Industriële reinheidsketen komt bijeen op Clean Event
Het jaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de gehele industriële reinheidsketen staat weer voor de deur: op 16 april vindt Clean Event plaats in de Koningshof in Veldhoven. Dit keer tegelijk met de Manufacturing Technology Conference. Beide evenementen hebben een focus op een sterk inhoudelijk programma en presenteren daarnaast een beursvloer met exposanten. Clean telt meer dan zestig exposanten.
Het kennisprogramma van Clean Event begint met een keynote-lezing van het Zwitserse CERN. De foto toont een 3D lasergebaseerde optische metrologie-inspectie van complexe componenten bij Materials, Metrology and Non-Destructive Testing van CERN. (Foto CERN)
Vuildeeltjes en moleculaire verontreiniging van zelfs enkele nanometers kunnen funest zijn voor het functioneren van een systeem of machine. Steeds meer bedrijven stellen daarom strenge(re) eisen aan de reinheid van hun producten omdat dit de werking van hun product negatief kan beïnvloeden. Het gehele proces moet daarom onder controle zijn. Dit geldt zowel voor een OEM’er als voor de toeleveranciers.
Uitdagingen
Hoe krijg je als keten gezamenlijk grip op reinheid en contamination control in het gehele maakproces? Hoe zorg je voor een slim design zodat het product schoon gemaakt wordt én schoon blijft in de vervolgstappen? En hoe verlaag je de grote risico’s in het assemblage- en verpakkingsproces?
Deze uitdagingen staan centraal tijdens het Clean Event. Bezoekers ontmoeten hier leveranciers van industriële schoonmaakdiensten, -systemen en -producten gericht op natte reinigingsprocessen, thermische reinigingsprocessen, speciale reinigingsprocessen en -toepassingen, mechanische reinigingsprocessen, cleanrooms en benodigdheden.
Keynote lezing CERN
In Nederland wordt bij reinheid vrijwel onmiddellijk de link gelegd met chipmachinefabrikant ASML, hetgeen natuurlijk terecht is. Maar er zijn meer industriële sectoren waar reinheid een cruciale rol speelt. Zo stellen engineers van CERN in Zwitserland hoge eisen aan de materiaalzuiverheid voor de vacuümsystemen in de deeltjesversneller van hun organisatie. Als de materialen niet voldoen aan de strenge eisen, is lekbestendigheid onder ultrahoog vacuüm en/of cryogene omstandigheden niet gegarandeerd.
Het kennisprogramma van Clean Event begint dit keer met een keynote-lezing van Hoofd Materialen, Metrologie en NDT van CERN, Stefano Sgobba. Hij zal inzicht geven in de uitdagingen waar CERN mee te maken heeft op het gebied van materialen voor vacuüm- en cryogene toepassingen in de deeltjesversneller. Met concrete voorbeelden laat hij zien hoe belangrijk het is om de hele materiaalproductieketen te beheersen en te begrijpen, van smelten tot eindwarmtebehandelingen, solderen, lassen, enz.
Zie voor een overzicht van alle exposanten en de inhoud van het kennisprogramma de website van het Clean Event 2024 van Mikrocentrum.
MTC: Kennis delen over maakbaarheid
Tegelijk met de vijfde editie van Clean Event wordt de Manufacturing Technology Conference (MTC) gehouden. Het doel van dit jaarlijkse event is om technici uit de ontwerp- en productie-industrie samen te brengen om kennis over maakbaarheid te delen.
De reden van het tegelijk organiseren van deze twee evenementen is dat bij beide kennisdelen centraal staat. Ze richten zich op hightech omgevingen en bedrijven als ASML en Thermo Fisher Scientific zijn belangrijke spelers.
Een exposant die uitkijkt naar MTC 2024 is Wilting. Deze toeleverancier won hier vorig jaar eerste Best Knowledge Sharing Award. Wilting heeft jarenlange ervaring in het industrialiseren van fijnmechanische onderdelen en mechatronische modules, steeds meer vanuit additive manufacturing, ofwel 3D-printen. Volgens de jury heeft Wilting additive manufacturing (AM) op een goede manier toegevoegd aan de basis die het bedrijf heeft met de verspanende productie van precisiecomponenten.
Remon Haarsma van Wilting: “We gaan ons dit keer toespitsen op een stukje cleanliness van printonderdelen, juist omdat die bij ons geprint en gefreesd zijn. Wat zijn nou uitdagingen die je tegenkomt? En hoe clean kun je je producten nou krijgen ten opzichte van reguliere of conventionele producten? Dat willen we graag laten zien.”