HWI verwelkomt drie nieuwe DN Solutions in half jaar tijd
HWI Machining heeft een drukke periode achter de rug. Binnen slechts zes maanden werden er drie nieuwe bewerkingsmachines van DN Solutions aan het machinepark toegevoegd. Bovendien werden alle machines voorzien van filtersystemen van Dormatec. “We hebben de halve hal moeten verbouwen, maar het was de moeite het waard. We zijn nu helemaal klaar voor de toekomst”, zegt Ton Wolvers, directeur van HWI Machining.
Simon Sanchez Suijkerbuik, Mark Mugge en Ton Wolvers voor de nieuwe Puma 700LM II van DN Solutions: “Het stabiele karakter van de machine in combinatie met de krachtige spil maken de machine uitermate goed geschikt voor het bewerken van grote draaidelen.”
Ton Wolvers heeft in 2016 HWI Machining overgenomen en sindsdien heeft het bedrijf de wind in de rug. Er werd vanaf dag 1 fors geïnvesteerd in het familiebedrijf dat al sinds 1990 bestaat. HWI is van oorsprong een toeleverancier, gespecialiseerd in de productie van enkelstuks en kleine series voor de olie- en gasindustrie. De focus van het bedrijf ligt vandaag de dag nog steeds op die sector, echter worden er tegenwoordig ook grotere series gemaakt. “Toen ik het stokje overnam hebben we vanaf het eerste moment een vernieuwingsslag doorgevoerd. We hebben veel geïnvesteerd in de fabriek met nieuwe machines, gereedschappen en apparatuur. Ook zijn we gestart met CAD/CAM om het programmeren te versnellen en de kans op fouten te reduceren. Alles was er op gericht om de capaciteit en het klantenbestand uit te breiden. En dat is gelukt”, vertelt Wolvers trots.
Stabiel met een hoog vermogen
De wil om te vernieuwen is sinds 2016 niet meer weg gegaan bij HWI Machining. Dat is wel te zien aan de drie nieuwe bewerkingsmachines van DN Solutions die Dormac CNC Solutions kort na elkaar bij de producent in Alpen aan de Rijn heeft geleverd. De meest opvallende machine van de drie is, mede door zijn afmeting, de Puma 700LM II. HWI heeft voor deze horizontale draaibank gekozen omdat die qua specificaties perfect geschikt is voor de bewerking van grote draaidelen die worden gebruikt in industriële filters. Deze onderdelen hebben een lengte van 1.300 mm en een diameter van 200 mm. De uitdaging bij dit onderdeel is het doorlopende gat in de vorm van een flessenhals die van rond 80 mm naar rond 110 mm loopt. Voorheen werden al deze onderdelen uitbesteed.
“In het voortraject hebben we verschillende draaibanken met elkaar vergeleken. De Puma 700LM II kwam als winnaar uit de bus. De machine is ontzettend stabiel en het vermogen in de Z-as is met 9.7 kW het hoogste wat we konden vinden in dit formaat machine. Het hoge vermogen in combinatie met de stabiliteit waren voor ons de twee voornaamste redenen om voor de Puma 700LM II te kiezen”, vertelt Mark Mugge, planner/purchaser bij HWI. CNC-verspaner Simon Sanchez Suijkerbuik is ook onder de indruk van de stabiliteit. “Het is indrukwekkend om te zien hoe gemakkelijk en snel we gaten met grote diameters aan kunnen brengen. Bovendien biedt de turret met aangedreven gereedschappen echt een meerwaarde.”
De Puma 700LM II heeft een afstand van 3.200 mm tussen de centers en een draaidiameter van 1.030 mm over het bed. De draaispil heeft een standaard vermogen van 45 kW en een maximaal toerental van 1.500 min-1. De turret met aangedreven gereedschappen heeft ruimte voor in totaal twaalf gereedschappen. “We zetten de Puma voorlopig in om met name de onderdelen voor de filters te bewerken.
Zodra we voldoende kennis en ervaring op hebben gedaan – zwaarverspanen is immers een vak apart – zullen we het grote draaiwerk uitbreiden. De machine is er krachtig genoeg voor. In demo’s hebben we gezien dat het boren met een diameter van 240 mm heel soepel verliep”, aldus Wolvers.
Complexer freeswerk
HWI Machining heeft kort na de Puma 700LM II ook de DVF 5000 van DN Solutions in gebruik genomen. Deze nieuwe vijfasser valt met een bereik van 625 mm x 450 mm x 400 mm (XxYxZ) precies tussen een kleinere en grotere vijfasser in. Hoewel HWI Machining met toleranties tussen een tiende en tweehonderdste niet super nauwkeurig hoeft te produceren, komt de nauwkeurigheid van de DVF wel van pas. “Voor een klant die actuators maakt bijvoorbeeld, kunnen we dankzij de DVF 5000 nu ook een onderdeel produceren dat veel kleiner en nauwkeuriger is dan dat we normaal doen. Dit is precies de reden dat we veel investeren in nieuwe machines en oplossingen. Daarmee openen we deuren naar nieuwe mogelijkheden”, vertelt Mugge.
De reden dat HWI Machining voor een DVF 5000 heeft gekozen heeft te maken met het grote bereik in een relatief compacte machine. Met name de grote Z-as van 625 mm is interessant om hoge werkstukken te positioneren. In de toekomst zal HWI de vijfasser voorzien van een palletautomatisering. De machine is daar op voorbereid en de ruimte in de fabriek is al vastgelegd. Verdere kernmerken van de DVF 5000 zijn een hogedrukkoeling door de spil en een maximaal toerental van 12.000 min-1.
Mugge noemt daarnaast nog twee voordelen van de DVF 5000: “Wat ons meteen opviel is dat de machine heel stil is. Zelfs als die met vol vermogen vijfassig simultaan verspaand hoor je de machine nauwelijks. Een andere voordeel is dat de afstand tussen de deur en de werktafel kort is. Hierdoor heb je goed zicht op het werkstuk en hoef je niet zover in de machine te reiken.”
Van trainingsbank naar productiebank
In 2010 heeft HWI Machining de eerste machine bij Dormac aangeschaft; een horizontale Lynx draaibank. Deze machine werd met name ingezet voor het produceren van relatief eenvoudige enkelstuks én als trainingsbank voor stagiairs. Na een trouwe staat van dienst en de nodige optaters is de CNC-draaibank onlangs vervangen voor een nieuwe Lynx 2100LMB. “We vinden het belangrijk dat onze stagairs met moderne machines kunnen werken, waarmee ze ook daadwerkelijk complexere producten kunnen maken. Dat is niet alleen leuker voor de stagiair, maar ook gewoon noodzakelijk om hedendaagse praktijkkennis op te doen.
Daarom hebben we de nieuwe Lynx heel compleet laten uitrusten”, zegt Wolvers. Ondanks het compacte formaat van de Lynx is de machine veelzijdig. Zo beschikt de 2100LMB over een 24-positieturret met aangedreven gereedschappen, een draaispindel met een vermogen 15 kW, een doorlaat van 65 mm, hoge ijlgangen tot 36 m/min en een draailengte van maximaal 510 mm. Verder heeft HWI de machine uitgerust met spantangen van Hainbuch voor sneller en nauwkeuriger wisselen.
Bryan Phillipo, drie jaar geleden gestart als stagiair en nu werkzaam als CNC-verspaner bij HWI Machining is enthousiast over de nieuwe draaibank. “Vergeleken met het vorige model is deze veel gebruiksvriendelijker. Het nieuwe besturingssysteem is voorzien van handige icoontjes zoals je die ook op je smartphone aantreft. Deze leiden je als het ware door het programmeerproces heen. Over G-codes hoef je helemaal niet meer na te denken.
En dat is ideaal wanneer het werk complexer wordt.” Mugge voegt toe: “De Lynx 2100LMB is zo goed dat die nu volle bak meedraait in de productie. Door de aangedreven gereedschappen komen producten er kant en klaar af. Een interessante ontwikkeling is overigens dat we door de turrets met aangedreven gereedschappen op zowel de Lynx 2100LMB als de Puma 700LM II veel werk hebben weggehaald bij de freesafdeling. Daar is nu ruimte ontstaan voor nieuwe opdrachten.”
Dormac CNC Solutions en Dormatec zijn allebei exposant op de TechniShow.