Industrie kan met eenvoudige ingrepen gasverbruik met 16% verminderen

De Nederlandse industrie kan een forse bijdrage leveren aan het snel verminderen van de benodigde aardgasvraag. Door op verschillende manieren zuiniger met energie om te gaan, kan structureel zo’n 1,5 miljard m3 aardgas bespaard worden. Dat is 16% van het totale aardgasverbruik van de industrie, evenveel als het verbruik van ongeveer 1,2 miljoen huishoudens.

Uit het onderzoek van Berenschot blijkt dat de Nederlandse industrie op korte termijn, zónder grote procesaanpassingen, energie kan besparen.

Dit blijkt uit onderzoek door Berenschot naar de energiebesparingsmogelijkheden in de industrie, in opdracht van Natuur & Milieu. “Hier ligt een kans voor de korte termijn, zónder grote procesaanpassingen, die topprioriteit moet krijgen”, zegt de milieuorganisatie.

Hergebruik en isolatiemaatregelen

De industrie is de sector met het hoogste gasverbruik in Nederland, met zo’n 30% van het totaal. De chemische industrie, en in het bijzonder de kunstmestproducenten, zijn daarbinnen grootverbruikers, blijkt uit de analyse van Berenschot. Er zijn diverse mogelijkheden om snel het aardgasverbruik van de industrie te verminderen, zonder dat ingrijpende aanpassingen in het productieproces nodig zijn. Bedrijven laten die kans nu vaak nog liggen en verzaken voor een belangrijk deel hun wettelijke energiebesparingsplicht. Een aantal van deze relatief eenvoudige ingrepen zijn hergebruik van warmte en isolatiemaatregelen.

Laaghangend fruit

Directeur programma’s van Natuur & Milieu Rob van Tilburg: “Door middel van een aantal ingrepen is het aardgasverbruik dus in elk geval 16% omlaag te brengen. Hiervoor hoeft niet eens het productieproces te worden stilgelegd. Het is echt laaghangend fruit. Bovendien is het in het kader van de uitgebreide energiebesparingswetgeving vanaf volgend jaar voor alle bedrijven verplicht.”

Het minste dat de industrie kan doen

Alleen al het hergebruik van warmte binnen de industrie kan evenveel aardgas besparen als het totale aardgasverbruik van alle huishoudens in de gemeente Utrecht. Van Tilburg: “Energiebesparing moet nu eindelijk topprioriteit krijgen. Met de hoge gasprijzen is het nu heel snel rendabel al het technisch potentieel aan besparing te verzilveren. Dit leidt tot een structurelere verduurzaming dan het tijdelijk stilleggen van productieprocessen, zoals nu gebeurt vanwege de gascrisis. De relatief eenvoudige ingrepen snel doorvoeren is het minste wat de industrie nu kan doen. Zo worden we minder afhankelijk van aardgas én stoten we minder CO2 uit.”

Verbeter handhaving

Met een combinatie van maatregelen op korte termijn is een CO2-besparing van 2,6 Mton mogelijk, vanuit een besparing van zo’n 1,5 miljard m3 aardgas, berekende Berenschot. Per 1 januari wordt de bestaande energiebesparingsplicht die al voor kleine bedrijven bestaat uitgebreid, waardoor vanaf dan ook grote bedrijven aan die plicht moeten voldoen. Van Tilburg: “Dat is een goede eerste stap, want door die uitzondering is er veel energie verloren gegaan. Maar is meer voor nodig, omdat handhaving complex blijft. Wij pleiten daarom voor een striktere energiebesparingsplicht met strengere normen. Verleg daarbij de bewijslast naar de bedrijven zelf. Dat betekent dat alle maatregelen genomen moet worden en een bedrijf zelf met argumenten moet komen wanneer het dit niet doet. Daarnaast helpt het als bedrijven kennis en best practices delen. De overheid kan dit faciliteren.”

Lees het hele rapport hier.

Bedrijvengids

Ook interessant voor jou

MetaalNieuws Extra IM

Metaalbewerkers opgelet: energie vergelijken voor een groenere toekomst

26-10 Om je bedrijf te runnen heb je heel wat energie nodig. Maar tegenwoordig kun je niet…

Personeel en Opleiding

Vrouwen positief over werken in technologische industrie

08-03 Dit blijkt uit de resultaten van het onderzoek ‘Meer vrouwen interesseren en behouden voor…

Bedrijf en Economie

Tien energie-efficiënte acties voor de industrie

05-12 Het richt zich op volwassen, algemeen beschikbare technologische oplossingen die snel resultaat en ROI…

Toeleveren

Zonnepanelen zonder zorgen

21-11 Simian is gevestigd in Westerbroek (Groningen). Onder de drukkerij vallen de websites Reclameland, Drukland…

Columns

Gaat het weer een beetje meneer van den Hurk?

24-10 Gas- en energiekosten die door het dak gaan komen bij particulieren én MKB’ers ijzingwekkend…

Bedrijf en Economie

Kansen in energie voor werktuigmachinebouw

28-02 De meeste grote geïndustrialiseerde landen hebben ambitieuze strategieën ontwikkeld om de CO2-uitstoot te verminderen.…

Oppervlaktetechniek

Energie hot item in oppervlaktetechniek

12-01 Voor de oppervlaktetechnologie-branche is energie een belangrijke voorwaarde om een goede coating aan te…

Bedrijf en Economie

Nieuw kabinet moet zorgen voor MKB-vriendelijke energietransitie

03-06 Door de onevenredig grote stijging van de energierekening en de beperkte toegang tot subsidies,…

Metaalnieuws inBeeld

30/10/2024

VIDEO: dit was Euroblech 2024

24/10/2024

Q-Fin wint EuroBLECH Award in categorie oppervlaktetechnologie

28/10/2024

WiCAM introduceert nieuwe buigmodule op historische plek

28/10/2024

Nieuwe lasersnijmachine LVD in drie modulaire designs