Importheffing EU op Chinees staal
De Europese Commissie voert voorlopig voor een half jaar een importheffing in op bepaalde soorten staal uit China. Deze extra invoerbelasting kan oplopen tot 13 procent. Het dagelijks bestuur van de Europese Unie doet dit om de eigen staalindustrie te beschermen tegen mogelijk oneerlijke handelspraktijken.
Chinese en ook Russische staalproducenten worden er al geruime tijd van beschuldigd dat zij hun producten onder de kostprijs dumpen op de Europese markt. Dat gaat ten nadele van lokale producenten. Vooral de invloed van China op de staalprijzen is groot. De roep om importbeperkende maatregelen in te voeren voor gewalst staal uit onder andere China nam dan ook toe en de druk op de EU Commissie om nu eens concrete stappen te ondernemen tegen oneerlijke concurrentie ter bescherming van de werkgelegenheid werd sterker. Nu heeft de EU commissie, die op verzoek van brancheorganisatie Eurofer al onderzoek doet naar mogelijke dumping van staal, daar dan gehoor aan gegeven.
De invoerheffingen gelden vanaf zaterdag 30 januari. In eerste instantie voor een periode van een halfjaar. Als uit het onderzoek blijkt dat de Chinezen inderdaad staal aanbieden in Europa onder de kostprijs, of tegen lagere prijzen dan in eigen land, kan de maatregel met vijf jaar worden verlengd.
De Europese staalindustrie lijdt zwaar onder overproductie. Hierdoor zijn de prijzen scherp gedaald. Veel bedrijven snijden in de productiecapaciteit om kosten te besparen. Onlangs nog kondigde Tata Steel een nieuwe ontslagronde aan bij zijn Britse activiteiten. Daar verdwijnen nog eens meer dan duizend banen.
Topman Heinrich Hiesinger van de Duitse staalfabrikant ThyssenKrupp noemde de situatie vrijdag tijdens een aandeelhoudersvergadering zorgwekkend. Volgens hem heeft de Europese staalindustrie te maken met grote risico’s. ThyssenKrupp zelf heeft een duidelijk herstel van de staalmarkt nodig om aan zijn resultaatdoelstellingen te voldoen. Volgens Hiesinger liggen de verkopen van het concern nu nog op koers met de gedane voorspellingen. Maar hij voorziet problemen als de grondstoffenmarkt niet herstelt in de tweede helft van het boekjaar