Importen zetten EU-prijzen onder druk
Berichtte het StaalJournaal vorige maand nog dat de staalprijzen stabiel waren en misschien zelfs verhogingen aanstaande waren, inmiddels is de marktsituatie drastisch veranderd.
Het StaalJournaal van mei meldt dat de stimulerende maatregelen vanuit de Chinese overheid de tegenvallende vraag naar staal in het land niet hebben kunnen verbeteren.
De oorzaak hiervan heeft onder andere met een tegenvallende vraag te maken waardoor een overschot aan materiaal is ontstaan.
Prijsdalingen onoverkomelijk
Het StaalJournaal van mei meldt dat de stimulerende maatregelen vanuit de Chinese overheid de tegenvallende vraag naar staal in het land niet hebben kunnen verbeteren. Mede daarom zijn prijsdalingen onoverkomelijk. Als gevolg daalde ook de grondstofprijzen zoals ijzererts en steenkool aanzienlijk. Een voordeel voor staalmakers is dat productiekosten hiermee worden verlaagd, echter als de vraag achterblijft zullen de verkoopprijzen automatisch mee zakken.
De EU en VS worden steeds meer gebruikt als alternatieve afzetmarkten door Aziatische staalproducenten omdat staalprijzen hier nog aanzienlijk hoger liggen. Aangezien Europese staalfabrieken veelal kampen met lange levertijden, en de prijsverschilen alsmaar groter zijn geworden tussen Azië & EU/VS, worden zelfs de fabrieken uit Azië interessant voor het westen. Dit alles heeft ertoe geleid dat ook de Europese staalfabrieken hun prijzen hebben moeten verlagen, waarbij sommige van deze Europese fabrieken op dit moment nog niet in de markt zijn.
Lees hier het volledige StaalJournaal van mei.