Imposante Salvagnini robotkantcel bij aalbers|wico
Bij aalbers|wico in Renswoude is een imposante robotkantcel van Salvagnini geplaatst. De kantbank is uitgerust met een automatisch gereedschapswisselsysteem, dat samen met de robot aan de traverse ervoor zorgt dat de cel onbemand kan produceren. A. Aalbers is vooral onder de indruk van de gereedschapswisselaar die de Italiaanse machinefabrikant heeft ontwikkeld. “Dat is echt een hartstikke mooi stukje techniek.”
Aalbers|wico kant veel zware delen. Al die producten kunnen nu in één handeling worden gezet. Dat gaat snel en flexibel en het betekent een enorme ontlasting voor de medewerkers.
In de kantbank is een ruimte gecreëerd voor de gereedschapswisselaar, met voldoende capaciteit voor de opslag van maar liefst 24 meter aan gereedschappen. Deze zitten allemaal keurig opgeborgen in een magazijn onder een afdekkap onder de achteraanslag. De achteraanslag zorgt ook voor de precieze positionering van de gereedschappen op de onderbalk. Er zijn twee servomotoren geplaatst die de boven gereedschappen voor en tijdens een buigprogramma op de juiste positie positioneren Het systeem is met een verplaatsingsunit en een lift voor de plaatsing van de gereedschappen in de machine zo ingenieus ontwikkeld dat één meter gereedschap tegelijk in één keer kan worden gewisseld. Dit komt de snelheid van het wisselen enorm ten goede.
Veel slimmer werken
Voor aalbers|wico betekent de komst van de robotkantcel dat er in de productie veel slimmer gewerkt gaat worden. De investering in deze cel is helemaal in lijn met de volautomatische lasersnij-installatie die enkele meters verderop in de hal sinds een aantal maanden operationeel is. De vlakbedlaser van BLM-Adige wordt gevoed met plaatmateriaal vanuit een automatisch platenmagazijn met beladingsysteem van aalbers|farina. Eenmaal gesneden gaan de plaatdelen rechtstreeks naar de robotkantcel. Het uitsorteren geschiedt nu nog handmatig. Maar dat wordt in de nabije toekomst anders. Er wordt gewerkt aan een robot om de plaatdelen automatisch uit te sorteren. Aan het vervoer van de snijdelen naar de nieuwe cel komen geen mensenhanden meer te pas. Daar wordt een AGV van Kumatech voor ingezet.
Een andere AGV van EP gaat het transport van de gezette delen vanaf de kantcel naar andere afdelingen voor haar rekening nemen. Uiteraard gaan dit soort stappen niet vanzelf. Ze zullen geleidelijk aan worden gefinetuned tot de perfectie is bereikt. A. Aalbers is ervan overtuigd dat er naast de automatisering van de bewerkingsprocessen heel veel winst te behalen valt in de logistiek. Zeker als alles dan ook nog eens volledig is geïntegreerd in het ERP-systeem zodat alles vanaf kantoor kan worden aangestuurd. “We zetten daar vol op in. Want zo kunnen we straks echt aantallen maken en ‘s nachts door draaien.”
Robotkantcel is onmisbare schakel
De nieuwe robotkantcel is in dit hele geautomatiseerde proces een onmisbare schakel. Dit is de eerste robotkantcel van de nieuwe generatie die Salvagnini in Nederland heeft geïnstalleerd. Ferdinand Bauhuis, verkoopadviseur Salvagnini Nederland, is daar dan ook bijzonder blij mee. “Aalbers|wico is een gerenommeerd bedrijf in de Nederlandse plaatwerkindustrie. Het is fantastisch dat ze voor een systeem van Salvagnini hebben gekozen. Deze cel is uitermate geschikt voor het werk dat ze doen.”
De kantbank heeft een werklengte van 4250 mm en een perskracht van 320 ton. De lengte biedt genoeg ruimte om meerdere stations tegelijk op de onderbalk op te bouwen. Het forse tonnage is meteen de belangrijkste verklaring waarom aalbers|wico heeft gekozen voor een kantbank, terwijl ook een panelbender is overwogen. “We kanten veel zware delen”, legt Aalbers uit. “Allemaal panelen van 20 kilo voor inbraakwerende producten en bijvoorbeeld ook plaatstalen deuren. Dat is dik staal uit vaak hoogwaardige staalsoorten. Om dat te buigen is meer kracht nodig dan een panelbender kan bieden.”

A. Aalbers schudt de hand van Ferdinand Bauhuis, verkoopadviseur Salvagnini Nederland. Voor aalbers|wico betekent de komst van deze cel dat er in de productie veel slimmer gewerkt gaat worden.
Blechexpo
Al die producten kunnen nu in één handeling worden gezet. Dat gaat snel en flexibel en het betekent een enorme ontlasting voor de medewerkers. De Starmatik robot met een payload van 130 kilo handelt en kant de zware delen. En de gereedschapswisselaar plaatst de grote messen – wat ook zwaar werk is. A. Aalbers heeft deze automatische gereedschapswisselaar voor het eerst zien functioneren op de Blechexpo in Stuttgart. Toen was hij al onder de indruk. Daarna bezocht hij samen met Bauhuis een metaalbewerkingsbedrijf in Duitsland om te zien hoe deze in de praktijk functioneerde. Naast het functioneren van de hele cel, bleek die Duitse collega ook zeer tevreden te zijn over de service van Salvagnini. De service in Nederland wordt geleverd vanuit Salvagnini Duitsland, met volledige ondersteuning van het Italiaanse moederbedrijf.
Eenvoudige programmering
De robotkantcel bij aalbers|wico heeft meerdere sterke punten. Bauhuis noemt allereerst de gereedschapswisselaar. “In één keer een meter gereedschap wisselen betekent snelheid.” Dankzij de software van Salvagnini en Starmatik, die volledig op elkaar zijn afgestemd, is het hele systeem eenvoudig te programmeren. Het is een complete cel met meerdere aflegplekken. Features in de software zorgen ervoor dat de gekante delen zo efficiënt mogelijk op de pallets worden gestapeld. Kleinere onderdelen kunnen op een uitvoerband uit de cel worden gevoerd. De deuren in het hekwerk kunnen automatisch worden geopend, zodat AGV’s in- en uit kunnen rijden. Aan de bovenkant van de traverse zitten verschillende grippers, die op elk moment kunnen worden gewisseld. Verder is de kantbank uitgerust met actieve bombering en een geavanceerd hoekmeetsysteem. Het bombeersysteem functioneert volledig automatisch tijdens het kantproces en vereist geen tussenkomst van de operator.

In de kantbank is een ruimte gecreëerd voor de gereedschapswisselaar, met voldoende capaciteit voor de opslag van maar liefst 24 meter aan gereedschappen. Deze zitten allemaal keurig opgeborgen in een magazijn onder een afdekkap onder de achteraanslag.
Automatisch kanten
Aalbers|wico heeft een kleine kantbank en een 3 meter kantbank van de hand gedaan om plaats te maken voor de nieuwe cel. Automatisch kanten is volgens A. Aalbers de toekomst. Het bedrijf heeft nog twee 4 meter banken, maar hij voorziet dat die op termijn ook ingewisseld gaan worden voor een kantbank met automatische gereedschapswissel. Zonder robot waarschijnlijk, want aalbers|wico wil kleine series en enkelstuks ook handmatig kunnen blijven kanten. Dat kan trouwens ook al op de robotkantcel doordat de robot aan een traverse voor de kantbank hangt.
Volgens Ferdinand Bauhuis is de robotkantcel die bij aalbers|wico is geplaatst een uitstekend voorbeeld van wat Salvagnini in haar mars heeft. “Salvagnini is vooral bekend om haar complete geautomatiseerde lijnen met meerdere bewerkingen achter elkaar om in één keer halffabricaten/producten te produceren. Alle onderdelen in zo’n lijn moeten super betrouwbaar zijn. Een storing in één machine kan een uitdaging vormen, omdat dit de productielijn kan beïnvloeden. Desondanks is het in veel gevallen mogelijk om de productie gedeeltelijk voort te zetten, waardoor stilstand tot een minimum wordt beperkt. Dit betekent dat al deze machines ook uitstekend als standalone machines kunnen functioneren, zoals we hier bij aalbers|wico nu laten zien.”