Hoog niveau bij diploma-uitreiking STODT
Begin juli vond in Hengelo de halfjaarlijkse diploma-uitreiking plaats voor de BBL-opleidingen (BeroepsBegeleidende Leerweg) van STODT Toekomsttechniek en ROC van Twente. Het niveau van de gediplomeerden lag hoog, constateerden Jeroen Rouwhof van STODT en Jos Toebes van het ROC van Twente. Dat moet ook wel, want in de Smart Industry van vandaag en morgen komt de lat steeds hoger te liggen. Productieautomatisering en slim produceren, daar draait het om.
In de Gieterij, het industrieel erfgoed van Stork en de thuisbasis van STODT en ROC van Twente werden liefst 47 diploma’s uitgereikt aan een dit keer relatief jonge groep, met een gemiddelde leeftijd van 26 jaar. BBL’ers kiezen na een aantal jaren werkervaring voor een vervolgopleiding, waarbij ze vier dagen per week werken en één dag ‘naar school gaan’. Van de diploma’s waren er 23 op niveau 3, merendeels voor de versnelde, eenjarige opleiding Sprint BBL 3 Allround verspaner CNC. Op het hoogste niveau, BBL 4, waren er twintig diploma’s voor de opleiding Moderne productietechnologie en vier voor Mechatronica. De meeste gediplomeerden kwamen uit het oosten, maar er waren er ook vier uit Zuid-Nederland. De laatste jaren trekken de STODT-opleidingen steeds meer deelnemers uit heel Nederland. Sommige opleidingen worden in tweewekelijkse blokken van twee dagen gegeven, waarbij deelnemers van verder weg tussendoor nabij Hengelo kunnen overnachten.
Hoog niveau
De diploma’s werden uitgereikt door Jeroen Rouwhof, directeur van STODT Toekomsttechniek, en Jos Toebes, directeur van het MBO College voor Metaal, Elektro & Installatietechniek van het ROC van Twente. Zij constateerden dat het niveau van de gediplomeerden hoog lag. Dat heeft onder meer te maken met de opkomst van het fenomeen zij-instromers, mensen met een niet-technische of niet-afgeronde opleiding. Doordat zij al een vervolgopleiding geheel of gedeeltelijk hebben gevolgd, hebben zij een bepaald abstractieniveau ontwikkeld dat bij de reguliere technische instroom nog minder aanwezig is.
Tekenend voor het hoge niveau is ook de samenwerking van STODT met de Leidse instrumentmakers School (LiS) voor de opleiding tot research-instrumentmaker. Eén deelnemer ontving een certificaat van STODT en zal volgende week bij de LiS zijn diploma uitgereikt krijgen. In aanvulling op de opleiding bij de LiS verzorgde STODT aanvullende modules voor onder meer slijpen, draad/zinkvonken, CNC-verspaning en mechatronica. Het was een intensief traject, maar dit is wel de toekomst van opleiden op een gecombineerd, hoog niveau.
Smart Industry
Opmerkelijk was verder dat liefst vier of vijf van de gediplomeerden gaan deelnemen aan de landelijke VakkanjerWedstrijden. Het doel van deze wedstrijden is de vaktrots, het vakmanschap en de instroom van jonge technici een boost te geven. Want, zoals ook Rouwhof en Toebes bij de diploma-uitreiking vertelden, er is sprake van een aanhoudend tekort aan goed opgeleide technici. Zij onderstreepten daarom het belang van techniekpromotie en van goed opleiden. Zeker omdat de maakindustrie in Nederland zich steeds meer ontwikkelt tot een Smart Industry. Daarin draait het om productieautomatisering en slim produceren en dat vraagt van medewerkers naast vakmanschap nieuwe competenties.
Nieuwe HBO-module Mechatronica
Smart Industry betekent ook dat met het behalen van een diploma op BBL-niveau 4 medewerkers van industriële bedrijven nog niet zijn uitgeleerd. In de praktijk blijkt echter dat de stap naar een nog hoger niveau, een voltijds HBO-opleiding voor bijvoorbeeld Mechatronica, vaak te groot is. Voor wie toch wil doorgroeien of verbreden in zijn of haar huidige functie, heeft STODT de HBO-module Mechatronica ontwikkeld, die in één jaar in deeltijd is te volgen.
De module koppelt de HBO theorie aan de praktijk en de inhoud is gebaseerd op een uitgebreide behoeftepeiling bij bedrijven. Als prioriteiten kwamen naar voren leren analyseren (van complexe storingen en problemen in producten en processen) en communiceren tussen de verschillende disciplines. Deze twee onderwerpen beslaan twee derde van de module; het derde deel betreft praktijkcasessen. Op 30 september begint de eerste groep, met zestien deelnemers. Tot de doelgroep behoren engineers en de betere monteurs, die naar een HBO functie toe groeien en een ‘helikopter view’ op de bedrijfsvoering willen ontwikkelen. Er zijn nog plaatsen vrij.