Huisshow Trumpf toont alle trends op het gebied van lasertechnologie
Tijdens de Intech huisshow van Trumpf presenteert de laserspecialist efficiënte lasertechnologieën voor massaproductie in de elektrische auto-industrie. De Intech vindt plaats van 10 tot en met 13 april op het hoofdkantoor van Trumpf in het Duitse Ditzingen.
De laserspecialist toont de mogelijkheden die twee trends combineren, namelijk Industry 4.0 en e-mobiliteit. “De mechanische- en systeemengineering-industrie in Duitsland kunnen grote voordelen halen uit het samenspel tussen industrie en e-mobiliteit”, zegt Mathias Kammüller, Chief Digital Officer bij Trumpf. “Deze nieuwe stap in productie en mobiliteit helpt ons bij het veiligstellen van banen in ontwikkeling, productie en applicatie-engineering. Sterker nog, het zal zelfs resulteren in nieuwe banen.” Kammüller merkt ook op dat laser machines die verbonden zijn met internet een essentiële rol zullen spelen in de overgang van voertuigen met verbrandingsmotoren naar volledig elektrische voertuigen. “De zogenoemde digitale lasers stellen fabrikanten bovendien in staat om binnen de productielijnen met één druk op de knop tussen de twee voertuigtypes te wisselen.”
Groeiende vraag
Trumpf heeft gemerkt dat er een sterke toename is in de vraag naar productietechnologieën op het gebied van e-mobiliteit. De productie van accu’s is bijvoorbeeld al goed voor tien procent van de omzet van Trumpf in de automotive sector. Het bedrijf heeft al meer dan 500 lasers voor de productie van accu’s over de hele wereld verkocht. “We hebben de juiste productiemethoden om de belangrijkste componenten binnen e-mobiliteit – namelijk accu’s, hoogwaardige elektronica en elektrische aandrijvingen – zo rendabel mogelijk te produceren”, zegt Christian Schmitz, Chief Excecutive Officer Laser Technology bij Trumpf.
Laser technologie voor massaproductie van elektrische motoren
Tijdens de Intech huisshow demonstreert Trumpf een lasertechniek, die in een minuut alle naden op een elektrische motor kan lassen. “Met onze laserprocessen voor de zogenoemde ‘hairpins’ zorgen wij ervoor dat de productie van elektronische motoren sneller, betrouwbaarder en goedkoper gaat”, aldus Schmitz. “Het elimineert de complexe en tijdrovende wikkelingen van spoelen met dikke koperdraden voor krachtige elektrische motoren.” Bij de zogenoemde hairpin-methode schiet een persluchtpistool een rechthoekig koperdraad, vergelijkbaar met een haarspeld, in een groef aan de rand van de motor. Vervolgens worden de draden in elkaar gedraaid en met een laser gelast.
Digitalisering voor betrouwbare productie van accu’s
De technologie van Trumpf speelt ook een rol in de productie van accu’s voor elektrische voertuigen. De accu’s bestaan uit meerdere lagen flinterdunne koper- en aluminiumfolies, die op maat worden gesneden met behulp van lasers. Na het toevoegen van vloeibaar elektrolyt wordt de accu dichtgelast met een dop. Het is hierbij van wezenlijk belang dat de cel volledig is afgesloten om het risico van brand te beperken. Van de accucellen en accumodules tot het accupakket, al het laswerk wordt met een laser uitgevoerd. Het lasersysteem beschikt over sensorsystemen en een softwareprogramma dat hen verbindt met een cloudoplossing. De sensoren leveren gegevens voor kwaliteitsborging en documentatie, maar ze helpen ook het lasproces zelf te regelen. “De fabrikanten van accu’s worden geconfronteerd met het probleem dat ze de werking van de accu pas aan het einde van het productieproces kunnen testen”, ligt Schmitz toe. “Ze hebben de end-to-end monitoring van dit proces nodig om uiteindelijk de prestaties van de accu te garanderen.”
Trumpf breidt zijn eigen digitaliseringsmogelijkheden uit
Meer dan 500 werknemers van Trumpf hebben deelgenomen aan meer dan dertig digitale transformatieprojecten. “Onze lasers voor de automotive-industrie zijn een voorbeeld van hoe belangrijk digitale transformatie voor Trumpf is”, aldus Kammüller. “Om toekomstbestendig te blijven in onze eigen productie, blijven we ook continue bezig met het verder digitaliseren van het bedrijf. Hiermee bereiken we meer efficiëntie, verlagen we onze kosten en vergroten we onze concurrentiepositie. Vooral met onze locaties met hoge loonkosten zoals in Duitsland is digitalisering een onderscheidend kenmerk.” Dit jaar opende Trumpf een slimme fabriek in Chigago en een netwerklogistiekcentrum in Ditzingen bij Stuttgart.
Online verboden oplossingen voor het hele productieproces
Tijdens de Intech zal Trumpf ook de TruConnect-oplossingen presenteren. Deze oplossing monitort niet alleen het lasermateriaal, maar kan ook de productiviteit van plaatbewerking verhogen. “We digitaliseren het hele proces van productie, van klantenonderzoek tot productie, van grondstoffenorders tot afgewerkte onderdelenzendingen – al met al nemen de activiteiten vóór en na de productie bijna 80 procent van het bewerkingsproces voor hun rekening”, vertelt Heinz-Jürgen Prokop, Chief Executive Officer van Machine Tools.
Oplossingen voor plaatbewerking en buisbewerking
Daarnaast is tijdens de Intech de TruLaser Weld 5000 te zien, een nieuwe robotlascel die lengtes tot vier meter lang kan bewerken. Trumpf presenteerde onlangs ook twee nieuwe lasersnij-snijmachines: de TruLaser 5000 en de TruLaser Tube 7000, waarvan de laatste buizen kan bewerken met diameters tot 254 millimeter. De snijsnelheden zijn hoog, dankzij de solid-state laser en Rapid Cut-functie. De TruLaser Cell 5030 ten slotte breidt het portfolio van 2D- en 3D-lasersnijsystemen van Trumpf uit. Deze machine heeft hoge snijsnelheden, vooral bij het bewerken van dun plaatmateriaal.