Innovatieve procesmedia tackelen diverse uitdagingen
Drie recent geïntroduceerde producten van Rösler Oberflächentechnik maken het mogelijk de oppervlaktekwaliteit, procesconsistentie, kostenefficiëntie en duurzaamheid van oppervlaktebewerkingen aanzienlijk te verbeteren. Tegelijkertijd openen ze de deur voor nieuwe toepassingen, bijvoorbeeld het finishen van complexe, komvormige werkstukken.
Voor finishing-processen met kunststof media produceert de nieuwe, niet-schuimende ‘N’-versie meer homogene resultaten.
De oppervlaktebewerkingstechnologie van Rösler kan alle soorten bewerkingen aan, variërend van eenvoudig ontbramen/kantafronden en vlakslijpen tot hoogglanspolijsten van grote series en enkelstuks. De technologie kan zelfs speciale effecten creëren op het oppervlak van werkstukken. Natuurlijk moeten oppervlaktebewerkingen aan allerlei eisen voldoen, zoals hoge kwaliteitsnormen, processtabiliteit, traceerbaarheid van werkstukken en kostenefficiëntie.
Ook optimaal gebruik van hulpbronnen en duurzaamheid zijn tegenwoordig aandachtspunten in tal van industrieën. En tot slot vraagt de snel groeiende automatisering en digitalisering van productieprocessen ook om speciaal aangepaste oplossingen voor oppervlaktebewerkingen.
Voor al deze uitdagingen biedt Rösler een oplossing. Rüdiger Böhm, Global R&D-manager, legt uit: “We bestuderen de technische trends en vereisten in tal van industrieën en markten. Onze bevindingen worden vervolgens systematisch gebruikt voor de ontwikkeling van innovatieve producten om onze klanten een toegevoegde waarde te bieden en het toepassingsbereik voor oppervlaktebewerkingstechnologie uit te breiden.”
MultiShape keramisch medium
Een van de nieuwe ontwikkelingen is MultiShape. Vergeleken met alle andere producten op de markt, heeft dit medium een gepatenteerde vorm zonder vlakke, evenwijdige oppervlakken. Enerzijds voorkomt dit ontwerp dat media vast komen te zitten in de werkstukken, wat vooral kan optreden bij complexe werkstukken. Dergelijke vastgelopen media kunnen het bewerkingsproces ernstig beïnvloeden en moeten vaak met de hand worden verwijderd. Anderzijds maakt de vorm met zijn afgeronde oppervlakken de oppervlakteverfijning van werkstukken mogelijk, die tot nu toe helemaal niet of alleen met gecompliceerde operationele instellingen konden worden verwerkt.
Dit omvat componenten met moeilijk bereikbare oppervlakken zoals kleine radii, inkepingen en sleuven, die vaak te vinden zijn in gestanste en gebogen componenten. De MultiShape keramische media zorgen ook voor een effectieve en homogene afwerking van externe en interne oppervlakken op buissegmenten en komvormige componenten zoals behuizingen en diepgetrokken delen.
Vergeleken met traditionele keramische media wordt MultiShape ook gekenmerkt door een snellere en meer dynamische beweging van het werkstuk en het mediamengsel. Dit resulteert in een hogere materiaalafname en tot 10% kortere finishingtijden. De nieuwe media vormen dan ook een bijdrage aan een hogere productiviteit en kostenefficiëntie. Een ander kenmerk van de MultiShape-media zijn de uniforme slijtage-eigenschappen. De uitstekende vormvastheid maakt een langer mediagebruik mogelijk, wat een positief effect heeft op de bedrijfskosten.
Finishing zonder schuim
Ongewenst schuim is een veelvoorkomend fenomeen bij oppervlaktebewerkingen met kunststof media. Schuimvorming kan problematisch zijn omdat het, als buffer tussen de werkstukken en media, de slijpprestaties en de materiaalverwijderingssnelheid reduceert. Dit kan de processtabiliteit verminderen en de cyclustijd verhogen. Bovendien vervuilt het schuim dat metaal- en mediafijnstof bevat het oppervlak van de afgewerkte werkstukken.
Het schuim veroorzaakt ook een verslechtering van de reinheid van het proceswater, waardoor de gebruiker gedwongen wordt het proceswater vaker te vervangen. In het verleden probeerden gebruikers het schuimen te beheersen door speciale chemische verbindingen toe te voegen. Maar dit was niet erg succesvol, veroorzaakte extra kosten en verminderde de procesduurzaamheid.
De R&D-afdeling van Rösler heeft daarom onder de naam ‘N’-versie niet-schuimende kunststof media ontwikkeld. Christian Höhn, hoofd van het technologiemanagement bij Rösler, legt uit: ”Voordat we het product op de markt brachten, hebben we uitgebreide veldproeven uitgevoerd met pilotgebruikers. Deze hebben bewezen dat de niet-schuimende kunststof media dezelfde slijpeigenschappen en prestaties hebben als de standaard media.” De proeven toonden ook aan dat met de nieuw ontwikkelde media de bewerkingsprocessen veel stabieler verlopen en de vereiste resultaten worden bereikt in kortere cyclustijden.
Dit positieve effect op kostenefficiëntie en duurzaamheid wordt versterkt door een langere levensduur van de media en het proceswater. “Vanwege de storende schuimvorming zijn veel gebruikers overgestapt naar keramische media, terwijl dit niet de beste optie was. Voor deze gebruikers is de niet-schuimende kunststof mediaversie een geweldige kans om hun nabewerkingsprocessen te optimaliseren”, aldus Höhn. Alle kunststofmedia in het Rösler-portfolio zijn verkrijgbaar in de niet-schuimende ‘N’-versie.
Stofvrije, organische droogmedia
De derde nieuwe ontwikkeling zorgt voor een aanzienlijke vermindering van het stof dat ontstaat tijdens droogprocessen met behulp van organische droogmedia. Het vloeibare additief Anti-Dust vermindert zelfs in kleine hoeveelheden de vorming van stof. Afhankelijk van de bedrijfstijden en werkstukken kan het additief handmatig worden toegevoegd of volautomatisch worden gedoseerd. Zonder de droogprestaties negatief te beïnvloeden, garandeert het Anti-Dust-additief absoluut vlekvrije oppervlakteafwerkingen. Tegelijkertijd worden stofresten op de afgewerkte werkstukken en de omgeving geminimaliseerd. Rainer Schindhelm, divisiemanager van de verbruiksgoederenproductie, legt uit: “Omdat Anti-Dust puur biologisch is en voldoet aan de geldende voedselnormen, levert het additief ook een bijdrage aan een schoner milieu.”