals gereedschaps-, automatiserings- en softwareleveranciers.
“In het aankooptraject is service, ondersteuning en advisering voor 50% tot 60% doorslaggevend. Helemaal als het complexer wordt zoals in de wereld van multitasking en automatisering. Daar spelen we samen met onze partners echt op in”, aldus Verschure. Tijdens het open huis liet Dormac een aantal voorbeelden zien van oplossingen die samen met partners zijn ontwikkeld.
Eenvoudig automatiseren
Een van de highlights was de MetaLoader voor machine tending. Dit cobot beladingsysteem is aanvullend aan de EasyLoader en is samen met partner Grebex ontwikkeld. Het systeem beschikt standaard over zes lades. “Optioneel is dit uit breiden naar maximaal 24 lades. Echter neemt daardoor de ruimte tussen de lades af, dus dit is alleen mogelijk bij kleinere producten. Kies je voor 24 lades dan kan een blokje maximaal 60 mm hoog zijn”, licht Frank Epping, Sales Director Robotics, toe.
Elke lade heeft een afmeting van 680 mm x 560 mm en kan beladen worden tot een maximale massa van 150 kg. Afhankelijk van de rasterplaat en de afmeting van het product biedt het systeem uitstekende mogelijkheden voor 24/7 productie. Interessant daarbij is de compacte afmeting van het systeem. Op een relatief klein vloeroppervlak kunnen gebruikers veel meer producten opslaan dan met de EasyLoader.
De MetaLoader is geschikt voor vier verschillende cobots van Doosan Robotics, met een maximale draagcapaciteit tot 25 kg. Een groot voordeel van de MetaLoader is de software. Epping vertelt: “Het teachen is tot een minimum gereduceerd, waardoor eigenlijk iedereen met het systeem kan werken. Je geeft simpelweg de afmetingen van het blokje materiaal in en de rest gaat vanzelf. Daarnaast is het mogelijk om eenvoudig verschillende jobs toe te voegen aan een lade, waardoor het in combinatie met de automatische grijperwissel mogelijk wordt om ook enkelstuks en kleine series onbemand te produceren.”
Tijdens het open huis werd duidelijk dat Dormac inzet op eenvoudige en laagdrempelige cobotoplossingen. Momenteel wordt er gewerkt aan een nieuwe softwaresuite voor cobots die het programmeren nog eenvoudiger maakt en middels apps meer mogelijkheden en informatie verschaft aan de operator. Deze software zal begin 2024 uitgerold worden.
Naast Grebex waren er ook andere automatiseringspartners aanwezig. Onder ander Cellro behoort tot de strategische partners, alsmede TFT dat in De Goorn een interessante cobotoplossing liet zien. Dormac en TFT werken vaak samen als klanten een cobotoplossing zoeken voor toepassingen zoals lassen, schuren, polijsten en slijpen. TFT heeft veel kennis op het gebied van mallen en nabewerking. Ze maken gebruik van Doosan cobots die dankzij de interface goed kunnen communiceren met de lasbron. Hierdoor wordt het programmeren een stuk eenvoudiger.
Machines met automatisering
Hoewel Dormac tijdens het open huis de nadruk legde op automatisering en nagenoeg elke bewerkingsmachine was uitgerust met een vorm van automatisering, waren er tussen de tiental CNC-machines ook verschillende highlights te zien. Zo demonstreerde Dormac onder andere het horizontale NHP 5000 bewerkingscentrum met palletstation en de vijfassige DVF 5000 die was aangesloten op een automatiseringsoplossing van Cellro en een oplossing van DN Solutions in de vorm van een klein palletwisselsysteem.
Daarnaast trok de SMX 2100ST multitasking machine voor draaien en frezen in één machine, gekoppeld aan een complete industriële productiecel veel bekijks. En ook de compacte horizontale Lynx 2100LSY draaibank in combinatie met een Gantryloader mocht op veel interesse rekenen. De Lynx 2100LSY is uitgevoerd met lineaire geleidingen wat zorgt voor een hoge nauwkeurigheid.
Dormatec tien jaar
Een belangrijk onderdeel in een totaaloplossing is procesbeheersing. Dormatec Environment Systems brengt hiervoor een uitgebreid aantal ‘Green Light Machining’ oplossingen op de markt.
Tijdens het open huis konden bezoekers zich laten informeren over hogedrukpompen, emulsiekoelers, afzuigsystemen, bandfilters en spanenpersen. Alles voor een stabiel, efficiënt en nauwkeurig productieproces. “Dormatec bestaat nu tien jaar, heeft een volledig eigen identiteit en groeit met name in Europa sterk door de toenemende vraag naar automatisering”, zegt Verschure.
Bedrijven die gaan automatiseren lopen al snel tegen problemen aan: Een slechte temperatuurhuishouding heeft een negatief effect op de maatvoering, spaanvorming- en ophoping leidt tot beschadigingen en machinestilstand en de kwaliteit van de emulsie en de luchtkwaliteit in de fabriek gaat door automatisering snel achteruit. Met de randapparatuur van Dormatec zijn al deze problemen vrij eenvoudig op te lossen.