Hoorn op kantbank geeft Leering Enschede vrijheid bij uitdagend kantwerk
Als RVS tank- en apparatenbouwer in de breedste zin van het woord krijgt A. Leering Enschede heel wat uitdagend kantwerk op zijn bordje. Door de komst van een LVD kantbank met hoorn zijn de mogelijkheden hiervoor aanzienlijk verbeterd. Hierdoor kan Leering nu bijvoorbeeld conische bodems met diameters tot 2000 mm veel sneller en in één keer foutloos kanten.
Kantbanken met een hoorn worden in Nederland maar sporadisch geïnstalleerd. “Je moet daar echt het werk voor hebben”, zegt Robin Heinzman, area sales manager van LVD. En dat heeft Leering Enschede. De RVS-specialist produceert bodems, maar bijvoorbeeld ook grote rompen. Bij het buigen van dat soort onderdelen op een kantbank, zit de hoge bovenbalk al gauw in de weg. Het voordeel van een hoorn aan de zijkant van de kantbank is dat je daar om heen kunt werken.
Oud bedrijf met jonge geest
Een hoorn was dan ook een belangrijke eis die Leering stelde bij de vervanging van zijn 21 jaar oude kantbank. Maar het was niet de enige eis van de bedrijvengroep, die al sinds 1845 bestaat. In het havengebied van Enschede zijn de onderdelen Tank- en apparatenbouw, Plasma- en lasersnijden en Laserwelding gevestigd (totaal 56 medewerkers). Daarnaast behoort het in Oldenzaal gevestigde onderdeel Metaalbewerking tot de groep. Hier werken ruim 30 mensen, de meeste met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Leering Enschede is zich aan het klaarmaken voor de toekomst en doet daarom tal van investeringen; in machines en software, maar ook in tooling, het opfrissen van de werkplaatsen en de ontwikkeling van frisse ideeën voor het verkoopapparaat om de juiste productmarktcombinaties aan te boren. En in opleidingen om de kennis en het vakmanschap van de medewerkers te vergroten. “We zijn een oud bedrijf met een jonge geest”, zegt algemeen directeur Tonnie Janssen. “We zorgen ervoor dat we fit blijven voor de toekomst.”
Online demo
De modernisering van de kantcapaciteit is daarbij belangrijk. De nieuwe kantbank is midden in coronatijd aangeschaft. LVD gaf hiervoor een van zijn eerste online demo’s op afstand. De demo werd gegeven in het Experience Center in Gullegem, Robin Heinzmann keek vanuit huis mee en een team van Leering Enschede volgde de presentatie op een groot videoscherm in de spreekkamer. Dat verliep prima. “We hadden een heel plan gemaakt met belangrijke aandachtspunten op drie gebieden”, zegt technisch adjunct-directeur René Wagelaar. “Allereerst logistiek: waar zetten we de nieuwe machine neer om een lean goederenstroom te creëren.
Welke automatisering hoort daarbij en tenslotte de technische uitvoering, ofwel de hardware, de kantbank zelf. Op al die punten kon LVD ons bedienen met een goede en vlotte communicatie, gebaseerd op een gezonde kennis. LVD is goed thuis in de hoorn die we wilden hebben en gaf ons goede informatie daarover, bijvoorbeeld met een berekening van de maximale drukkracht op de punt van de hoorn.”
Vrijheid in kanten
De kantbank die sinds begin januari operationeel is, is een Easy Form met een werklengte van 5100 mm en een tonnage van 320 ton. “Deze zit verschrikkelijk goed in elkaar”, zegt Wagelaar. “We zijn zelf technische mensen en kunnen de kwaliteit van een machine goed beoordelen. Het laswerk en de constructie zijn goed, het is een robuuste machine. Precies wat we zoeken, want dit is een investering voor 10 à 15 jaar en dan wil je wel iets goeds hebben.”
De gevarieerde mogelijkheden om te kanten zitten niet alleen in de hoorn, die veel vrijheid geeft in de geometrie van het te buigen profiel. Leering Enschede heeft ook gekozen voor een hogere slag, met name voor het zetten van troggen in ‘bilnaadvorm’, die meer ruimte tussen de messen nodig hebben bij het uithalen. Tevens is gekozen voor een diepere uitlading van het C-frame en module aanslagen aan de achterzijde, die veel kantvrijheid geven.
Ook het Easy-Form Laser hoekmeetsysteem is een grote verbetering. Op de oude kantbank moesten de operators van Leering Enschede voorzichtig zetten en vaak puur op safe spelen, wat veel tijd kostte. Nu gaat het zetten aanzienlijk sneller omdat het hoekmeetsysteem ervoor zorgt dat elke zetting direct goed is.
Belangrijk is ook de investering in de software CADMAN-B en SDI (Smart Drawing Importer), die offline programmeren mogelijk maakt. Dat betekent een ontlasting van de werkvoorbereiding en het maakt Leering minder afhankelijk van het vakmanschap van de medewerkers, al blijft dat nog steeds belangrijk, zeker bij uitdagend kantwerk. “We hebben drie vakbekwame kantbankoperators, maar dat is eigenlijk te weinig. Dankzij de software kunnen we de kantbank echter ook laten bedienen door andere medewerkers als het nodig is”, aldus Janssen.
Pensionaris Albert Kaspers stelt nieuwe kantbank in gebruik
Begin januari is de nieuwe kantbank feestelijk in gebruik genomen. Dat gebeurde door Albert Kaspers. Hij is 25 jaar werkplaatschef geweest bij Leering Enschede en geniet sinds 1 januari van zijn pensioen.
De ingebruikname van de kantbank, in aanwezigheid van een beperkt aantal van zijn collega’s (i.v.m. corona), was dan ook tevens zijn afscheid. Hij stelde de machine in werking en onthulde daarbij een herdenkingsplaatje op de bovenbalk.
Het was niet voor niets dat juist Albert Kaspers de machine officieel in gebruik mocht nemen. Hij heeft veel kennis van kanten en is van meet af aan intensief bij het aankooptraject betrokken geweest. “Zijn inbreng bij het maken van de juiste keuzes was groot”, aldus René Wagelaar in een korte toespraak. In een kort dankwoord aan zijn collega’s vertelde Kaspers dat de LVD kantbank een goede keuze is, waar Leering Enschede heel veel plezier van gaat hebben.