‘Industrie zou op handen gedragen moeten worden’
FME heeft het jaarplan 2022 gepresenteerd. Centraal hierin staan een verhoogde zichtbaarheid van het belang van de technologische industrie, richting geven aan de grote transities van de komende jaren en het nog sterker verbinden van de grote en de midden- en kleine industriële bedrijven.
FME-voorzitter Theo Henrar: “Onze technologische maakindustrie is de kraamkamer van innovatieve vernieuwing.”
“We hebben elkaar allemaal nodig, we opereren immers in hetzelfde ecosysteem. Zonder samenwerking gebeurt er niets, laten we er samen vol voor gaan”, aldus FME-voorzitter Theo Henrar bij de presentatie van het plan.
Op handen dragen
Hij noemt de Nederlandse industrie de ‘engine room’ van onze economie, die de afgelopen tijd heeft bewezen dat ze vindingrijk is en op volle kracht bijdraagt aan de grote trends en ontwikkelingen die door corona in een stroomversnelling zijn geraakt. “Het belang van de industrie wordt helaas nog steeds onderschat. De industrie, die zoveel toegevoegde waarde levert aan Nederland en haar inwoners, zou op handen gedragen moeten worden. Zonder de toegevoegde waarde en het verdienvermogen van de industrie kan onze welzijnsstaat niet gefinancierd worden.”
Kraamkamer
Maatschappelijke, technologische en arbeidsmarkttransities voltrekken zich volgens Henrar sneller dan ooit. “De zorgsector zal verder moeten digitaliseren, de energietransitie staat hoog op de agenda, AI speelt een steeds grotere rol bij de technologische transities in alle sectoren. De arbeidsmarkt zal versneld moeten hervormen en ook het onderwijssysteem moet op de schop. Het is nu écht tijd de jonge generaties op te leiden voor de banen van de toekomst. Anders blijft het tekort aan werknemers met de juiste skills een rem op de economische groei.
Onze technologische maakindustrie is de kraamkamer van innovatieve vernieuwing, de katalysator van een productiviteitsverhoging en het vertrekpunt van een sprong vooruit in welzijn, verduurzaming en welvaart. Met behulp van technologie kunnen we een ‘nieuw normaal’ creëren die de manier waarop we met elkaar samenleven zal verbeteren. Wij zullen de Tweede Kamer en de nieuwe regering hier voortdurend aan helpen herinneren. Bovendien zullen we het Nationaal Groeifonds inzetten voor een versterking van de technologische industrie in de internationale waardeketens.”
Zichtbaarder
2022 staat voor FME onder andere in het teken van de implementatie van de cao-afspraken, het uitrollen van het Duits-Nederlands innovatie- en technologiepact en het nieuwe regeerakkoord. “Met de vele veranderingen in het politieke landschap zal FME zich nóg zichtbaarder maken in Den Haag (en Brussel). Ons doel blijft onverminderd te zorgen dat onze lidbedrijven altijd vooruit kunnen, daarbij maximaal gefaciliteerd door de overheid, niet tegengewerkt”, aldus Henrar.